Pancreasul – un organ vital, simptomele căruia sunt ignorate în 90% din cazuri

Pancreasul este poate unul din cele mai importante și delicate organe ale corpului uman. Te temi de furia pancreasului? Frica este justificată: doar când depășești un atac de pancreatită, simți pe deplin calitățile insidioase ale acestui organ. Pancreasul este, de fapt, organul digestiv care reacționează cel mai violent în caz de greșeli dietetice.

separator

Pancreasul are cap, corp și coadă și produce enzime care descompun proteinele, grăsimile și carbohidrații. De asemenea, pancreasul conține celule ce secretă insulina. Spre deosebire de ficat, pancreasul nu are capacitatea de a se regenera. Dacă ai grijă de el, nu te va deranja, dar dacă vei începe să faci abuz de grăsimi și alcool – așteaptă-te la probleme.

Colestaza, inflamația mucoasei duodenului, ulcerul duodenal, infecția cu Helocobacter pilory, stilul de viață dezorganizat, fumatul predispun către apariția pancreatitei. Un rol mai mic în apariția acesteia are factorul ereditar.

Atunci când presiunea din ductul pancreatic crește, secreția sucului pancreatic este perturbată, enzimele se activează prematur, în canalul pancreatic. În consecință, în loc să digerăm alimentele, enzimele încep să digere țesutul pancreasului și să-l distrugă.

Ca rezultat, se dezvoltă inflamația acută. Enzimele și toxinele care sunt eliberate în acest mod pot deteriora grav alte organe, cum ar fi plămânii, rinichii, inima, ficatul și chiar creierul.

Care sunt semnele caracteristice unui pancreas inflamat:

1. Durerea severă în jurul abdomenului (regiunea epigastrică). În cazuri grave, acute, apar dureri în ,,cingătoare”, ce iradiază în spate; durerea se înrăutățește dacă te culci pe spate și devine mai slabă dacă te așezi și te sprijini ușor înainte;

2. Vărsături, slăbiciune, amețeli;

3. La examenul ecografic, forma ți textura pancreasului sunt schimbate, marginile sunt inegale, pot exista chisturi.

În pancreatita cronică, durerea se răspândește adesea sub coasta stângă. Se agravează la 40-60 de minute după luarea mesei, mai ales după alimente bogate în grăsimi, prăjite, picante. Apare greața, senzația constantă de balonare. Scaunul, adesea lichid, conține particule de alimente nedigerate; fecalele au un miros neplăcut, de nuanță gri, poate fi greu să speli pereții vasului de toaletă; vărsăturile sunt ocazionale. Persoana suferindă își pierde pofta de mâncare și poate pierde rapid greutate.

Iată ce trebuie să faci pentru a evita îmbolnăvirea pancreasului:

1. În cazul inflamației pancreasului, va trebui să fii atent la fibrele crude, precum varza, fructele. Acestea nu sunt digerate cum se cuvine, ceea ce duce la formarea de gaze. Acest lucru însă nu înseamnă că trebuie să le excluzi de tot din meniu, totul se face în funcție de cât de activ este pancreasul tău. În plus, se pot consuma legume fierte sau fructe coapte.

2. Pentru a menține pancreasul sănătos, evită alimentele dulci, cu mult zahăr, înghețata dulce și grasă. Nucile și semințele sunt permise numai în timpul remisiunii bolii. Cerealele integrale se consumă fierte, fără unt și zahăr. Se evită pâinea albă, mierea în exces, orezul alb, fulgii de porumb, alcoolul, prajiturile.

3. Sunt benefice pentru pancreas următoarele alimente: merele coapte, papaya, ananasul, somonul, heringul (în cantități raționale), ouăle, brânza și carnea fără grăsimi. Sunt binevenite mesele mai mici și dese, în detrimentul celor copioase.

4. Respectarea orelor de somn, stilul sănătos de viață, mișcarea, renunțarea la obiceiurile proaste, respectarea orarului meselor păstrează pancreasul sănătos.

Smoothie pentru imunitate de la Nelly Ciobanu
Articolul anterior
Un elev de 13 ani din Bălți a leșinat pe holul liceului, după care a decedat în spital
Articolul următor
Alte articole interesante