O tânără a avut nevoie de transplant de ficat după ce s-a intoxicat cu ciuperci. Tatăl acesteia a decedat în spital

O tânără din Bihor, România, se zbate între viață și moarte, în spital, după ce a mâncat ciuperci otrăvitoare. Doar un transplant hepatic a mai putut-o poate salva. În schimb, pentru tatăl ei nu s-a mai putut face nimic. Bărbatul a murit acum două zile, tot din cauza ciupercilor.

separator

Organele unui tânăr de 14 ani din Bihor, aflat în moarte cerebrală, au fost prelevate de specialiști din țară și din Austria. Aproape 5 ore a durat intervenţia, timp în care medicii au luat inima, corneea, plămânii, rinichii şi ficatul. Cel din urmă organ a fost transplantat tinerei din Bihor aflată în comă la Institutul Fundeni după ce s-a intoxicat cu ciuperci otrăvitoare, scrie digi24.ro.

Tânãra de 18 ani, rămasă acum orfană, după ce și mama acestei a decedat, anul trecut, a ajuns la începutul sãptãmânii trecute la Spitalul Județean din Oradea, cu intoxicație provocatã de ciuperci. Pentru cã starea ei s-a agravat, a fost transferatã, alãturi de tatãl ei, la Terapie Intensivã.

„Tatăl a cules ciupercile, au mâncat tata și fiica lui. În momentul în care starea lor s-a agravat, s-a instituit proceduri de dializă hepatică. Tatăl ei a continuat tratamentul suportiv în Terapie Intensiva, din nefericire a decedat duminică seara”, a detaliat dr. Carmen Pantiș, medic ATI.

„Sunt manifestările care apar la 24-48 de ore de la consum, care sunt de obicei neurologice, dar și gastrointestinale și care au un mare grad de ireversibilitate”, explică dr. Amorin Popa, medic primar boli interne.

Specialiștii sfătuiesc să evităm consumul de ciuperci din pădure. „Recomandăm consumul de ciuperci de cultură doar provenite din unități autorizate sau însoțite de certificate de calitate, evitând cumpărarea ciupercilor de la comercianții ambulanți, culegătorii amatori sau persoanele străine de la marginea drumurilor”, a declarat Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Medicii spun că nici metodele tradiționale care arată dacă unele ciuperci sunt sau nu comestibile, nu sunt sigure.

În R. moldova, 41 de persoane au suferit anul acesta intoxicaţii cu ciuperci. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, astfel de cazuri au fost înregistrate în raioanele Floresti, Hancesti, Orhei şi în municipiul Chişinău. Doi frați, de 4 și respectiv 8 ani, din Florești, au murit în urma intoxicației cu ciuperci.

Bea zilnic apă cu lămâie dacă ai una din aceste 8 boli. Nu vei mai avea nevoie de medicamente

Unii specialiști spun că apa cu lămâie este cel mai bun aliment cu care să ne începem ziua, înlocuind cu succes cafeaua sau ceaiul.

Apa cu lămâie oferă organismului nostru o mulțime de antioxidanți, proteine, vitamine și alte substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor unor boli și la întărirea sistemului imunitar.

Dacă ai una dintre aceste opt probleme, consumă apă cu lămâie în fiecare zi:

– Pietre la rinichi
– Răceală sau gripă
– Reflux gastroesofagian
– Dureri în zona încheieturilor
– Dureri de mușchi
– Unghii îngălbenite sau care se rup ușor
– Acnee
– Kilograme în plus/obezitate

Beneficiile apei cu lămâie 

Apa cu lămâie este benefică pentru sănătatea organismului, în general. Dacă alegi să consumi un pahar de apă cu lămâie dimineața, în loc de cafea sau ceai, vei avea că aceasta: 

– Intensifică metabolismul, arderile de grăsimi, deci, ajută să slăbești!
– Previne răceala, grație vitaminei C.
– Eficientizează digestia. 
– Curăță gura.

sursa

Triunghiul morții. Ce NU ai voie să-l atingi cu mâinile

Triunghiul morții. NU ai voie să-l atingi cu mâinile. Mulți dintre noi știm că există o zonă pe fața noastră numită „triunghiul morții”. Această zonă este deosebit de vulnerabilă. Medicii spun că nu ai voie să o atingi cu mainile, este susceptibilă la infecție.

Cele trei puncte ale sale sunt: ​​Nasul, pliurile nazolabiale și buzele. În această zonă a feței există cel mai mare număr de vase care nu sunt echipate cu supape speciale.

Dacă o infecție pătrunde prin acest triunghi, ea pătrunde inevitabil în creier, ceea ce poate duce la diverse complicații și chiar la moarte. Dermatologii avertizează că ar trebui să limitați cât mai mult posibil atingerea acestei zone cu mâinile.

Acolo există cel mai mare număr de microorganisme periculoase, iar oamenii nici măcar nu se gândesc la asta. Trei probleme principale sunt cunoscute în această zonă a feței: Acestea sunt punctele negre, furunculele și părul din nas.

Furunculele apar din cauza blocării glandei sebacee, după care puroiul se acumulează sub piele. Se poate spune că furunculoza este cea mai periculoasă problemă dermatologică pe care o poate avea oricine.

În niciun caz nu trebuie să încercați să eliminați singur un furuncul. Acasă, puteți folosi o compresă peste noapte cu unguent cu ihtiol, dar este bine să vizitați un specialist.

Punctele negre în medicină se numesc comedoane. Aceasta este, de asemenea, o problemă cu glandele sebacee blocate, dar consecințele acesteia sunt complet diferite.

Pentru a îmbunătăți curățarea feței, vă recomandăm să folosiți măști negre sau să vizitați saloanele de înfrumusețare unde veți primi o curățare profesională. O mască neagră poate fi pregătită și acasă.

Utilizați apă, gelatină și cărbune activat.

Toată lumea are păr pe nas. Și nu e nimic rău în asta. Deși acest lucru nu arată bine din punct de vedere estetic, au o funcție importantă. Experții nu recomandă tăierea sau smulgerea lor, deoarece astfel de proceduri pot provoca infecție.

sursa

Consultații medicale gratuite pentru locuitorii din Nisporeni și servicii medicale stomatologice copiilor din raioanele Criuleni și Strășeni

Orarul consultațiilor profilactice gratuite pentru perioada 25 – 29 martie. Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe instituții medicale din raionul Nisporeni și anume:

– pe 27 martie – în Oficiul Medicilor de Familie Bălănești, unde vor ave acces locuitorii satelor  Bălănești, Vânători, Găureni și Păruceni;

– în perioada 28 – 29 martie în Centrul de Sănătate Boldurești, unde vor ave acces locuitorii satelor Brătuleni, Cârnești și Băcșeni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Criuleni și Strășeni, și anume:

– în zilele de 25 – 26 martie  – în localitatea Miclești, Criuleni;

– în intervalul 27 – 29 martie  – în localitatea Drăsliceni, Criuleni.

– în zilele de 25 – 26 martie –  în localitatea Vorniceni, Strășeni;

– în perioada  27 – 29 martie –  în localitatea Micleușeni, Strășeni.

Săptămâna trecută 417 copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Laura Vetty, într-un pictorial cu ținute autohtone
Articolul anterior
Cele mai celebre citate din romanul „Pe aripile vântului”
Articolul următor