Obezitatea se definește ca o creștere a greutății corporale cu acumulare de țesut gras. Vorbim de obezitate atunci când cantitatea de țesut gras este suficient de mare (20% peste greutatea ideală) pentru a activa procese biochimice și fiziologice și prin aceasta, pentru a scurta speranța de viață.
Silvia Bodean,
medic endocrinolog
Cum apreciezi dacă te afli în categoria obezilor?
Diagnosticul obezității se face la adulți pe baza indicelui de masă corporală (IMC). Aceasta se calculează împărțind greutatea în kilograme la pătratul înălțimii în metri (kg/m2). În funcție de valoarea IMC persoanele se încadează în una din categoriile: normoponderali (IMC 18,5-24,9), supraponderali (IMC 25-29,9), obezi (IMC >30), subponderali (IMC <18,5).
Pentru obezitate sunt importante 2 aspecte:
1. gradul obezității:
- gradul I – IMC 30-34,9
- gradul II – IMC 35,0-39,9
- gradul III-IMC peste 40
2. tipul obezității după predominanța țesutului adipos și modul de depunere a acestuia:
- obezitate genoidă – predominanța țesutului adipos în regiunea coapselor și feselor;
- obezitate androidă (abdominală) – predominarea țesutului adipos pe abdomen și visceromezenteric.
Cum influențează obezitatea sănătatea ta?
Pâna nu demult obezitatea se considera un factor de risc, în prezent se clasifică ca boală. În mod similar, țesutul adipos, considerat o formă de stocare a energiei în exces, este recunoscut astăzi ca un organ activ, care produce hormoni specifici. Mai mult, țesutul adipos, în cazul localizării abdominale influențează acțiunea altor hormoni, unul dintre care este insulina.
Persoanele cu obezitate, în special abdominală, au adesea o secreție crescută de insulină și un răspuns alterat la acțiunea acesteia, situație care prezice în multe cazuri apariția Diabetului Zaharat tip 2. Riscul de diabet zaharat este diferit în funcție de localizarea grăsimii, sex, vârstă, probleme cardiovasculare în familie, prezența valorilor crescute a grăsimilor în sânge, fumat, sedentarism și alți factori.
De asemenea, obezitatea crește riscul pentru anumite patologii cardiovasculare, gradul de risc fiind variabil de la om la om.
Obezitatea influențează alte boli endocrine, însă alteori este cauzată de acestea (sub 5% din cauzele obezității sunt datorate unei afecțiuni clasice endocrine: hipotiroidismului, sindromului Cushing, sidromului ovarului polichistic etc.) Totuși, persoanele obeze sunt mai puțin preocupate de riscuri și mai mult de aspectul estetic sau consecințele deja prezente (probleme articulare, vasculare, respiratorii etc.) Din acest motiv medicul trebuie să estimeze care este impactul individual al obezității și în funcție de acesta să indice cele mai bune metode de tratament.
Ai grijă de sănătatea ta! A fi gras înseamnă, în primul rând, a fi bolnav!