Un streptococ rezistent la antibiotice ar putea avea un impact grav asupra milioane de copii din întreaga lume, spun cercetătorii, care au descoperit că un streptococ din grupa A a suferit mutații genetice care îl fac rezistent la antibioticele de ultimă generație folosite în tratament la ora actuală.
Oamenii de știință au identificat tulpini de streptococ din grupa A, care sunt mai puțin sensibile la antibiotice utilizate în mod obișnuit. Germenii care provoacă dureri de gât, de urechi, bronho-pneumonii bacteriene și alte afecțiuni, deja sunt rezistenți la antibiotice din grupa beta-lactame.„Dacă acest germen devine cu adevărat rezistent la aceste antibiotice, acesta ar avea un impact foarte grav asupra a milioane de copii din întreaga lume. Dezvoltarea rezistenței la antibiotice beta-lactame ar putea avea un impact major asupra sănătății publice la nivel mondial”, a declarat Dr. James M. Musser, autor principal al studiului și președinte al Departamentului de Patologie și Medicină Genomică de la Spitalul Metodist din Houston.
Dr. Musser și membrii departamentului său au colaborat cu zeci de instituții din șapte țări. Această cercetare a apărut online în ediția din ianuarie a publicației Journal of Clinical Microbiology, potrivit medicalxpress.com.
Cercetările publicate mai devreme, în 2019, descriind două tulpini bacteriene înrudite au obligat grupul lui Musser la Houston Methodist Research Institute și colaboratorii săi să întreprindă acest important proiect internațional. Aceștia au explorat secvența genomului a 7.025 de tulpini de streptococ din grupa A, colectate de-a lungul mai multor zeci de ani din țări din întreaga lume. În final, au fost descoperite aproximativ 2% mutații genice de interes. Cercetătorii au testat apoi tulpinile din laboratorul de microbiologie clinică și au confirmat scăderea susceptibilității lor la antibiotice beta-lactame.
Multă vreme s-a crezut că nu pot apărea mutații genice care pot duce la rezistența la penicilină, însă acest lucru nu s-a adeverit. Astăzi, penicilina și tratamentele cu antibiotice aferente pentru gâtul streptococic sunt puțin eficiente sau complet ineficiente. Aceste constatări subliniază nevoia urgentă a unui vaccin care să protejeze oamenii împotriva streptococului din grupul A.
În cazul în care streptococul nu răspunde la antibiotice de prim rang, cum ar fi penicilina, medicii trebuie să înceapă să prescrie terapii de a doua linie, care, de asemenea, pot să nu fie la fel de eficiente împotriva acestui organism”, afirmă Dr. Musser.
Conform specialiștilor, streptococul din grupul A provoacă 20-30% din durerile de gât la copii și 5-15% din durerile de gât la adulți. Următorii pași pentru echipa de investigare implică experimente pentru a înțelege cum apar mutațiile la pacienții umani și cum poate fi combătută virulența germenului.