În Odessa, apa Mării Negre s-a făcut verde. Experții explică cauza: nu e bine

Utilizatorii rețelelor sociale au publicat fotografii ale Mării Negre, la Odessa, acolo unde apa a căpătat o culoare verde.

separator
Potrivit biologului Vladislav Balinsky, șef al organizației ,,Leaf Green”, motivul pentru culoarea neobișnuită a apei a fost reproducerea microorganismelor microscopice – cianobacteria Nodularia spumigena, rapoarte life.ru.

Această culoare intensă este rară pentru Golful Odesa și se explică prin două motive: nivelul de salinitate și poluare.

,,Salinitatea apei a scăzut, intensitatea înmulțirii a crescut, iar a doua este contaminarea cu elemente biogene: acestea sunt îngrășăminte minerale, îngrășăminte azotate de câmp și detergenți”, a spus biologul.

Un alt motiv pentru poluare ar putea fi tratarea defectuoasă a scurgerilor urbane, care ajung în mare după ploile puternice. Biologul a recomandat să se abțină de la înot în astfel de apă, dar autoritățile orașului nu au emis o interdicție oficială.

În cazul unui aflux de elemente biogene și al creșterii temperaturii apei din Golf, se poate produce o deficiență de aer. „Aceste microorganisme absorb tot oxigenul din apă și, prin urmare, toate creaturile vii mor. Aceasta este o catastrofă ecologică la scară largă”, a spus Balinsky. El a menționat că acest lucru sa întâmplat deja în golf în 2010, când au murit toate midiile. Potrivit biologului, situația poate afecta serios ecologia orașului.

Accident violent pe traseul Pârlița – Fălești
Articolul anterior
Fetița de 12 ani, dispărută în râul Răut, a fost găsită la 5 km de locul nenorocirii
Articolul următor
Alte articole interesante