Moment plin de emoții și lacrimi. Mai mulţi beneficiari ai transplanturilor de organe le-au mulţumit donatorilor

Anual, pe 13 octombrie este marcată Ziua europeană a donării şi transplantului de organe. Donatorii de organe din Republica Moldova au fost omagiaţi la monumentul dedicat lor din scuarul Academiei. Mai mulţi beneficiari ai intervențiilor de transplant le-au mulțumit familiilor donatorilor pentru gestul nobil şi altruist.

separator
Andrei are 28 de ani şi consideră că s-a născut a doua oară, după ce a primit un rinichi. Bărbatul este recunoscător rudelor unei femei aflată în moarte cerebrală, care au acceptat să-i doneze organele, astfel oferindu-i șansa de a trăi o viaţă fără suferinţă. „Nudemult am aflat de la cine este şi am luat legătura cu mama persoanei decedate. A fost un moment foarte emoţionant foarte important pentru noi. Spune că a simţit o uşurare când ne-a găsit pe noi când ştie că este o părticică din fica ei”, spune tânărul, potrivit tvrmoldova.md.

În semn de recunoştinţă, un alt beneficiar, Trifan spune că va merge la mormântul donatorului său să aprindă o lumânare pentru că i-a dăruit viaţă. „Am primit ficatul integral de la o pacientă în moarte cerebrală şi iată de atunci, trei ani şi jumătătate, mă bucur eu de viaţă, datorită persoanei care din păcate astăzi nu mai este.” Şi fostul deputat Anatol Arhire a fost salvat după ce a beneficiat de un transplant de ficat. Bărbatul a făcut operaţia în România, unde medicii l-au ajutat să se reabiliteze rapid. „Am văzut foarte multă lume suferindă, dar faptul că nu numai în România, şi la noi în Republica Moldova şi în alte ţări din Europa există această comunicare între toate statele de a dezvolta şi oamenilor să li se ofere şansa vieţii, încă odată funcţionează.”

Iulia este încă pe lista de aşteptare pentru un transplant hepatic la Minsk. Şi asta pentru că suferă de o boală rară şi nu poate fi operată în Chişinău. „Tehnic la mine nu e posibil de făcut pentru că am o boală foarte specifică, la mine toate venele ficatului sunt trombate şi este cam complicat de făcut aşa ceva. Este o boală rară, pacienţi sunt puţini, la echipa noastră nu au avut nici un caz.”

Potrivit unui studiu realizat în 2016 de Agenţia de Transplant, 65 la sută din populaţia Republicii Moldova acceptă donarea de organe. Din 2013 au fost efectuate aproximativ 150 de transplanturi hepatice si renale.

Poți urmări reportajul video aici.

Unui pacient din Moldova îi va fi transplantat ficat prelevat în România

Unui pacient din Republica Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România. Organul a fost adus cu ajutorul echipei SMURD. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Un nou tip de intervenție chirurgicală în Moldova. Pacienta operată a fost  deja externată

„Astăzi , prin mecanismul panEuropean de partajare a organelor, coordonat de organizația FOEDUS , al cărei membru al bordului de directori am onoarea să fiu, pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat elicopterul SMURD cu un ficat prelevat în România şi care în aceste momente este transplantat unui pacient din Republica Moldova”, a scris Vladimir Bolocan.

Directorul Agenției Naționale de Transplant a menționat că, datorită eforturilor din ultimii trei ani și lucrului în echipă, activitatea de transplant în Republica Moldova a înregistrat multe progrese.

Transplantarea organului este efectuată de către medicii de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, a confirmat pentru IPN purtătoarea de cuvânt a spitalului, Marina Zibliuc.

Medicament gratuit pentru zeci de persoane care suferă de o boală rară. Costul tratamentului se ridică la 100 mii lei anual

Copiii și adulții cu fibroză chistică din R. Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea zilnică a acestuia.

In ce conditii poate functiona o farmacie online, dupa schimbarea  legislatiei

Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, paciiențiii vor primi preparatul cu denumirea comună internațională dornase alfa, împreună cu nebulizatorul, toate cele 38 de persoane la care a fost diagnosticată maladia rară. Acestea vor fi eliberate de Institutul Mamei și Copilului, instituția fiind asigurată cu cantitatea necesară prin achiziții publice centralizate.

