Oamenii de știință cercetează noi teorii despre legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge

Oamenii de știință explorează mai multe posibilități care ar putea explica cel puțin 18 rapoarte de cheaguri de sânge extrem de rare în creier, care au apărut la indivizi în zilele și săptămânile după administrarea vaccinului AstraZeneca Covid-19.

Anchetatorii europeni au prezentat o teorie conform căreia vaccinul declanșează un anticorp neobișnuit în unele cazuri rare, iar alții încearcă să înțeleagă dacă aceste cazuri sunt legate de pilulele contraceptive.

Mulți oameni de știință spun că nu există dovezi definitive și nu este clar dacă sau de ce vaccinul AstraZeneca ar provoca o problemă care nu este provocată de alte vaccinuri care vizează o parte similară a coronavirusului. Cele mai multe dintre cheagurile de sânge au fost observate la femei și cele mai multe cazuri au fost raportate în Europa.

Două cazuri au fost raportate în India. Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat că o analiză preliminară sugerează că vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge. Dar nu a exclus o asociere cu cazuri rare de cheaguri de sânge în vasele care scurg sângele din creier cunoscut sub numele de tromboza sinusului venos cerebral (CVST), scrie Reuters.

Cercetătorii din Germania și Norvegia, unde au fost raportate unele dintre cazuri, săptămâna aceasta au emis ipoteza că vaccinul ar putea declanșa un răspuns imun în care organismul produce anticorpi care ar putea duce la formarea de cheaguri de sânge.

Profesorul Paal Andre Holme de la Spitalul Universitar Oslo din Norvegia, care a tratat trei lucrători din domeniul sănătății cu cheaguri de sânge severe după ce au primit vaccinul AstraZeneca, a declarat joi într-o conferință de presă că „s-au făcut descoperiri” care ar putea explica „progresia clinică a pacienților”. Holme a avertizat că constatările au fost preliminare. „Acesta este doar începutul tuturor cercetărilor care se fac”, a spus el. El nu a lansat nicio informație care să susțină ipoteza sa.

O echipă de cercetători germani de la Clinica Universității Greifswald a declarat vineri că a ajuns la o concluzie similară. Dacă s-a dovedit corect, ar putea exista o modalitate de tratare a afecțiunii, au spus oamenii de știință. Cercetătorii EMA au declarat joi că întreprind mai multe investigații pentru a stabili dacă cheagurile de sânge rare ar putea fi legate de vaccin sau pot să apară întâmplător. Ei au menționat că multe dintre cazuri au avut loc la femei mai tinere. CVST, deși rar, a fost asociat cu sarcina și utilizarea contraceptivelor orale. „Acesta este unul dintre lucrurile pe care le vom investiga în continuare în viitorul apropiat”, a declarat Sabine Straus, președinta comitetului de siguranță al EMA.

Mai mulți experți în vaccinuri din SUA rămân prudenți cu privire la ipoteza anticorpilor și au declarat că nivelul ridicat de publicitate a evenimentelor ar putea determina mai mulți medici să raporteze starea decât în ​​mod normal, ceea ce ar face să pară că evenimentele sunt legate de vaccin. Vaccinul AstraZeneca a primit autorizație de utilizare de urgență în 70 de țări, dar nu a fost încă aprobat în Statele Unite. Experții americani se întreabă, de asemenea, de ce astfel de evenimente ar avea loc doar la rate crescute cu vaccinul AstraZeneca și nu vaccinurile de la Pfizer Inc și BioNTech SE, Moderna Inc, Johnson & Johnson și vaccinul rus Sputnik V – toate acestea fiind destinate să producă anticorpi vizați la porțiunea „vârf” a coronavirusului pe care o folosește pentru a intra în celule.

La fel ca vaccinul J&J și Sputnik, AstraZeneca’s folosește un virus inactiv sub numele de adenovirus pentru a livra proteine ​​spike în celule și pentru a produce un răspuns imun. „Va trebui să vedem când (oamenii de știință germani și norvegieni) prezintă o publicație evaluată de către colegi și comunitatea științifică o poate revizui”, a spus dr. Peter Hotez, cercetător în vaccinuri la Baylor College of Medicine din Houston. „Nu există niciun motiv pentru care vaccinul AstraZeneca ar face acest lucru, în timp ce celelalte, inclusiv vaccinurile Covid-19 pe bază de adenovirus, nu ar face acest lucru”.

sursa

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1, care are o rată de mortalitate „extraordinar de mare” la om.

