Mutaţia E484K, rezistentă la vaccinurile existente, a fost detectată la Suceava

Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), relatează Agerpres.

Conform sursei citate, proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie.

”Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV.

În cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvenţieri pentru un număr de 91 probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani.

Din probele analizate, a fost depistat un număr de 88 noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie, şi un caz aparţinând tulpinii B.1.1.7 + E484K.

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 dintre cele 44 de probe selectate din judeţul Suceava, 22 dintre cele 25 de probe selectate din judeţul Cluj, 17 dintre cele 17 probe selectate din judeţul Iaşi, trei dintre cele tre probe selectate din judeţul Timiş, precum şi două dintre două probe selectate din judeţul Botoşani, în această rundă de secvenţiere.

USV a secvenţiat, până în prezent, peste 400 de probe provenind de la pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 şi va continua monitorizarea evoluţiei SARS-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicaţi în această acţiune, se afirmă în comunicatul menţionat.

”În baza acordurilor de colaborare încheiate până la acest moment sunt selectate probe din spitale aflate pe raza judeţelor Suceava, Timiş, Cluj, Dolj, Iaşi, Botoşani, Neamţ şi ne exprimăm disponibilitatea de a colabora şi cu alte instituţii cu compartimente COVID-19 din alte judeţe pentru analiza situaţiilor speciale şi realizarea analizelor genetice corespunzătoare”, transmit reprezentanţii USV.

Utilizarea antibioticelor în fermele de animale scade rezistența sistemului imunitar la om

Utilizarea la scară largă a antibioticelor în creșterea animalelor a dus la apariția unor bacterii care sunt mai rezistente la sistemul imunitar uman, au avertizat oamenii de știință, potrivit The Guardian.

Studiul arată că antimicrobianul colistin, care a fost folosit timp de decenii ca stimulator de creștere în fermele de porci și de pui din China, a dus la apariția unor tulpini de E coli care au mai multe șanse de a se sustrage primei linii de apărare a sistemului nostru imunitar.

Deși colistina este acum interzisă ca aditiv alimentar pentru animale în China și în multe alte țări, descoperirile trag un semnal de alarmă asupra unei noi și semnificative amenințări reprezentate de utilizarea excesivă a medicamentelor antibiotice.

„Acest lucru are potențial mult mai periculos decât rezistența la antibiotice”, a declarat profesorul Craig MacLean, care a condus cercetarea la Universitatea din Oxford.

„Evidențiază pericolul utilizării fără discernământ a antimicrobienelor în agricultură. Am ajuns din greșeală să ne compromitem propriul sistem imunitar pentru a obține pui mai grași.”

AMP sunt compuși produși de majoritatea organismelor vii în cadrul răspunsului lor imunitar înnăscut, care reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor.

Colistina se bazează pe AMP bacteriene, microbii folosesc compușii pentru a se proteja, dar este similară din punct de vedere chimic cu enele AMP produse în sistemul imunitar uman.

Utilizarea pe scară largă a colistinei la animale începând cu anii 1980 a declanșat apariția și răspândirea bacteriilor E coli purtătoare de gene de rezistență la colistină, ceea ce a dus în cele din urmă la restricționarea pe scară largă a utilizării acestui medicament în agricultură.

Dar cel mai recent studiu sugerează că aceleași gene permit agenților patogeni să se sustragă mai ușor de la AMP, care constituie o piatră de temelie a propriului nostru răspuns imunitar.

În cadrul studiului, E coli purtător al unei gene de rezistență, numită MCR-1, a fost expus la AMP-uri cunoscute ca având roluri importante în imunitatea înnăscută la pui, porci și oameni.

Rezistența antimicrobiană reprezintă o amenințare globală gravă. ONU a avertizat că până la 10 milioane de oameni pe an ar putea muri până în 2050 din cauza superbacteriilor și, prin urmare, nevoia de noi antibiotice este urgentă.

Există un interes crescând pentru potențialul medicamentelor AMP, iar unele dintre cele aflate în curs de dezvoltare includ medicamente bazate pe AMP umane.

sursa

Veste bună pentru femei! 60% dintre moldoveni susțin adoptarea Legii privind concediul menstrual

Moldovenii au fost întrebați în ce măsură cred că legea concediului menstrual plătit ar trebui să fie adoptată și în Republica Moldova. Astfel, mai mult de jumătate dintre respondenți (60%) susțin adoptarea acestei legi, cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de Magenta Consulting, scrie  agora.md.

