O nouă variantă de Coronavirus, depistată în România

20% din testele care au fost secvențiate în ultima săptămână în România au arătat circulația unei noi tulpini, cunoscută și ca Delta Plus, a afirmat cercetătorul Octavian Jurma, care a declarat și că noua variantă ar putea sta la baza valului cinci din România.

„Pentru prima dată, săptămâna trecută, vedem că secvențierile nu sunt 100% cu tulpina ancestrală Delta, ci 20% sunt variante care intră în categoria Delta Plus. Deja pandemia se pregăteşte să ne ofere o nouă tulpină, care va constitui probabil valul 5. Această relaxare e foarte importantă și toți o dorim, dar trebuie să ne relaxăm în siguranță, să încetăm să revenim la o normalitate care a dispărut”, a declarat Octavian Jurma, conform digi24.ro.

În aceste condiții, specialistul atrage atenția că este nevoie de mai multă atenție acordată campaniei de vaccinare și nu o concentrare pe relaxarea măsurilor de protecție.

„Trebuie să intrăm în rândul țărilor care fac managementul complet și permanent al pandemiei. E o certitudine statistică că Covid-19 e cu noi pentru o perioadă lungă. Variola și poliomielita au fost cu noi secole. Să vorbim mai puțin de relaxare și mai mult de vaccinare, de protecție, de siguranță”, a precizat Octavian Jurma.

Delta Plus, indentificată prima dată în aprilie, a fost catalogată drept „îngrijorătoare”, întrucât specialiștii se tem că s-ar transmite mai repede și decât varianta Delta. Pentru moment nu există date care să indice că ar afecta eficiența vaccinurilor.

Șase răniți, unul în stare gravă, după ce decorațiunile de Crăciun s-au prăbușit într-un mall
Articolul anterior
Vremea se răcește considerabil în zilele următoare. Vezi prognoza meteo
Articolul următor
Alte articole interesante