OMS: Riscul infectării oamenilor cu gripa aviară e o preocupare enormă

O epidemie care a început în 2020 a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte. Cel mai recent, răspândirea virusului printre mai multe specii de mamifere, inclusiv la bovinele domestice din SUA, a crescut riscul de răspândire la oameni, a precizat OMS, transmite digi24.ro.

„Acest lucru rămâne, cred, o preocupare enormă”, a declarat reporterilor de la Geneva Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al agenției de sănătate a ONU. 

Luna trecută, vacile și caprele s-au alăturat listei speciilor afectate – o evoluție surprinzătoare pentru experți, deoarece nu se credea că acestea sunt susceptibile la acest tip de gripă. Autoritățile americane au anunțat luna aceasta că o persoană din Texas se recuperează din cauza gripei aviare, după ce a fost expusă la vite de lapte, iar 16 turme din șase state au fost infectate aparent după expunerea la păsări sălbatice. Varianta A(H5N1) a devenit „o pandemie animală zoonotică globală”, a declarat Farrar. 

„Marea îngrijorare, desigur, este că prin…infectarea rațelor și a găinilor și apoi din ce în ce mai mult a mamiferelor, acest virus evoluează acum și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii și apoi, în mod critic, capacitatea de a trece de la om la om”, a adăugat el. Până în prezent, nu există dovezi că H5N1 se răspândește între oameni.

Dar în sutele de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, „rata mortalității este extraordinar de mare”, a spus Farrar, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la virus. Din 2003 până în 2024, 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de H5N1 au fost raportate la nivel mondial din 23 de țări, potrivit OMS, ceea ce ridică rata de mortalitate la 52%. 

Cazul recent din SUA de infectare a oamenilor după contactul cu un mamifer infectat evidențiază riscul crescut. Atunci când „intri în populația de mamifere, atunci te apropii de oameni”, a declarat Farrar, avertizând că „acest virus nu face decât să caute gazde noi.” 

Farrar a solicitat o monitorizare sporită, afirmând că este „foarte important să se înțeleagă câte infecții umane au loc… pentru că acolo va avea loc adaptarea (virusului).”

„Este tragic să spunem acest lucru, dar dacă sunt infectat cu H5N1 și mor, ăsta e sfârșitul”, a spus el. „Dacă mă duc prin comunitate și îl răspândesc la altcineva, atunci începe ciclul.”

El a spus că se depun eforturi pentru dezvoltarea de vaccinuri și terapii pentru H5N1 și a subliniat necesitatea de a se asigura că autoritățile sanitare regionale și naționale din întreaga lume au capacitatea de a diagnostica virusul. Acest lucru se face astfel încât „dacă H5N1 se va transmite la oameni, cu transmitere de la om la om”, lumea ar fi „în măsură să răspundă imediat”, a spus Farrar, făcând apel la un acces echitabil la vaccinuri, terapii și diagnostice.

Cazurile de rujeolă, la un nivel alarmant în România

Explozia cazurilor de rujeolă în Europa își face simțită prezența puternic în România și Austria, acestea fiind printre cele mai afectate țări. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri continuă să pună probleme, afectând nu doar copiii, ci și adulții, scrie presa română.

În primele patru luni ale anului, de la 1 ianuarie până la 14 aprilie, România a înregistrat un număr alarmant de peste 12.300 de cazuri de rujeolă, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, au fost confirmate 949 de cazuri noi.

Județele Brașov și Mureș, împreună cu Municipiul București, se confruntă cu cele mai mari numere de îmbolnăviri, cu Brașov înregistrând 1.854 de cazuri, Mureș 1.132 de cazuri și București cu 1.305 de cazuri.

Creșterea cazurilor de rujeolă, cauzată de lipsa vaccinării

În contextul acestor evoluții, dr Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, a subliniat că situația legată de rujeolă nu este aproape de a se încheia și se estimează că va continua.

„Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.

Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete”, a declarat acesta.

Potrivit medicului, în spital ajungă aproape zilnic persoane cu rujeolă, și deși nu toți au nevoie de spitalizare, unii dintre ei trebuie monitorizați permanent, iar alții ajung chiar la terapie intensivă.

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Cele mai fericite țări din lume, la un an de pandemie. Pe ce loc se află Moldova
Articolul anterior
Viceprimarul orașului Chișinău, Angela Сutasevici, este infectată cu noul coronavirus
Articolul următor