OMS descurajează folosirea medicamentului Remdesivir pentru pacienții cu Covid-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a descurajat vineri utilizarea pentru pacienții spitalizați cu COVID-19 a antiviralului Remdesivir, unul dintre principalele tratamente împotriva noului coronavirus experimentat anul acesta, după ce s-a constatat că nu ameliorează starea bolnavilor.

separator

O echipă internaţională de experți ai OMS a concluzionat că nu există probe că acest medicament, produs de compania farmaceutică americană Gilead şi care anterior a fost administrat bolnavilor de Ebola, scade mortalitatea în cazurile cele mai grave de COVID-19 sau că reduce necesitatea de ventilație, transmite Agerpres.

Rezultatele, publicate de British Medical Journal al Asociației Medicale Britanice, au fost obținute după analizarea datelor a patru tratamente asupra a 7.000 de pacienţi spitalizați cu COVID-19.

Medicamentul „nu are efecte semnificative asupra mortalității sau a altor importanți indicatori ai pacienților, precum necesitatea de ventilație mecanică sau perioada de ameliorare clinică”, au precizat experții.

Ei au subliniat că rezultatele nu arată că Remdesivir ar fi lipsit de unele efecte benefice asupra pacienților, însă descurajează utilizarea din cauza costului prea mare şi a posibilelor efecte asupra sănătății a acestui tratament administrat pe cale intravenoasă.

Experții au ținut să precizeze că sprijină continuarea testelor clinice cu acest medicament, unele dintre ele susținute anterior de OMS, pe grupuri specifice de pacienţi pentru a putea urmări probe evidente ale efectelor sale.

OMS recomandă de mai multe luni folosirea tratamentelor cu Dexametazonă, un medicament cu corticosteroizi foarte accesibil pe piața internaţională, pentru cazurile grave de COVID-19, având în vedere că este cel care a dat cele mai bune rezultate până la această dată.

Șeful Serviciului de Pază și Protecție de Stat, internat cu Covid-19 la Spitalul Clinic Republican
Articolul anterior
Studiu nou: Cât timp ar putea fi contagios un pacient infectat cu noul coronavirus
Articolul următor
Alte articole interesante