Nucile nu îngrașă!

Este un rezervor de energie şi sănătate,întăreşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte memoria, stimulează inteligenţa, tratează lipsa poftei de mâncare, luptă cu slăbiciunea şi extenuarea, previne apariţia accidentelor vasculare, ajută la buna funcţionare a glandei tiroide, are efecte laxative. Şi totuşi, multe persoane se feresc să  includă  în  regimul lor alimentar miezul de nucă, din motiv că acesta îngraşă.

separator

Nucile îngraşă?

S-a descoperit că, deşi au un conţinut mare de grăsimi, nucile nu duc la creşterea în greutate, atunci când înlocuiesc alte alimente. Studiile recente demonstrează că includerea acestor fructe în dietă este o alegere bună pentru sănătate. Iar cei care vor să dea jos câteva kilograme pot presăra nuca măcinată peste cereale, iaurt sau salată.

Acest fruct-minune este bogat în potasiu, fosfor, cupru, magneziu, vitamine, diferite uleiuri volatile, ceea ce îl face să fie un element nutritiv de calitate.

Colecţie de minerale şi vitamine

Nutriţioniştii susțin că miezul de nucă are o valoare calorică mai mare decât a cărnii, însă grăsimile conţinute sunt nesaturate, contribuind la scăderea colesterolului.

Valoarea energetică a miezului de nucă este în medie de 700 kcal la100 g. Acesta are efect laxativ, contribuie la scăderea conţinutului de colesterol din sânge şi are o cantitate foarte redusă de hidraţi de carbon. Miezul de nucă este admis în regimul diabeticilor. Acesta este unul dintre cele mai vitalizante şi nutritive alimente cunoscute şi o minune pentru organism în sezonul rece.

Stimulent pentru memorie

Pentru mărirea capacităţii de memorare, ar fi bine să le consumi zilnic amestecate cu miere de albine. În cazul aterosclerozei, colesterolului şi stresului se recomandă  nucile verzi în combinație cu mierea.

Reduce durerile şi tratează constipaţia

Este un excelent vermifug, eliminând tenia. Miezul de nuci, consumat zilnic, este un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Consumul de nuci creşte pragul de toleranţă pentru durere şi aduce o contribuţie importantă la menţinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat şi în procesele de transmitere neuromusculară. Nucile conţin tanin cu efect astringent, de aceea sunt folositoare şi în tratamentul diareei.

Doctor de inimă

Consumul periodic de nuci proaspete întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora, în special la vârstnici. Datorită vitaminei E, consumatorii de nuci reduc riscul de atac de cord. Nucile, consumate zilnic, ţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral.

Dulceaţa de nuci!

Dacă nu le preferi verzi sau uscate, le poţi consuma sub formă de dulceaţă, pentru că îşi păstrează aproape toate proprietăţile.

Remedii naturiste:

  1. Pune nucile într-un vas de sticlă, adaugă ulei de măsline apoi închide vasul şi lasă-l 40 de zile la soare. Strecoară-l şi păstrează-l la loc întunecos şi uscat. Acest ulei se foloseşte în dermatoze, enurezis, varice, arsuri şi răni care se vindecă greu.
  2. Peste o lingură de membrană mărunţită de nuc, toarnă un pahar de apă clocotită şi lasă infuzia dată 2-3 ore. Se clăteşte gâtul de câteva ori cu infuzie călduţă în cazul în care ai angină.
  3. Peste membrana de la 20 de nuci toarnă o jumătate de pahar de alcool şi lasă-l timp de 10 zile la loc uscat şi întunecos. Se iau câte 20 de picături în puţină apă, cu 20-30 de minute înainte de masă. Această tinctură se recomandă în mastopatii şi fibrom uterin.
  4. Nucile uscate sunt recomandate în caz de aciditate prea mare a stomacului.

