Pacienții care suferă de Parkinson vor putea fi tratați chirurgical la Chișinău după o metodă nouă

Pacienții care suferă de Parkinson vor putea fi tratați chirurgical la Chișinău după o metodă nouă.

Facharztausbildung: Weiterbildung Neurochirurgie| praktischArzt

Subiectul a fost discutat și la Simpozionul Internațional cu genericul „Actualități în Neurochirurgia Modernă”, care a avut loc în Republica Moldova și la care au participat neurochirurgi cu renume din zece țări, transmite moldova1.md.

Specialiștii din Turcia urmează să instruiască medicii de la noi, iar din iulie să fie deja efectuate primele intervenții chirurgicale la Institutul de Neurologie si Neurochirurgie (INN) „Diomid Gherman” .

„Intervenim pe creier la pacienții foarte gravi cu Parkison, pentru a stopa anumite manifestări ale bolii cum ar fi tremurul permanent al mâinii. Astăzi, preponderent aceștia se tratează în Republica Moldova doar cu medicamente sau prin metode mai vechi de tratament”,, afirmă Atilla Yilmaz, profesor, neurochirurg din Turcia.

„Noi am vizitat aceste centre de multe ori și ei au fost la noi în ospeție. Suntem în pragul implementării acestor noi operații și la noi în țară, vor fi chiar în viitorul apropiat”, susține Grigore Zapulîh, directorul INN.

La eveniment, specialiștii din străinătate și-au împărtășit din experiențele pe care le au. Spre exemplu Oliver Klein, neurochirurg pediatru la Paris, operează bebelușii cu malformații congenitale.

„Spina Bifida este un hadicap motor, în care oasele coloanei vertebrale nu se dezvoltă corespunzător. Noi operăm fătul fiind în uterul matern, cu reprogramarea unei operații cezariene. Sunt gata să pun în practică astfel de intervenții și în Republica Moldova, doar că este nevoie de pregătit specialiști”.

Și specialiștii de peste Prut sunt gata să împărtășească din experiența lor. Spre exemplu Lucian Eva neurochirurg la un spital din Iași efectuează operații pacienților cu tumori și cei care au suferit accidente vasculare cerebrale după o metotă inovativă.

„Noi am făcut un pas important în ceea ce înseamnă o medicina modernă, actuală. Practic nu mai operăm să curgă sânge, tratăm leziunile prin radiații de tip gamma, fără durere și fără ca pacientul să stea internat”.

„Accidentul vascular cerebral nu mai este o patologie a vârstnicilor demult, lucrez la unitatea de primiri urgente a spitalului „Nicolae Oblu” și avem pacienti și de 30 și de 35, 40 de ani cu patologie de acest timp care ar putea să fie recuperați în totalitate dacă am avea cu ce și cu cine să intervenim”, susține Tudor Ciuhodaru, Comisia Sănătăte, Parlamentul European.

La evenimentul de la Chișinău au participat peste 20 de neurochirurgi din mai multe țări precum SUA, Japonia, Elveția, Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, Turcia, Ucraina, România.

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

Radu Marian, la Tighina: Oamenii abia așteaptă reintegrarea celor două maluri ale Nistrului
Articolul anterior
Un bărbat trăiește de 20 de ani în mijlocul pădurii într-un avion vechi
Articolul următor