Totodată, 17% dintre respondenți consideră „într-o mai mică măsură” că legea ar trebui să fie introdusă, iar 12% „într-o măsură foarte mică”. 10% din moldoveni au spus că nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Medicul obstetrician-ginecolog, Iraida Snigur a menționat în acest context că e nevoie de această lege în primul rând din punct de vedere medical. 

„Aproape 50% dintre femeile de vârstă reproductivă au dureri la menstruație, iar 30% au nevoie de tratament pentru menstruație abundentă. Dismenoreea (durerea în timpul menstruației) poate afecta foarte mult calitatea vieții. Pe lângă aceasta, unele femei mai pot avea dureri care duc la leșin, vome, diaree, migrene acute, dureri de spate și chiar incapacitatea de a se deplasa. Este dificil ca o femeie să se concentreze și să fie productivă în aceste condiții, în special dacă se confruntă cu simptome foarte puternice. O zi sau două ar fi suficiente pentru o mare majoritate a femeilor. Le-ar ajuta să treacă peste disconfort și să gestioneze simptomele menstruale”, a spus Iraida Snigur.

Bărbații care au participat la sondaj, susțin în mare măsură adoptarea unei astfel de Legi. Mai exact, 25% din bărbații care au răspuns susțin adoptarea Legii în foarte mare măsură, 35% în mare măsură. Alți 14% din respondenți susțin adoptarea legii în mică măsură și 11% în foarte mică măsură.

Deputații spanioli au adoptat un proiect de lege ce instituie un „concediu menstrual” pentru femeile care suferă de menstruații dureroase. Astfel, Spania a devenit prima țară europeană unde a fost adoptată legea ce permite persoanelor care se confruntă cu dureri în timpul menstruației să își ia concediu plătit. Legea oferă dreptul la un concediu menstrual de trei zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia la cinci zile, în funcție de intensitatea și severitatea simptomelor. 

Sondajul a fost realizat în perioada 20 martie- 3 aprilie, pe un eșantion de 928 de persoane, marja de eroare fiind de +/-3%.

Ce favorizează dependența de jocuri?

De la firile nervrotice, până la nemulțumirea față de imaginea corpului diverși factori pot favoriza și provoca dependența de jocurile video.

În 2018, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut tulburarea de joc ca o dependență comportamentală, caracterizată prin faptul că o persoană este dependentă nu de o substanță, ci de comportamente precum jocurile de noroc sau supraalimentarea, scrie clicksanatate.ro.

În cel mai recent studiu din 2023, cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria au analizat cauzele tulburărilor de joc. Ei au descoperit că dependența de jocuri rezultă dintr-o interacțiune între factorii legați de jocuri, cei individuali și de mediu. Cu toate acestea, niciunul dintre acești factori nu este suficient pentru a provoca tulburări de dependență față de joc.

Dependența de jocuri video afectează mai ales persoanele cu probleme emoționale preexistente

Jocurile video online sunt concepute într-un mod care duce la dependență. De exemplu, jocurile de rol multiplayer online precum World of Warcraft sau Fortnite, oferă întărire a comportamentului  deoarece jucătorii continuă să primească obiecte virtuale fără valoare înainte de a primi o recompensă mare într-un moment imprevizibil. Astfel de recompense eliberează dopamină, motivând jucătorii să se întoarcă, sperând să repete acea stare euforică.

Un alt factor care contribuie la dependență sunt interacțiunile sociale. Jucătorii de jocuri multiplayer se alătură unor grupuri mari pentru a-și atinge obiectivele în joc și pentru a forma relații semnificative cu alți jucători online.

Unele jocuri online permit utilizatorilor să creeze avatare virtuale unice care pot fi folosite pentru a reduce discrepanța dintre sine real și ideal. De exemplu, le permit jucătorilor care sunt nemulțumiți de corpul lor să-și crească stima de sine sau să-și îndeplinească nevoile sociale fără a provoca anxietate socială.

Industria mondială a jocurilor video este în creștere

În 2022, industria valora 235,7 miliarde de dolari, aproape dublu față de 120,4 miliarde de dolari în 2017.

