O intervenție chirurgicală complicată a fost realizată cu succes de către medicii moldoveni

O intervenție chirurgicală foarte complicată la esofag a fost realizată de medicii de la Spitalul Clinic Republican. Pacienta este o femeie de 70 de ani, căreia specialiştii i-au înlocuit o parte din organul afectat de o tumoare.

Operaţie complicată la Spitalul Republican: Pacienta avea o tumoareFoto: scr.md

Intervenţia a durat mai bine de şapte ore. Acum, pacienta este la domiciliu şi urmează recomandările medicilor. Ea povesteşte că primele simptome au apărut încă acum cinci ani, dar s-au agravat în ultimele luni, când, la propriu, nu putea mânca.

„În ultima lună, eu nu mâncam nimic. Am slăbit tare. Numai mâncam şi vomitam. Mâncarea nu trecea deloc. M-am adresat la mulţi medici şi totuşi nu găseam. În sfârşit am ajuns, am stat la staţionar la „Timofei Moşneaga”, a menţionat Galina, pacientă.

Acum femeia se simte bine şi le este foarte recunoscătoare medicilor de la Spitalul Republican pentru că au ajutat-o să revină la o viaţă normală.

Alexandru Toma este unul din medicii care a efectuat plastia de esofag, una dintre cele mai complicate operaţii, pentru care pacienta a avut nevoie de o pregătire de aproape trei săptămâni. „Se efectuează o rezecţie de esofag şi sigur că noi trebuie să înlocuim cu ceva zona aceasta afectată şi atunci noi facem o plastie. Noi atunci, de la aceeaşi persoană, de la pacient, preparăm, fie un segment, adică 15, 20, 30 de cm de intestin subţire şi înlocuim segmentul acesta de esofag rezecat”, a declarat Alexandru Toma, şeful secţiei Chirurgia Toracică, SCR.

Plastia de esofag este o intervenţie foarte rară, iar costul acesteia este acoperit de poliţa de asigurare medicală obligatorie.

sursa: www.publika.md

Potop în Italia și Franța. Puhoaiele au umplut străzile și au luat pe sus mașinile
Articolul anterior
Femeile din Kabul îi sfidează pe talibani. Acestea s-au întors la muncă, la școală și merg din nou singure pe stradă
Articolul următor
Alte articole interesante