Pastile pentru slăbit: Adevărul despre eficiența și siguranța lor

Multi oameni cauta solutii rapide pentru a pierde in greutate, iar pastilele pentru slabit par sa ofere o cale usoara spre greutatea ideala. Cu toate acestea, eficienta si siguranta acestor suplimente sunt adesea puse sub semnul intrebarii, scrie evz.ro.

In cele ce urmeaza, vei afla mai multe despre adevarul din spatele acestor pastile slăbit, precum si alternativa recomandata de specialisti!

Tipuri obisnuite de pastile pentru slabit

Exista mai multe categorii de pastile pentru slabit, fiecare cu ingrediente si mecanisme de actiune diferite:

  • Inhibitori ai apetitului, cum ar fi fentermina si dietilpropion, care pot reduce senzatia de foame. Sunt utile in cazul dietelor foarte restrictive, prevenind gustarile inoportune;
  • Inhibitori ai absorbtiei grasimilor, precum orlistat, care blocheaza absorbtia unei parti din grasimile din alimente. In mare, se considera ca acesti inhibitori fie nu au rezultate, fie rezultatele sunt neglijabile si nu produc, pe termen lung, pierderea in greutate;
  • Stimulente, cum ar fi cafeina si DMAA, care pot creste metabolismul si energia. Se presupune ca acestea promoveaza arderea pasiva a grasimilor, motiv pentru care foarte multe persoane apeleaza la ele;
  • Diuretice si laxative, care pot reduce temporar greutatea prin pierderea de apa si deseuri. Fara doar si poate, specialistii nu recomanda utilizarea frecventa de diuretice, laxative si produse tip detox cu efect similar, deoarece pot avea efecte negative asupra sanatatii generale pe termen lung.

Studiile arata ca unele pastile slabit pot produce o pierdere modesta in greutate pe termen scurt, in combinatie cu o dieta si exercitii fizice. Cu toate acestea, rezultatele variaza de la persoana la persoana si pot fi dificil de mentinut pe termen lung.

De exemplu, orlistat poate ajuta la pierderea a 2-3 kg in plus fata de un program de dieta si exercitii, dar efectele adverse gastrointestinale pot fi dificil de tolerat. Fentermina poate produce o pierdere in greutate de aproximativ 3-9% din greutatea corporala totala pe termen scurt, dar poate creste riscul de dependenta si efecte cardiovasculare.

In alte cuvinte, pastilele de slabit bazate pe substante chimice puternice au dezavantaje si efecte adverse care nu pot fi ignorate cu usurinta!

Siguranta pastilelor pentru slabit

Multe pastile pentru slabit contin ingrediente care pot avea efecte secundare semnificative. Orlistat poate cauza incontinenta si deficiente de vitamine. Stimulentele precum cafeina si DMAA pot provoca anxietate, insomnie si probleme cardiovasculare. Diureticele si laxativele pot duce la deshidratare si dezechilibre electrolitice, printre altele.

Totodata, unele pastile slabit pot contine ingrediente ascunse sau contaminanti periculosi.

După inundaţii, vin infecţiile! Recomandările ANSP

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează populația despre riscurile pentru sănătate asociate inundațiilor din ultimele zile și recomandă respectarea unor măsuri de prevenție esențiale pentru a evita apariția bolilor cauzate de contaminarea apei sau a alimentelor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Ploile intense din ultima perioadă au afectat semnificativ teritoriul Republicii Moldova, determinând creșterea nivelului apei în râuri și pâraie, provocând inundarea mai multor zone rezidențiale, inclusiv locuințe și surse de apă. Cele mai afectate sunt gospodăriile din zonele de centru și sud, în localitățile de câmpie și zonele aflate la o latitudine joasă, unde apa a pătruns în beciuri, fântâni și alte spații subterane, generând dificultăți majore și riscuri pentru populație. Potrivit informației preliminare, circa 100 de fântâni publice și individuale au fost inundate (Cantemir, Leova, Hîncești).

