Oamenii de știință au descoperit primii microbi care pot mânca doar virusuri

Micile ciliate Halteria, care trăiesc în iazuri, sunt virovore, fiind capabile să supraviețuiască cu o dietă bazată exclusiv pe virusuri, au raportat cercetătorii în Proceedings of the National Academy of Sciences. Creaturile unicelulare sunt primele cunoscute care prosperă atunci când în meniu se află doar virusuri, scrie alephnews.ro.

Oamenii de știință știau deja că unele organisme microscopice se hrănesc cu virusuri acvatice, cum ar fi clorovirusurile, care infectează și ucid algele. Dar nu era clar dacă virusurile ar putea furniza suficiente substanțe nutritive pentru ca un organism să crească și să se reproducă, spune ecologistul John DeLong de la Universitatea din Nebraska-Lincoln.

În cadrul experimentelor de laborator, Halteria care trăia în picături de apă și care primea doar clorovirusuri ca hrană s-a reprodus, au constatat DeLong și colegii săi. Pe măsură ce numărul de virusuri din apă a scăzut, numărul Halteriei a crescut. Ciliții fără acces la bucățile virale sau la orice altă hrană nu s-au înmulțit. Dar Paramecium, un microb mai mare, nu a prosperat cu o dietă exclusiv virală, ceea ce sugerează că virusurile nu pot satisface cerințele nutriționale pentru ca toți cilații să se dezvolte.

Virusurile ar putea fi o sursă bună de fosfor, care este esențial pentru realizarea de copii ale materialului genetic, spune DeLong. Dar probabil că este nevoie de o mulțime de virusuri pentru a reprezenta o masă completă.

În laborator, fiecare microb Halteria a mâncat zilnic între 10.000 și 1 milion de virusuri, estimează echipa. Halteria din iazurile mici cu gustări virale abundente ar putea să se înfrupte din aproximativ un cvadrilion de virusuri pe zi.

Aceste festinuri ar putea redirecționa energie nerecunoscută anterior în rețeaua alimentară și ar putea adăuga un nou nivel la modul în care virusurile deplasează carbonul printr-un ecosistem – dacă se întâmplă în mediul natural, spune DeLong. Echipa sa plănuiește să înceapă să afle odată ce iazurile din Nebraska se dezgheață.

Alertă în Europa! A fost depistată boala vacii nebune

Un caz de boala vacii nebune a fost descoperit într-o fermă din Țările de Jos, a transmis miercuri Ministerul olandez al Agriculturii. Infecția a fost depistată la o vacă moartă.

Vaci bolnave (Profimedia)

Boala vacii nebune este o afectiune neurologica fatala, care distruge treptat creierul si maduva spinarii la vite, ducând la deces. 

Oamenii nu pot contacta boala vacii nebune. Totusi, in cazuri rare, oamenii pot contacta o forma specifica speciei umane a bolii, numita varianta Creutzfeldt-Jakob (vCJD).

Din 1995 pana in august 2004, au fost raportate 147 de cazuri de vCJD la oameni in Marea Britanie, 7 in Franta si cate 1 in China, Irlanda, Italia si SUA. Ambii indivizi detectati in Canada si, respectiv, SUA locuiau in Marea Britanie cand au fost infectati.

sursa

Topul țărilor cu cei mai grași cetățeni. Pe ce loc este Moldova

Topul țărilor din lume cu cei mai grași cetățeni a fost dezvăluit de Our World in Data. Harta folosește date compilate din cifre din 213 de țări din întreaga lume și arată diferența uriașă a ratelor de obezitate.

Cifrele provin de la NCD Risk Factor Collaboration, care a înregistrat tendințele la nivel mondial între 1975 și 2016 le 128,9 milioane de oameni.

Statisticile s-au bazat pe indicele de masă corporală (IMC) – în special, persoanele subponderale, supraponderale sau obeze.

O persoană este considerată supraponderală dacă IMC – care este determinat de greutatea unei persoane în kilograme împărțită la înălțime – este egal cu sau mai mare de 25. Un IMC de 30 sau peste constituie obezitate. Un IMC ”sănătos” este considerat între 18,5 și 24,9, conform CDC.

Harta a arătat că 39% dintre adulții din lume erau supraponderali sau obezi – iar 68% dintre americani se încadrau în aceste categorii.

De asemenea, a arătat că nici o singură țară nu a înregistrat o scădere a ratelor de obezitate între 1975 și 2016. La nivel global, 13% dintre adulții cu vârsta de 18 ani și peste au fost înregistrați ca obezi în 2016, potrivit nypost.com.

Moldova ocupă locul 142 în clasament.

Top 10 cele mai supraponderale țări din lume sunt:

Nauru – 88,5%
Palau – 85,1%
Insulele Cook – 84,7%
Insulele Marshall – 83,5%
Tuvalu – 81,9%
Niue – 80%
Kiribati – 78,7%
Tonga – 78,5%
Samoa – 77,6%
Micronezia – 75,9%

Top 10 țări cel mai puțin supraponderale din lume sunt:

Vietnam – 18,3%
India – 19,7%
Bangladesh – 20%
Etiopia – 20,9%
Nepal – 21%
Timor – 21,6%
Cambodgia – 21,7%
Eritreea – 22%
Niger – 22%
Burundi – 22,2%

Țigările electronice provoacă mai multă inflamație în plămâni decât cele obișnuite

Potrivit unui nou studiu de la Universitatea din Pennsylvania, persoanele care vapează sunt mai expuse riscului de inflamare a plămânilor decât dacă ar fi fumat țigări normale, scrie Fox4News citat de stiirileprotv.ro.

Potrivit studiului, publicat pe 1 ianuarie, în Journal of Nuclear Medicine, cercetătorii au descoperit mult mai multă inflamație în plămânii persoanelor care au folosit țigări electronice decât a celor care fumează țigări obișnuite și nefumători.

„Găsim dovezi că utilizarea [țigărilor electronice] provoacă un răspuns inflamator unic în plămâni”, au scris cercetătorii în studiu.

Cercetătorii spun că oamenii care vapează au un set unic de factori de risc care îi deosebesc de fumătorii obișnuiți. Autorii studiului avertizează că vapatul în special poate „provoca inflamații pulmonare și crește riscul de boli pulmonare”.

Este primul studiu de acest gen care oferă dovezi că vaparea e-lichidelor creează un răspuns unic și dăunător în organism, care nu este la fel de întâlnit la fumătorii obișnuiți.

Vapingul nu ar trebui să fie mai bun decât țigările?

Țigările electronice au apărut pentru prima dată în SUA în urmă cu mai bine de un deceniu, cu promisiunea de a oferi fumătorilor o alternativă mai puțin dăunătoare. Dispozitivele încălzesc o soluție de nicotină într-un vapor care este inhalat, ocolind multe dintre substanțele chimice toxice produse de arderea tutunului.

Dar studiile au ajuns la rezultate contradictorii cu privire la faptul dacă ajută cu adevărat fumătorii să renunțe la obicei. Și eforturile FDA (Food and Drug Administration) de a se pronunța asupra produselor de vaping au fost încetinite în mod repetat de lobby-ul industriei și de interesele politice concurente.

Piața vapingului a crescut și include sute de companii care vând o gamă largă de dispozitive și soluții de nicotină în diferite arome.

Ministerul Mediului, pus pe treabă! Moldova va avea un nou Cod silvic, iar gunoiștele neautorizate vor fi lichidate
Articolul anterior
Mamă de 36 de ani, ucisă cu pietre de fostul iubit în fața fiicei sale de 5 ani. Micuța, în stare de șoc
Articolul următor