Text: Sorina Ţurcanu

O substanță chimică prezentă în produse de curățenie și folosită în curățătorii poate cauza Parkinson

Un studiu recent a stabilit că între o substanță chimică folosită în multe produse de curățenie și Parkinson există o legătură clară.

produse de curățenie

Este vorba despre Tricloretilenă (TCE), un solvent utilizat pe scară largă de peste un secol în scopuri industriale, de consum, militare și medicale. Cercetarea a arătat că tricloretilena pătrunde cu ușurință în creier și în țesuturile corpului și duce la pierderea selectivă a celulelor nervoase producătoare de dopamină, un semn distinctiv al bolii Parkinson.

Oamenii pot fi expuși la TCE utilizând un produs care îl are printre ingrediente sau lucrând într-un mediu în care substanța chimică este prezentă. În plus, substanța poate contamina atât aerul, solul, cât și apa, iar efectele pot apărea la ani, chiar zeci de ani distanță.

Studiile anterioare asociază expunerea prelungită la TCE cu un risc crescut de cancer de rinichi, cancer de ficat, limfom non-Hodgkin, dar și avorturi spontane.

Tricloretilena a fost folosită pentru îndepărtarea vopselei, curățarea chimică, decofeinizarea cafelei, curățarea electronicelor și cipurilor computerelor, corectarea greșelilor de tastare atunci când se folosea mașina de scris și anestezierea pacienților.

Chiar dacă utilizarea tricloretilenei s-a redus în timp, substanța este încă folosită pentru degresarea metalelor și curățarea petelor, în curățătorii, avertizează oamenii de știință de la Universitatea Rochester, conform Science Alert. Aceștia cer ca substanța să fie complet interzisă.

În UE și anumite state din SUA, folosirea TCE e restricționată. La nivel mondial, însă, continuă să fie folosită în cantități periculoase, în special în China. Chiar și în teritoriile în care folosirea substanței e interzisă, oamenii tot sunt expuși la ea din cauza contaminării continue a apei și solului, susțin experții din spatele studiului.

„Numărul oamenilor cu boala Parkinson s-a dublat în ultimii 30 de ani. Și, dacă nu vor fi schimbări, se va dubla iar până în 2040,”, avertizează autorii studiului publicat de Journal of Parkinson’s Disease.

sursa

În Moldova, scade numărul infectărilor cu Covid 19 și gripă sezonieră

În Republica Moldova se atestă o descreștere a numărului cazurilor de Covid-19 și de gripă sezonieră.

Astfel, în a 11-a săptămână, 13-19 martie, au fost înregistrate 2 373 de cazuri de COVID-19, în scădere cu 16,3% față de săptămâna anterioară, 37 de cazuri de gripă, cu circa 23% mai puține, și 357 – infecții respiratorii acute severe (SARI). În același timp a crescut numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), cu 5,4%, fiind înregistrate 8 251 de cazuri.

De asemenea, numărul de spitalizări din cauza infecțiilor respiratorii virale acute a scăzut cu circa 6%, tendință care se menține pe parcursul a patru săptămâni consecutive. Respectiv, în instituțiile medico-sanitare au fost internate 255 de persoane cu IARCS și 24 cu gripă.

Majoritatea internărilor sunt în rândul copiilor de până la patru ani.Informăm că, nu au fost înregistrate decese provocate de gripă.

În total, în acest sezon, au fost confirmate 1 854 cazuri de gripă, 240 773 – IARCS și 10 058– SARI.

Un nou medicament creat în SUA a vindecat de leucemie mai mulți pacienți gravi, aflați în fază terminală

Pacienții bolnavi de leucemie în fază terminală care nu răspund la tratamente au acum o nouă șansă să se videce mulțumită unei pilule experimentale numite revumenib, informează Euronews.

How Palliative Works with Leukemia and Lymphoma

Acest medicament a eliminat complet cancerul în cazul unei treimi dintre pacienții care au participat la un studiu clinic mult așteptat în SUA, transmite Digi24.ro.

