O faptă demnă de apreciat! O moldoveancă a donat, de-a lungul vieții, peste 75 de litri de sânge

Viorica Ceglov, o femeie de 69 de ani din Republica Moldova, a donat de-a lungul vieții sale, peste 75 de litri de sânge, adică de 15 ori mai mult decât cantitatea de sânge pe care o are în organism o persoană adultă.

separator
Doamna Ceglov spune că a început să doneze sânge de la vârsta de 18 ani și a făcut-o în mod regulat atât la necesitate, cât și la fiecare două luni. Și dacă specialiștii au calculat că o singură donare de sânge poate salva cel puțin trei vieți, atunci Viorica Ceglov a salvat cu sângele ei peste 1.000 de vieți.

„Îmi doresc ca tot mai multe persoane să-mi urmeze exemplul, să doneze sânge, să facă acest gest de solidaritate. Sângele nu se cumpără și nu se vinde, el se donează din inimă”, declară donatoarea care poartă des, atunci când merge să doneze sânge, o panglică pe care scrie „Donator emerit al Republicii Moldova”, scrie ziarulnational.md.

În prezent, în R. Moldova există 30 de donatori voluntari și sistematici de categoria II şi de 26 de donatori voluntari și sistematici de categoria I. Studiile medicale recente au demonstrat că donarea de sânge este o procedură sigură și benefică pentru sănătate – reduce cu 30 la sută riscurile apariției bolilor cardiovasculare, donatorii de sânge trăiesc mai mult decât ceilalți oameni și au un sistem imunitar mai puternic.

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui și Biroul Relații cu Diaspora, organizează, joi, pe 15 august, un eveniment de donare voluntară a sângelui, cu genericul „Salvăm împreună o viață acasă!”.

Evenimentul va avea loc la Palatul Republicii din centrul Chișinăului, între orele 9:00 și 16:00.

Video. În Australia ninge ca-n povești, pentru prima oară după aproape două decenii
Articolul anterior
Bloggerița Hellen Monroe a arătat în premieră chipul fetiței sale. Cu cine seamănă Celine?
Articolul următor
Alte articole interesante