Dornase alfa contribuie la combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la persoanele cu fibroză chistică. Costul estimativ anual pentru tratamentul unei persoane cu acest medicament este de peste 100 de mii de lei.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza reprezintă o boală genetică rară, care se manifestă prin probleme digestive, infecții respiratorii. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată terapiile previn complicațiile metabolice, infecțioase și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

În R. Moldova persoanele cu fibroză chistică beneficiază gratuit inclusiv de trei medicamente compensate, pentru care anul trecut au fost alocate patru milioane de lei din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un nou studiu

Utilizarea aragazurilor cu gaz poate crește nivelul benzenului – considerat cancerigen – în toată casa, la niveluri periculoase, timp de câteva ore după utilizare, potrivit unui studiu publicat recent, scrie Yahoo News.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un studiu

Studiul, publicat săptămâna trecută în revista Environmental Science & Technology, este primul care a măsurat emisiile de benzen de la sobe și cuptoare cu gaz, transmite adevarul.ro.

Măsurătorile au arătat că substanța chimică toxică a depășit cu mult  în concentrație nivelul considerat nesigur de către Agenția pentru Protecția Mediului.

„Un singur arzător cu gaz la temperatură ridicată sau un cuptor setat la 350 Fahrenheit, timp de 45 de minute, a ridicat concentrațiile de benzen din bucătărie peste estimarea superioară a concentrațiilor de benzen găsite în fumatul pasiv în aproximativ o treime din cazurile pe care le-am măsurat”, a explicat Yannai Kashtan, student absolvent la Stanford University Doerr School of Sustainability și autor principal al acestei cercetări, într-o conferință de presă de marți după-amiază,în care a vorbit despre constatările făcute pe parcursul studiului. 

Pe ce s-a bazat studiul

Studiul s-a bazat pe date colectate din 87 de locuințe din 11 comitate din California și trei din Colorado. Potrivit observațiilor făcute de cercetători, substanța chimică s-a răspândit încet în toată casa, ducând la concentrații ridicate timp de câteva ore după ce flacăra a fost oprită.

Rob Jackson, cercetător senior la Stanford Woods Institute for the Environment și coautor al studiului, a precizat că, în unele cazuri, este nevoie de șase ore sau mai mult pentru ca benzenul să coboare din nou la nivelurile dinaintea folosirii aragazului.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor arată că otrăvirea acută cu benzen poate provoca simptome precum somnolență, amețeli, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap și, în cazul concentrațiilor foarte mari, chiar moartea.

Risc de astm și cancer

Aceleași centre semnalează și alte riscuri în cazul expunerii pe termen lung la benzen, care are ca efect scăderea numărului de celule roșii din sânge, ceea ce duce la anemie, poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca diverse forme de cancer, ca de exemplu leucemia.

Mai mult, diagnosticele de astm și frecvența simptomelor de astm raportate sunt mai mari la copiii care au fost expuși la benzen în aer, potrivit unei analize sistematice a cercetărilor din 2018, publicată în Global Pediatric Health

Un subiect care a dat naștere controverselor

În ultima perioadă, utilizarea sobelor cu gaz a făcut obiectul unor controverse politice în SUA, după ce studii recente au relevat că eliberarea de poluanți precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot de către sobele cu gaz crește rata astmului infantil.

De aici a apărut și ideea reglementării aragazurilor cu gaz, inclusiv, o eventuală interzicere a vânzării acestora în Statele Unite.

Reprezentanții industriei gazului și aliații lor republicani din Congres consideră că reglementările care ar scoate de pe piață modelele de aragazuri pe gaz ar limita în mod nedrept alegerea consumatorilor.

A fost creat panoul solar perfect transparent: vom avea energie electrică direct din geamurile ferestrelor
Articolul anterior
O substanță periculoasă prezentă aproape în fiecare produs, este responsabilă pentru creșterea incidenței obezității
Articolul următor