OMS anunță că numele variantelor noi de Covid vor fi înlocuite

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va folosi un nou sistem pentru denumirile variantelor de Covid-19, folosind litere din alfabetul grec, conform BBC.

Astfel, OMS se va referi la variantele detectate în UK, Africa de Sud și India, folosind litere grecești. Varianta britanică va fi denumită „Alpha”, cea sud-africă „Beta”, iar varianta indiană va fi denumită „Delta”.

OMS a argumentat decizia prin nevoia de a simplifica discuțiile legate de aceste variante, dar și pentru a mai diminua din stigmatizarea asociată cu numele bazate pe țări sau zone geografice.

La începutul lunii mai, guvernul indian a criticat folosirea termenului de „variantă indiană” pentru mutația B.1.617.2 a coronavirusului, descoperită prima oară în această țară în octombrie, deși OMS nu a etichetat-o niciodată în acest fel.

„Nicio țară nu ar trebui să fie stigmatizată pentru faptul că detectează și raportează apariția de noi variante”, a spus Maria van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic pentru lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Ea a spus, de asemenea, că este nevoie în continuare de o „supraveghere robustă” pentru descoperirea de posibile noi mutații în vedere opririi răspândirii lor.

Sistemul de denumiri prin litere grecești nu va înlocui sistemul de referință științific ci va fi folosit doar în comunicarea cu publicul. În cazul în care peste 24 de noi variante sunt descoperite, mai multe decât literele alfabetului grec, van Kerkhove spune că o nouă procedură va fi anunțată.

OMS a publicat lista întreagă de nume pe site-ul său.

sursa: www.digi24.ro

Studiu: 1 din 3 copii a suferit stări de anxietate în pandemie
Articolul anterior
China anunţă că a depistat primul caz din lume de infecție cu gripă aviară H10N3 la om
Articolul următor
Alte articole interesante