Sânii reprezintă un simbol al feminității și ajută mult la imaginea pe care o femeie și-o face despre sine încă din adolescență. Multe tinere își doresc un bust mai mare și speră că acesta se va dezvolte mai mult. Nu puține sunt și cele la care apare teama ca nu cumva să aibă un bust prea generos și își doresc să se oprească din creștere.

Perioada în care se dezvoltă sânii se numeşte telarhă, de la termenul greces „thele“, care înseamnă mamelon, şi „arhe“ – început. Începerea dezvoltării sânilor este primul semn al pubertăţii.
Până la ce vârstă cresc sânii? Ce spun medicii
La marea majoritate a adolescentelor, sânii cresc între 10 şi 13 ani. În cazul în care dezvoltarea sânilor apare înainte de 10 ani, atunci este vorba despre pubertate precoce.
Medicii susțin că există cinci stadii ale creșterii sânilor la fete. Primul apare o simplă modificare a aspectului mamelonului, care se ridică uşor. Al doilea stadiu reprezintă apariţia mugurilor mamari şi dezvoltarea areolei. Mugurele mamar se simte la palpare ca un fel de nodul sub mamelon, care nu se dezvoltă în acelaşi timp în ambele părţi. Al treilea stadiu al dezvoltării sânilor este extinderea areolei şi creşterea sânului în volum, precum și pigmentarea mamelonului.
În stadiul al patrulea, mamelonul şi areola sunt proiectate în faţă de glanda mamară, iar în ultimul stadiu sânul se maturizează, areola nu mai este proiectată în faţă şi revine în acelaşi plan cu sânul.
Ce alți factori duc la creșterea sânilor?
În ceea ce privește dezvoltarea bustului, medicii susțin că aceasta se încheie între 17-20 de ani. Sunt specialiști care consideră că sânii ating dimensiunea finală de-abia după ce este născut primul copil și are loc alăptarea.
Există și teoria potrivit căreia procesul de dezvoltare al sânilor se încheie la aproximativa 3-4 ani de la apariția menstruației. Totuși, în cazul fetelor care au trecut de vârsta de 18 ani și nu au mai observat vreo creștere a sânilor, înseamnă că dezvoltarea acetora a luat sfârșit.
În plus, creșterea sânilor poate fi determinată de sarcină, alăptare, îngrășare, slăbire și menopauză. Toate aceste etape își pot pune amprenta pe decolteul unei femei și poate crește sau scădea în funcție de aceste schimbări.
Potrivit medicilor, sânul stâng poate fi mai mare decât cel drept.