Operația estetică devenită mai populară decât cea de mărire a sânilor

Liposucția a depășit mărirea sânilor , fiind cea mai populară formă de operație estetică din lume, potrivit datelor recent publicate de Societatea Internațională de Chirurgie Plastică Estetică (ISAPS), scrie unica.ro.

Procedura de conturare, care folosește aspirația pentru a îndepărta excesul de grăsime, a reprezentat 14,8% din operațiile estetice efectuate la nivel mondial, în timp ce cifra echivalentă pentru mărirea sânilor a scăzut la puțin peste 13%.

Liposucția, operația estetică cea mai populară din lume

Tendințele în schimbare fac parte dintr-o creștere globală a medicinei estetice, care a înregistrat peste 30 de milioane de proceduri chirurgicale și nechirurgicale efectuate în 2021, un salt de 19,3% față de anul precedent, scrie CNN.  Datele, publicate marți ca parte a ultimului sondaj anual ISAPS, sugerează că industria chirurgiei estetice nu doar și-a revenit după doi ani consecutivi de declin legat de Covid, ci a crescut cu mult peste nivelurile pre-pandemie.

Numărul total de proceduri chirurgicale a crescut cu peste 33% între 2017 și 2021, în timp ce procedurile non-chirurgicale (dintre care cea mai populară este toxina botulină sau Botox) a crescut cu peste 54% în aceeași perioadă.

Operațiile de mărire a sânilor, în creștere

Numărul de operații pentru mărirea sânilor a crescut, de asemenea, cu 0,5%, în aceiași patru ani. Dar realizatorul raportului, dr. Gianluca Campiglio, a subliniat un declin relativ în comparație cu alte proceduri. El a legat această tendință de îngrijorarea pacientelor cu privire la BIA-ALCL, o formă de limfom non-Hodgkin – un cancer al sistemului imunitar – atribuit implanturilor.

Campiglio, care este chirurg plastician în Italia, a subliniat, de asemenea, o creștere bruscă a numărului de pacienți care doresc să-și scoată implanturile mamare, o procedură care a crescut cu aproape 50% la nivel global în ultimii patru ani. „Scăderea intervențiilor de mărire a sânilor și creșterea asociată a renunțării la implanturi… reflectă experiența noastră după publicarea rapoartelor privind BIA-ALCL în anul precedent”, a spus el într-un comunicat de presă.

Unde se fac cele mai multe operații estetice

Ca și în anii precedenți, s-a constatat că SUA au cei mai mulți chirurgi estetici din lume. Cei aproximativ 7.000 de chirurgi ai țării în domeniu au reprezentat aproape un sfert din procedurile efectuate la nivel mondial, Brazilia și Japonia terminând pe locul doi și trei la 8,9% și, respectiv, 5,7% distanță.

Turcia, Columbia, Mexic și Thailanda au fost între timp identificate drept cele mai populare destinații pentru pacienții care călătoresc în străinătate pentru astfel de operații.

ISAPS, care reprezintă peste 5.600 de medici din 117 țări, și-a bazat ultimele rezultate ale sondajului pe datele colectate de la peste 1.000 de chirurgi esteticieni.

Alertă în Europa! A fost depistată boala vacii nebune

Un caz de boala vacii nebune a fost descoperit într-o fermă din Țările de Jos, a transmis miercuri Ministerul olandez al Agriculturii. Infecția a fost depistată la o vacă moartă.

Vaci bolnave (Profimedia)

Boala vacii nebune este o afectiune neurologica fatala, care distruge treptat creierul si maduva spinarii la vite, ducând la deces. 

Oamenii nu pot contacta boala vacii nebune. Totusi, in cazuri rare, oamenii pot contacta o forma specifica speciei umane a bolii, numita varianta Creutzfeldt-Jakob (vCJD).

Din 1995 pana in august 2004, au fost raportate 147 de cazuri de vCJD la oameni in Marea Britanie, 7 in Franta si cate 1 in China, Irlanda, Italia si SUA. Ambii indivizi detectati in Canada si, respectiv, SUA locuiau in Marea Britanie cand au fost infectati.

sursa

Topul țărilor cu cei mai grași cetățeni. Pe ce loc este Moldova

Topul țărilor din lume cu cei mai grași cetățeni a fost dezvăluit de Our World in Data. Harta folosește date compilate din cifre din 213 de țări din întreaga lume și arată diferența uriașă a ratelor de obezitate.

