Obezitatea și pericolul de dezvoltare a Diabetului Zaharat!

Obezitatea se definește ca o creștere a greutății corporale cu acumulare de țesut gras. Vorbim de obezitate atunci când cantitatea de țesut gras este suficient de mare (20% peste greutatea ideală) pentru a activa procese biochimice și fiziologice și prin aceasta, pentru a scurta speranța de viață.

separator

Silvia Bodean,
medic endocrinolog

Cum apreciezi dacă te afli în categoria obezilor?

Diagnosticul obezității se face la adulți pe baza indicelui de masă corporală (IMC).  Aceasta se calculează  împărțind  greutatea  în  kilograme la pătratul înălțimii în metri (kg/m2). În funcție de valoarea IMC persoanele se încadează în una din categoriile: normoponderali (IMC 18,5-24,9), supraponderali (IMC 25-29,9), obezi (IMC >30), subponderali (IMC <18,5).

Pentru obezitate sunt importante 2 aspecte:

1. gradul obezității:

  • gradul I – IMC 30-34,9
  • gradul II – IMC 35,0-39,9
  • gradul III-IMC peste 40

2. tipul obezității după predominanța țesutului adipos și modul de depunere a acestuia:

  • obezitate  genoidă – predominanța țesutului adipos în regiunea coapselor și feselor;
  • obezitate androidă (abdominală) – predominarea țesutului adipos pe abdomen și visceromezenteric.

Cum influențează obezitatea sănătatea ta?

Pâna nu demult obezitatea se considera un factor de risc, în prezent se clasifică ca boală.  În mod similar, țesutul adipos,  considerat o formă de stocare a energiei în exces, este recunoscut astăzi ca un organ activ, care produce hormoni specifici. Mai mult, țesutul adipos, în cazul localizării abdominale influențează acțiunea altor hormoni, unul dintre care este insulina.

Persoanele cu obezitate, în special abdominală, au adesea o secreție crescută de insulină și un răspuns alterat la acțiunea acesteia, situație care prezice  în multe cazuri apariția Diabetului Zaharat tip 2. Riscul de diabet zaharat este diferit în funcție de localizarea grăsimii, sex, vârstă, probleme cardiovasculare în familie, prezența valorilor crescute a grăsimilor  în sânge, fumat, sedentarism și alți factori.

De asemenea, obezitatea crește riscul pentru anumite patologii cardiovasculare, gradul de risc fiind variabil de la om la om.

Obezitatea influențează alte boli endocrine, însă alteori este cauzată de acestea (sub 5% din cauzele obezității sunt datorate unei afecțiuni clasice endocrine: hipotiroidismului, sindromului Cushing, sidromului ovarului polichistic etc.)  Totuși, persoanele obeze sunt mai puțin preocupate de riscuri și mai mult de aspectul estetic sau consecințele deja prezente (probleme articulare, vasculare,   respiratorii etc.) Din acest motiv medicul trebuie să estimeze care este impactul individual al obezității și în funcție de acesta să indice cele mai bune metode de tratament.

Ai grijă de sănătatea ta! A fi gras înseamnă, în primul rând, a fi bolnav!

EUROFARMACO
mun. Chişinău, Str. Vadul lui Vodă nr. 2
Tel/Fax: 22 44-99-69, 22 49-76-20
E-mail: office@eurofarmaco.md

Caz de rabie la bovine la Anenii Noi

În perioada 05.09.2024 – 11.09.2024, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un caz de rabie la bovină, localitatea Puhăceni, raionul Anenii Noi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cadavrul bovinei afectate a fost distrus prin incinerare, iarresturile rezultate – înhumate.

”Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor întreprinde toate activitățile de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 174/2023 privind măsurile de prevenire și control al rabiei la animale. ”, se arată într-un comunicat.

COVID-19: Un copil în stare gravă

În municipiul Chișinău se atestă o scădere a infecției COVID-19. Despre asta a anunțat șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative de astăzi a serviciilor municipale, transmite Știri.md.

„Cu privire la situația epidemiologică, se atestă scăderea infecției COVID-19, lucru care l-am anticipat atunci când am anunțat deschiderea secției COVID-19 în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie. Acum, în această instituție, în secția nouă deschisă, sunt internați 16 pacienți. Copiii avem internați 12, un copil în stare gravă, 11 în stare medie. În cadrul Maternității municipale numărul 2 avem două gravide în stare medie, diagnosticate cu COVID-19”, a declarat Vladimir Bolocan.

Potrivit ultimelor date anunțate de ANSP, în perioada 2-8 septembrie, au fost înregistrate 1.542 de cazuri de COVID-19, dintre care 273 de cazuri în regiunea transnistreană.

O tehnologie de anestezie care va revoluționa medicina

O nouă tehnologie creată de cercetători israelieni are potenţialul de a îmbunătăţi modul în care medicii evaluează starea pacienţilor aflaţi sub anestezie, în timpul somnului sau la terapie intensivă, scrie doctorulzilei.ro.

Mai exact, este vorba de o tehnologie noninvazivă ce le permite medicilor să monitorizeze mişcarea ochilor şi nivelul de dilatare al pupilelor pacienţilor chiar şi când aceştia au ochii închişi, oferind şansele de răspuns clinic pentru pacienţii aflaţi în condiţii de comă, indusă sau nu, somn etc.

Dilatarea pupilelor, procesul prin care pupilele se extind pentru a permite ca mai multă lumină să pătrundă în ochi, poate oferi date extrem de importante cu privire la starea fiziologică a pacienţilor. Dimensiunea pupilei fluctuează nu numai ca răspuns la lumină dar şi ca reacţie la stimuli emoţionali sau fizici, cum ar fi durerea sau evenimente neaşteptate.

Aceste schimbări sunt coordonate de sistemul nervos vegetativ, care pregăteşte reacţia organismului la stimuli externi. Însă, până în prezent, monitorizarea acestor schimbări era posibilă doar atunci când pacienţii aveau ochii deschişi.

Pupilele pot fi monitorizate și dacă pacienții au ochii închiși

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, coordonată de studentul doctoral Omer Ben Barak-Dror şi supervizată de prof. Yuval Nir şi de prof. Israel Ganot, a demonstrat că schimbările dimensiunii pupilelor şi direcţiei privirii pot fi monitorizate fără ca pacientul să aibă ochii deschişi. Concluziile lor au fost publicate recent în jurnalul Communications Medicine.

Timati vs Kirkorov- conflictul continuă cu alte replici dure
Articolul anterior
“Moș Crăciun … ești nebun”- videoclip în variantă modernă!
Articolul următor