OMS a schimbat definiția la „imunitatea de turmă”: se obține doar prin vaccinare

Organizația Mondială a Sănătății a schimbat definiția conceptului de „imunitate de turmă”, explicând că doar vaccinarea poate duce la imunitate colectivă.

Schimbarea a fost făcută după ce s-a dovedit că există suficient de multe cazuri reîmbolnăvire cu Covid-19, dar și că oamenii vindecați de Covid-19 pot fi purtători ai virusului și transmițători involuntari de boală.

Până acum, OMS definea imunitatea de turmă ca fiind „protecția indirectă împotriva unei boli infecțioase, care se realizează când o populație devine imună fie prin vaccinare, fie printr-o infectare anterioară”.

Noua definiție postată pe site-ul OMS arată că imunitatea de turmă este „un concept utilizat pentru vaccinare, în care o populație poate fi protejată de un anumit virus, dacă este atins un anumit prag de vaccinare”.

Noua definiție prevede că imunitatea de turmă poate fi atinsă doar atunci când majoritatea populației este vaccinată, reducând cantitatea totală de virus capabilă să se răspândească la întreaga populație.

Drept exemplu, OMS a arătat care au fost pragurile de vaccinare necesare pentru atingerea imunității de turmă în cazul altor boli: rujeola, cu un prag de 95%, și poliomielita, cu un prag de 80%.

sursa

Prima zi de vaccinare anti-Covid: aproape 1.000 de cadre medicale s-au imunizat astăzi în România
Articolul anterior
Angajații medicali își vor petrece Revelionul la muncă salvând vieți
Articolul următor
Alte articole interesante