Cu toate că nu toți pacienții au prezentat o remisie completă a cancerului, oamenii de știință își păstrează speranța că rezultatele pe care le-au obținut indică faptul că pilula ar putea să devină leacul pentru leucemie în viitorul apropiat.

„Suntem incredibil de optimiști în privința rezultatelor pacienților care au primit acest medicament. Aceasta era ultima lor șansă”, a spus coautorul studiului Dr. Ghayas Issa, un medic specializat în tratarea leucemiei de la Centrul pentru Cancer MD Anderson al Universității din Texas.

„Au obținut progrese pe mai multe linii de terapie, iar la o parte dintre ei, în jur de jumătate, celulele canceroase au dispărut din măduva osoasoă”, a spus doctorul pentru Euronews.

Cum funcționează pilula experimentală

Leucemia mieloidă acută (LMA) este un tip de cancer care atacă măduva osoasă, acolo unde sunt produse celulele sangvine, și provoacă apariția celulelor anormale.

Revumenib este o nouă clasă de terapie direcționată pentru leucemia acută care inhibă o proteină numită „menin”. Medicamentul reprogramează celulele canceroase înapoi în celule normale.

regina Maxima în vizită la un centru medical din SUA

Proteina face parte din mașinăria complexă care este atacată de celulele canceroase și care declanșează transformarea celulelor sangvine normale în cele anormale. Prin folosirea pilulei revumenib, potrivit doctorului Issa, motorul este oprit și celulele canceroase devin celule normale din nou, ceea ce rezultă în remisia bolii.

Formula aceasta a salvat deja viața a 18 pacienți care au luat parte la experiment și ale căror rezultate promițătoare au fost publicate luna aceasta în revista Nature. Rezultatele preliminare au arătat că 53% dintre pacienți au răspuns la tratament, iar în 30% dintre cazuri boala a intrat în remisie, cancerul nemaifiind detectat în sânge.

„Aceasta este o cu siguranță o realizare uriașă și este rezultatul mai multor ani de cercetare. Multe grupuri au lucrat din greu în laborator pentru a înțelege ce provoacă aceste leucemii”, a explicat Issa.

Doctorul a explicat, însă, că medicamentul nu funcționează pentru toți pacienții. Se estimează că mutațiile pe care le vindecă noua pilulă au loc în 30-40% dintre pacienții care suferă de LMA.

„Eram disperată. Am simțit că moartea era iminentă”

Printre cei 68 de pacienți din 9 spitale americane care au participat la prima fază a experimentului se numără și arhitectul lituanian Algimante Daugeliate, în vârstă de 23 de ani, diagnosticată cu leucemie.

Pacienta a făcut două transplanturi de măduvă osoasă de la sora ei, dar toate celelalte tratamente au eșuat. Doctorii ei au luat chiar în considerare să îi ofere îngrijire paliativă pentru a-i ușura suferința.

„Eram disperată. Era ca și când trăiam un film oribil. Am simțit că moartea era iminentă și aveam doar 21 de ani”, a spus ea pentru El Pais.

Însă, odată ce a început tratementul cu revumenib acum doi ani, Daugeliate s-a recuperat complet. De atunci, ea a putut să aibă o viață normală, a absolvit facultatea și a început să lucreze pentru un studio de arhitectură din Copenhaga.

Studiul este încă la început, iar rezultatele sunt preliminare. În prima fază a experimentului, cercetătorii au testat cât de sigură este utilizarea medicamentului pentru a descoperi doza maximă care poate fi administrată pacienților fără apariția efectelor secundare.

Faza a doua a studiului este în desfășurare, doctorii vor testa eficiența pilulei revumenib.

-400 kg în concursul Miss Shaping 2012!
Articolul anterior
„Ylianna Kosânzeana Event” vine cu noi suprize de sărbători!
Articolul următor