New York declară stare de urgență din cauza poliomielitei. Virusul afectează în mare parte copiii

Oficialii din domeniul sănătății spun că mostrele de apă folosită din New York City și patru județe adiacente au fost testate pozitiv pentru un poliovirus care poate provoca paralizie. Deși până acum un singur caz a fost confirmat, acesta a fost primul din țară în aproape un deceniu. Poliomielita a fost în mare parte eradicată din SUA prin vaccinările care au început în 1955, potrivit  BBC.

Până în 1979, SUA a fost declarată fără poliomielita

Până în 1979, SUA a fost declarată fără poliomielita. Dar, potrivit oficialilor din New York, ratele de vaccinare sunt prea scăzute în anumite părți ale statului. Declarația de urgență de vineri, 9 septembrie, are ca scop creșterea ratelor de imunizare. Nu există leac pentru poliomielita, dar poate fi prevenit prin vaccin. 

Afectând mai ales copiii, virusul provoacă de obicei slăbiciune musculară și paralizie și, în cazurile cele mai grave, invaliditate permanentă și deces. Departamentul de sănătate de stat din New York a declarat că își propune să crească ratele de vaccinare de la media actuală la nivel de stat de aproximativ 79% la peste 90%. 

„În cazul poliomielitei, pur și simplu nu putem arunca zarurile. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteți nevaccinat sau nu sunteți la curent cu vaccinările, riscul de boală paralitică este real. Pentru fiecare caz de poliomielită paralitică observat, pot exista sute de alte persoane infectate”, a declarat comisarul pentru sănătate, dr. Mary Bassett, într-un comunicat. 

Primul caz de poliomielită apărut după nouă ani, în iulie

Un vaccin polio inactivat este utilizat atât în SUA, cât și în Marea Britanie, ca parte a programului de rutină pentru copii. În SUA, aproximativ 93% dintre copiii mici au primit cel puțin trei doze de poliomielita, conform datelor de vaccinare de la CDC. Oficialii au început să monitorizeze apele uzate din stat pentru poliovirus după ce un bărbat nevaccinat din comitatul Rockland, chiar la nord de New York City, a contractat virusul în iulie, primul caz înregistrat din 2013, și a suferit paralizie.

Cazul a fost mai târziu legat genetic de poliomielita paralitică găsită într-o probă de apă uzată colectată din județul Nassau din apropiere, în august. Probele de apă uzată din Orange County, Sullivan County și cele cinci cartiere din New York City au fost, de asemenea, testate pozitiv pentru poliomielita paralitică.

Ordinul de urgență emis vineri de guvernatorul Kathy Hochul este al treilea stat din acest an, pe lângă ordinele similare emise ca răspuns la pandemia de coronavirus și variola maimuței. Acesta dă putere medicilor, moașelor și farmaciștilor să se alăture rețelei de furnizori care pot lansa vaccinul antipolio.

sursa

Alertă! Peste 60 de copii au murit după ce au băut un sirop de tuse produs în India

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis miercuri o alertă privind unele siropuri pentru copii împotriva tusei şi răcelii produse de laboratorul indian Maiden Pharmaceuticals care ar fi putut provoca decesul a 66 de copii în Gambia şi care au fost distribuite şi în alte ţări, transmite AFP, conform ziare.com.

„Analiza de laborator a eşantioanelor” de produse a confirmat o contaminare cu dietilen glicol şi etilen glicol în cantităţi inacceptabile”, anunţă OMS într-o alertă cu privire la aceste produse medicale. Conform OMS, aceste produse au fost identificate în Gambia dar ar putea fi distribuite şi în alte părţi ale lumii.

Medicamentele contaminate cu aceste substanţe toxice „ar putea avea o legătură cu leziunile renale acute şi decesul a 66 de copii”, conform directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

AFP precizează că este vorba despre patru produse: Promethazine Soluţie Orală, siropurile de tuse pentru copii Kofexmalin şi Makoff, şi siropul pentru răceală Magrip N Cold. Toate acestea sunt fabricate de aceeaşi companie, Maiden Pharmaceuticals Limited.

OMS investighează cele întâmplate împreună cu compania şi autorităţile de reglementare din India”, conform lui Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Creşte numărul de intoxicaţii cu ciuperci. 16 oameni, printre care doi copii, au ajuns la spital

16 oameni, printre care doi copii, au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci. Statistică ingrijorătoare se referă doar la primele trei zile ale lunii octombrie. Pacienţii sunt din Bălți, Căușeni, Chișinău, Dondușeni şi Florești. 

În context, medicii îndemnă populaţia să cumpere ciuperci doar din locuri autorizate. În cazuri suspecte de intoxicații, oamenii trebuie să apeleze de urgenţă la 112.

Printre simptomele unei intoxicaţii cu ciuperci sunt greaţa, durerile abdominale, diareea, deshidratarea, scăderea tensiunii arteriale, convulsiile.

Potrivit Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă, de la începutul anului, 115 persoane au solicitat îngrijiri medicale după ce s-au intoxicat cu ciuperci. 

sursa

Planta care încetineşte procesul de îmbătrânire și fortifică organismul slăbit

În unele țări, rozmarinul se cultivă ca plantă medicinală, condimentară şi ornamentală. Această plantă este energizantă, fortifică organismul slăbit şi încetineşte procesul de îmbătrânire.

Rozmarinul este recomandat pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive şi în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare. Este un antispastic şi are o acţiune stimulantă asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.

Pe cale externă este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguină periferică. Se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formă de creme, geluri sau loţiuni ce conţin ulei esenţial de rozmarin.

O baie în care se adaugă ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Cel mai simplu mod de folosire este sub forma de infuzie sau decoct. Pentru tratamente de lungă durată se pot folosi capsulele cu rozmarin.

Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale orală, sub formă de picături

Ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal, fortifică organismul slăbit, încetineşte procesul de îmbătrânire şi este energizant. De asemenea, calmează tulburările gastrice şi ajută funcţionarea optimă a ficatului.

În cosmetică, extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate pentru obţinerea loţiunilor care ajută la regenerarea părului şi previn căderea excesivă a acestuia.

Cum păstrezi rozmarinul în ghiveci

Pe timpul iernii, rozmarinul în ghiveci va fi păstrat într-o încăpere luminoasă, dar rece. Temperatura potrivită pentru iernare este de 10-15 grade Celsius. De asemenea, spaţiul trebuie aerisit constant. Ghiveciul se udă rar în perioada de iernare.

Rozmarinul poate fi păstrat şi în grădină, planta trebuie însă să fie suficient de maturizată, tulpina să fie lemnoasă. În acest caz, pregătirea pentru iernare se face prin acoperirea plantei cu un strat gros de paie şi frunze.

sursa: www.frunza-verde.ro

Primul soldat ucrainean care a ajuns la granița cu Rusia: „Rușii nu se văd nicăieri”
Articolul anterior
Ucraina a eliberat în 5 zile mai mult teritoriu decât au reușit să cucerească rușii în 6 luni
Articolul următor