Oamenii de știință au aflat câteva lucruri curioase despre persoanele stângace

De-a lungul timpului, s-au vehiculat o serie de mituri și controverse despre stângaci, mai exact despre persoanele care își folosesc mâna stângă atunci când scriu sau efectuează activități motrice fine. Cercetările arată că persoanele stângace își folosesc bine resursele oferite de emisferele cognitive cerebrale, memorând și utilizând cu succes informațiile.

separator

Stângacii reprezintă aproximativ 10% din populație, un procent suficient de mic, încât să nu reprezinte o prioritate pentru producătorii de gadgeturi sau ustensile de gătit (concepute în funcție de nevoile unei persoane dreptace). În anul 1992, s-a stabilit ca ziua de 13 august să fie declarată “ziua internațională a stângacilor”.

Studiile au demonstrat că stângacii sunt talentați la orientarea în spațiu, la matematică și arhitectură. Dreptacii sunt mai buni oratori. Aceleași cercetări au scos în evidența că circa 1% din copii se nasc ambidextri, adică au aceleași abilități la mâna dreaptă ca și la cea stângă.

Stângacii au gândire divergentă

Stângacii prezintă o emisferă dreaptă a creierului mai dezvoltată, care este specializată pentru procese precum raționamentul spațial și abilitatea de a roti reprezentările mentale ale diverselor obiecte, se arată într-un studiu. De asemenea, corpus callosum – pachetul de celule nervoase care leagă cele două emisfere cerebrale – tinde să fie mai mare la stângaci. Acest lucru sugerează că unii stângaci au o conectivitate îmbunătățită între cele două emisfere și, prin urmare, o procesare superioară a informațiilor.

Viteză mare de reacție

După cum am spus mai sus, stângacii au o conexiune între cele două emisfere mult mai bună decât dreptacii, ceea ce îi determină să aibă un timp mult mai rapid de reacție. Tot din acest motiv, al conectivității emisferelor, stângacii sunt majoritari printre muzicieni, artiști creativi, arhitecți și jucători de șah – procesarea eficientă a informațiilor și abilitățile spațiale superioare sunt esențiale în toate aceste activități.

Se coordonează repede

Un cercetător australian a ajuns la concluzia că 25% dintre jucătorii de baschet sunt stângaci, ceea ce este un procent destul de mare. Un studiu publicat în the journal Perceptual and Motor Skills menționează faptul că persoanele stângace sunt mult mai des întâlnite în sporturile interactive și prezintă rezultate notabile. Un exemplu în acest sens este fotbalistul Lionel Messi.

Sunt talentați

Leonardo da Vinci a fost stângaci. La fel au fost și Mark Twain, Mozart, Marie Curie, Nicola Tesla și Aristotel. Exemple sunt și în prezent: fostul președinte american Barack Obama este stângaci, la fel ca fondatorul Microsoft-Bill Gates.

Capacitatea de a rezolva exerciții de matematică

Peste 2.300 de elevi de gimnaziu și liceu au participat la studiul IFL Science. Pentru a obține rezultate cât mai bune aceștia au fost supuși unor experimente care au variat în ceea ce privește tipul și dificultatea sarcinilor matematice. Chestionarul cere oamenilor să precizeze cu ce mână preferă să scrie, să deseneze, să arunce, să perie dinții, etc. – este mai degrabă o scalare a rezultatelor decât o împărțire stângaci/dreptaci. Rezultatele arată că stângacii au depășit restul eșantionului atunci când sarcinile au implicat rezolvarea problemelor dificile, cum ar fi asocierea funcțiilor matematice cu un anumit set de date.

sursa

Iată alimentele care îți fac pielea să strălucească
Articolul anterior
Alex Velea despre femei, fericire și regrete
Articolul următor
Alte articole interesante