Autorii studiului notează că o astfel de creștere rapidă se datorează în primul rând integrării internetului, care permite unui număr mare de oameni din întreaga lume să se joace împreună în același virtual spaţiu.

Alte inovații, cum ar fi creșterea utilizării smartphone-urilor și introducerea opțiunilor de achiziție digitale în jocuri, au contribuit, de asemenea, la extinderea pieței jocurilor video.

Deci, cine este afectat și afectat de dependența de jocuri video? Studiile arată că bărbații au de 2,5 ori mai multe șanse de a suferi de dependență de jocuri decât femeile.

Potrivit studiului, acest lucru se poate datora interesului mai mare al bărbaților pentru jocurile video, ceea ce ar putea fi explicat dintr-o perspectivă evolutivă: agresivitatea și înclinația spre luptă sunt considerate trăsături masculine în majoritatea culturilor.

Dependența de jocuri este mai frecventă în rândul tinerilor, în special în rândul adolescenților. Pe de o parte, o proporție mai semnificativă de tineri joacă jocuri video. Pe de altă parte, trăsăturile tipice tinerilor, cum ar fi controlul afectat al impulsurilor și căutarea de noutăți, sunt factori cheie de risc pentru dependențe.

În timp ce majoritatea studiilor nu au găsit asocieri semnificative între nivelul de educație, starea civilă, venit și dependența de jocuri de noroc, unele sugerează că ratele de dependență sunt mai scăzute în rândul persoanelor mai bine educate, angajate și căsătorite.

Persoanele cu anumite trăsături de personalitate au, de asemenea, mai multe riscuri de a dezvolta o tulburare de dependență de jocuri.

Unele studii asociază dependența de jocuri cu personalitatea nevrotică. Indivizii nevrotici sunt predispuși la anxietate, depresie și stres; prin urmare, ei pot folosi lumi de joc virtuale ca o evadare. Ei pot percepe mediile digitale ca fiind mai controlabile și mai sigure decât viața lor de zi cu zi.

De semenea, sunt victime ale jocurilor oamenii cărora le lipsește conștiinciozitatea tind să se lupte cu respectul și autodisciplina și sunt mai puțin perseverenți în a-și atinge obiectivele. Ei pot găsi jocurile atractive datorită regulilor clare și întăririi pozitive constante a comportamentului Studiile leagă, de asemenea, impulsivitatea și narcisismul de comportamentele care provoacă dependență, inclusiv tulburarea de joc.

Persoanele cu afecțiuni psihopatologice cum ar fi depresia și anxietatea pot folosi jocurile ca o distragere a atenției, ceea ce duce la jocuri dezordonate. Și pentru că duce la funcționare afectată și la izolare socială, tulburarea de joc poate crește doar simptomele de depresie și anxietate.

În timp ce cei care joacă jocuri video exclusiv în scopuri de divertisment este puțin probabil să dezvolte dependența, tulburarea de joc este asociată cu evadarea, definită ca jocul pentru a evita problemele cotidiene.

Semne dependenței de jocuri video

Jocurile nu duc întotdeauna la dependență, dar este important să fii conștient de semnele tulburării de joc, cum ar fi:

·      Preocuparea continua legată de jocuri

·      Simptome de sevraj, cum ar fi tristețea, anxietatea sau iritabilitatea, atunci când jocurile nu sunt disponibile.

·      Incapacitatea de a reduce sau de a renunța la jocuri.

·      Dezvoltarea toleranței, care este nevoia de a petrece mai mult timp jucând pentru a satisface dorința.

·      Renunțarea sau pierderea interesului față de activitățile de care vă plăceau anterior din cauza jocurilor.

·      Mințitul în legătură cu timpul petrecut jucând.

·      Periculitatea relațiilor și a locului de muncă din cauza jocurilor

·      Deși niciunul dintre acești factori singuri nu poate provoca tulburări de dependență de jocuri pe calculator, combinația mai multora poate duce la dependență, crescând și mai mult problemele de sănătate mintală.

După Chișinău și Bălți, plimbările în parcuri ar putea fi permise în toată țara
Articolul anterior
O femeie purta în abdomen o tumoare de 24 de kg. Medicii au dezvăluit cum se simte după intervenție
Articolul următor