OMS: Pandemia se va încheia când 70% din populaţie va fi vaccinată cât mai rapid

Pandemia de Covid-19 se va încheia numai după vaccinarea a cel puţin 70% din populaţia mondială. Despre aceasta a declarat vineri directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de AFP și tvr.ro.

foto: shutterstock

„Pandemia se va termina atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimală de 70%”, a declarat Hans Kluge într-un interviu acordat pentru AFP de la Copenhaga.

El a deplâns „o desfăşurare a vaccinării încă prea lentă”, inclusiv în Europa, unde contagiozitatea noilor variante virale reprezintă o sursă de îngrijorare.

„Ştim, de exemplu, că varianta B.1617 (detectată prima dată în India) este mai contagioasă decât varianta B.117 (identificată mai întâi în Marea Britanie), care era deja mai contagioasă la rândul ei decât tulpina precedentă”, a mai spus directorul pentru Europa al OMS.

El a subliniat că vaccinurile funcţionează, totuşi, în prezent, împotriva mutaţiilor detectate ale noului coronavirus.Publicitate

Directorul regional al OMS, aflat în această funcţie din februarie 2020, consideră că este importantă accelerarea ritmului vaccinării, pentru a pune capăt acestei pandemii care durează „mai mult timp decât ne aşteptam”.

„În timpul unei pandemii, rapiditatea este esenţială”, a adăugat Hans Kluge, iar viteza de reacţie a lipsit la începutul pandemiei.

„Chiar şi atunci când OMS a declarat pandemia, numeroase ţări erau în continuare în expectativă, am pierdut un timp preţios”, a explicat acelaşi medic belgian.

Chiar şi astăzi, „timpul joacă împotriva noastră (…) Trebuie să accelerăm, trebuie să creştem numărul de vaccinuri”, a mai spus el.

În cele 53 de teritorii aflate în regiunea Europa, potrivit criteriilor OMS, 26% din populaţie a primit o primă doză a unui vaccin anti-COVID-19.

În Uniunea Europeană, 36,6% din populaţie a primit cel puţin o doză a unui vaccin, potrivit unei numărători realizate de AFP, iar 16,9% dintre rezidenţii din UE au fost vaccinaţi cu schemă completă.

Bebelușul care a adunat milioane de like-uri pe internet, la numai 9 luni. Parcă este o păpușică vie
Articolul anterior
De 1 iunie, în Chișinău, vor fi desfășurate mai multe activități artistice dedicate copiilor
Articolul următor
Alte articole interesante