Cifrele provin de la NCD Risk Factor Collaboration, care a înregistrat tendințele la nivel mondial între 1975 și 2016 le 128,9 milioane de oameni.

Statisticile s-au bazat pe indicele de masă corporală (IMC) – în special, persoanele subponderale, supraponderale sau obeze.

O persoană este considerată supraponderală dacă IMC – care este determinat de greutatea unei persoane în kilograme împărțită la înălțime – este egal cu sau mai mare de 25. Un IMC de 30 sau peste constituie obezitate. Un IMC ”sănătos” este considerat între 18,5 și 24,9, conform CDC.

Harta a arătat că 39% dintre adulții din lume erau supraponderali sau obezi – iar 68% dintre americani se încadrau în aceste categorii.

De asemenea, a arătat că nici o singură țară nu a înregistrat o scădere a ratelor de obezitate între 1975 și 2016. La nivel global, 13% dintre adulții cu vârsta de 18 ani și peste au fost înregistrați ca obezi în 2016, potrivit nypost.com.

Moldova ocupă locul 142 în clasament.

Top 10 cele mai supraponderale țări din lume sunt:

Nauru – 88,5%
Palau – 85,1%
Insulele Cook – 84,7%
Insulele Marshall – 83,5%
Tuvalu – 81,9%
Niue – 80%
Kiribati – 78,7%
Tonga – 78,5%
Samoa – 77,6%
Micronezia – 75,9%

Top 10 țări cel mai puțin supraponderale din lume sunt:

Vietnam – 18,3%
India – 19,7%
Bangladesh – 20%
Etiopia – 20,9%
Nepal – 21%
Timor – 21,6%
Cambodgia – 21,7%
Eritreea – 22%
Niger – 22%
Burundi – 22,2%

Țigările electronice provoacă mai multă inflamație în plămâni decât cele obișnuite

Potrivit unui nou studiu de la Universitatea din Pennsylvania, persoanele care vapează sunt mai expuse riscului de inflamare a plămânilor decât dacă ar fi fumat țigări normale, scrie Fox4News citat de stiirileprotv.ro.

Potrivit studiului, publicat pe 1 ianuarie, în Journal of Nuclear Medicine, cercetătorii au descoperit mult mai multă inflamație în plămânii persoanelor care au folosit țigări electronice decât a celor care fumează țigări obișnuite și nefumători.

„Găsim dovezi că utilizarea [țigărilor electronice] provoacă un răspuns inflamator unic în plămâni”, au scris cercetătorii în studiu.

Cercetătorii spun că oamenii care vapează au un set unic de factori de risc care îi deosebesc de fumătorii obișnuiți. Autorii studiului avertizează că vapatul în special poate „provoca inflamații pulmonare și crește riscul de boli pulmonare”.

Este primul studiu de acest gen care oferă dovezi că vaparea e-lichidelor creează un răspuns unic și dăunător în organism, care nu este la fel de întâlnit la fumătorii obișnuiți.

Vapingul nu ar trebui să fie mai bun decât țigările?

Țigările electronice au apărut pentru prima dată în SUA în urmă cu mai bine de un deceniu, cu promisiunea de a oferi fumătorilor o alternativă mai puțin dăunătoare. Dispozitivele încălzesc o soluție de nicotină într-un vapor care este inhalat, ocolind multe dintre substanțele chimice toxice produse de arderea tutunului.

Dar studiile au ajuns la rezultate contradictorii cu privire la faptul dacă ajută cu adevărat fumătorii să renunțe la obicei. Și eforturile FDA (Food and Drug Administration) de a se pronunța asupra produselor de vaping au fost încetinite în mod repetat de lobby-ul industriei și de interesele politice concurente.

Piața vapingului a crescut și include sute de companii care vând o gamă largă de dispozitive și soluții de nicotină în diferite arome.

Jenna Ortega a făcut senzație cu tunsoarea ”lup” pe covorul roșu
Articolul anterior
Bacalaureatul s-ar putea schimba în România. Ce vrea să introducă Ministerul Educației
Articolul următor