Operație de reatașare a brațului amputat. Tânărul de 16 ani își poate mișca degetele

Medicii de la Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi au reușit să-i reatașeze mâna unui adolescent, după ce îi fusese amputată într-un accident de muncă.

separator
Băiatului, în vârstă de 16 ani, i-a fost amputată mâna dreaptă în urma unui accident petrecut în timp ce lucra pământul familiei, într-o localitate din judeţul Suceava.

Doctorii ieşeni au decis să-l opereze şi să încerce reataşarea mâinii, chiar dacă asta însemna refacerea fiecărui vas de sânge şi a legăturii nervilor. Intervenţia a durat 22 de ore.

„Când a ajuns la noi era ora 22.00. Ne-am mobilizat cu toţii, am venit de acasă şi am intrat în sala de operaţie. Prezenţa de spirit a celor care au fost lângă el în momentul producerii incidentului şi au ştiut cum să reacţioneze a fost prima lui şansă. În cazul copiilor trebuie să pleci de la premisa că se pot face bine. Acest tip de leziune este unul grav de amputaţie deoarece fiecare segment vascular trebuie refăcut. Este nevoie de multă minuţiozitate. În sală a fost o muncă de echipă, o intervenţie în care concentrarea a fost maximă şi pe parcursul căreia nici nu am realizat când s-a scurs timpul. În final, dincolo de tot efortul, este important că acest copil nu şi-a pierdut mâna, ci mai mult, o va putea folosi“, a precizat, pentru adevarul.ro, dr. Sidonia Susanu, coordonatorul compartimentului de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă.

Acesta poate deja să-şi mişte degetele, deşi spune că în urma accidentului nu se mai aştepta să o poată face vreodată. „Am început deja să mişc degetele, este ceva ce nimic măcar nu mai speram. Eram pe câmp, la arat, când s-a întâmplat, iar apoi nu mai ştiu nimic. M-am trezit la spital, cu mâna bandajată“, a povestit Andrei Moisei, băiatul operat.

Băiatul a fost externat la doar o săptămână de la intervenţie, urmând să se întoarcă pentru o a doua operaţie care îi va reda total mobilitatea.Medicii români au reușit să reatașeze mâna unui adolescent după ce i-a fost retezată într-un accident. Băiatul își poate mișca degetele

Norvegia testează cu succes un medicament pentru cancer după 18 ani de studii

Oamenii de știință fac progrese importante în tratarea cancerului. Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie au dezvoltat un medicament care prelungește viața pacienților cu cancer în stadiu terminal.

How does cancer do that? Sizing up cells and their shapes | CTCA | City of  Hope

Cum a reușit să dezvolte Norvegia un astfel de medicament și cum acționează?

Studiile au durat 18 ani și s-au investit 18 milioane de euro, transmite Alephnews. Medicamentul a fost testat acum pe 20 de pacienți cu cancer în stadiu terminal, iar rezultatele au fost unele foarte bune. La 70% dintre pacienții cancerul s-a oprit din evoluție după 6 săptămâni, 12 persoane au continuat medicația și evoluția s-a oprit după 18 săptămâni, iar o femeie a luat medicamentul timp de 17 luni și cancerul s-a oprit din evoluție pentru 2 ani.

Un lucru foarte important față de chimioterapie este că în urma acestui tratament, bolnavii nu-și mai pierd părul, ceea ce poate avea un impact pozitiv foarte mare ami ales la nivel psihic și emoțional.. Faza 1 acestor studii trebuie de fapt să dovedească că medicamentul nu e toxic și a reușit asta. Acum urmează studiile clinice de fază 2 unde trebuie dovedită eficiența.

Când ar putea fi folosit un astfel de medicament la scară largă?

Parcursul medical este unul extrem de lung pentru orice medicament, dar mai ales pentru cele oncologice. În cazul acestei pilule, componenta fiannaciară reprezintă un factor important.

Norvegia nu are o industrie farmaceutică pentru medicamente noi și tocmai de aceea și aceste teste se fac in Australia și este nevoie permanent de noi investitori pentru că orice test clinic trece de 10 milioane de euro.

OMS recomandă scurtarea perioadei de izolare din cauza Covid-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat o modificare a liniilor directoare privind perioada de izolare pentru persoanele infectate cu COVID-19.

COVID-19: izolarea la domiciliu si carantina | Reginamaria.ro

În prezent, OMS recomandă persoanelor infectate cu virusul Sars-CoV-2 să se izoleze timp de 10 zile dacă au simptome şi timp de cinci zile dacă nu prezintă simptome, transmite agerpres.ro.

Anterior, OMS recomandase 13 zile de izolare pentru persoanele infectate care prezentau simptome şi 10 zile pentru cele asimptomatice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, de asemenea, teste rapide antigen pentru persoanele infectate pentru ca acestea să poată vedea dacă infecţia a trecut şi pentru a putea scurta astfel perioada de izolare.

OMS îşi bazează recomandările pe 12 studii la care au participat aproape 3.000 de persoane.

OMS precizează că acestea sunt doar recomandări şi fiecare ţară îşi poate stabili propriile linii directoare.

Dispozitivul medical care detectează țesutul canceros și poate reduce riscul de recidivă, dezvoltat de cercetătorii finlandezi

Cercetătorii finlandezi au dezvoltat un dispozitiv care ajută la identificarea ţesutului canceros în timpul intervenţiilor chirurgicale, ceea ce ar putea să reducă riscul de recidivă a cancerului, a anunţat Universitatea din Finlanda de Est, scrie digi24.ro.

chrurgi in timpul unei operatii

Primele studii clinice pe oameni ale dispozitivului, cunoscut sub numele de monitor de ţesut aspirat, au avut loc la Spitalul Universitar Kuopio.

Monitorul este ataşat la un tub de aspiraţie chirurgical utilizat în mod obişnuit la intervenţiile chirurgicale, prin care ţesutul este îndepărtat. Cu monitorul de ţesut, chirurgul primeşte informaţii aproape în timp real despre conţinutul ţesutului îndepărtat. Dispozitivul identifică ţesutul tumoral cu ajutorul fluorescenţei, relatează Xinhua, citată de Agerpres.

Utilizarea dispozitivului ar urma să îmbunătăţească ratele de îndepărtare a tumorii şi să reducă nevoia de noi intervenţii chirurgicale locale. Această procedură ar conduce la economii şi rezultate mai bune pentru pacienţi, se precizează în comunicat.

„Scopul nostru este de a rafina tehnica până la un standard de aur pentru chirurgia ghidată prin fluorescenţă”, a declarat Antti-Pekka Elomaa, profesor de neurochirurgie experimentală şi preşedinte al Consiliului Marginum.

Tehnica de monitorizare a ţesuturilor a fost dezvoltată de startup-ul finlandez Marginum şi se bazează pe cercetări interdisciplinare efectuate de Universitatea din Finlanda de Est, Departamentul de Neurochirurgie al Spitalului Universitar Kuopio şi Centrul de Microchirurgie din Finlanda de Est.

La Biserica USM sunt colectate bunuri pentru persoanele nevoiașe
Articolul anterior
Vaccinul anticancer care elimină metastazele, testat cu succes la Universitatea Stanford
Articolul următor