Ploile abundente şi inundaţiile duc la înrăutăţirea calităţii apei din fântâni şi izvoare, la poluarea legumelor şi fructelor de pe terenurile agricole,provocând riscul declanșării și răspândirii bolilor diareice acute, hepatitei virale A și altor afecțiuni gastro-intestinale, ca rezultat al contaminării apei din apeducte şi fântâni în urma deteriorării sistemelor de canalizare, deversarea apelor reziduale menajere, inundarea latrinelor şi revărsarea conţinutului lor.

BDA sunt boli provocate de bacterii şi virusuri, care se transmit omului sănătos prin apă, produse alimentare şi diferite obiecte contaminate. Semnele de boală comune ale BDA sunt: slăbiciune generală, greţuri, vome, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, diaree, temperatură înaltă, frisoane, dureri de cap, ameţeli, discomfort fizic, epuizare.

Pentru a reduce riscurile epidemiologice în urma ploilor torenţiale şi a inundaţiilor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu recomandări.

Recomandări generale pentru populație:

  • consumați apă potabilă numai din surse sigure (apeduct), apă fiartă sau apă îmbuteliată;
  • spălaţi bine sub apă curgătoare fructele şi legumele înainte de a le consuma;
  • prelucraţi termic produsele alimentare;
  • evitaţi să consumaţi produse alimentare nesigure;
  • utilizați materie primă și apă potabilă sigură la prepararea bucatelor;
  • aveți grijă să vă spălați pe mâini înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
  • la apariția primelor semne de boală (precum diaree, vome/vărsături, febră sau dureri abdominale), consultați imediat medicul. Evitați autotratamentul.

Recomandări generale pentru Autoritățile Publice Locale:

  • aprovizionarea instituțiilor de educație, medicale, rezidențiale cu produse alimentare și apă potabilă sigură;
  • curăţarea şi dezinfecţia făntânilor şi a izvoarelor inundate, utilizarea apei numai după rezultatele controlului conținutului de clor rezidual;
  • salubrizarea localităţilor, în special evacuarea nămolului de pe străzi şi din curţile instituţiilor preşcolare şi şcolare, cu interzicerea accesului copiilor pe teritoriile lor timp de circa 17-20 zile.
  • spălarea şi dezinfectarea rețelelor de apeducte afectate;
  • evacuarea apei şi nămolului din fântânele comunale de mină cu dezinfectarea ulterioară a lor. Depozitarea nămolului evacuat în locuri special amenajate;
  • informarea promptă a populaţiei privind situaţia meteo curentă şi cea prognozată și măsurile de prevenire a riscurilor pentru sănătate, etc.

Se estimează că precipitațiile vor începe să scadă din 17 septembrie 2024, dar riscurile de inundații vor persista până când nivelul apei va reveni la normal.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică continuu și va oferi în continuare informații și recomandări pentru siguranța populației.

O explozie a cazurilor de COVID-19 este așteptată în decembrie

În luna august, în Republica Moldova s-a atestat o creștere a cazurilor de COVID-19, însă niciun deces n-a fost cauzat doar de virus, ci de comorbiditățile pacientului. O spune ministra sănătății, Ala Nemerenco, potrivit căreia în Republica Moldova populația este imună la acest virus, imunitatea fiind obținută atât pe cale naturală, cât și în urma vaccinării. Nou val de îmbolnăviri este prognozat pentru luna decembrie, când va crește numărul persoanelor care revin în Republica Moldova din străinătate, transmite IPN.

În luna august s-au înregistrat 6000 de cazuri de COVID-19, în creștere față de celelalte luni. Ala Nemerenco dă asigurări că situația este sub control, simptomele pacienților fiind lejere, iar numărul persoanelor spitalizate este redus.

„Clinica devine mult mai ușoară. Chiar dacă avem cazuri de spitalizare, ele au loc acolo unde medicii vor să se asigure, acolo unde situația pacientului e mai complicată și există comorbidități. În august am avut o creștere a cazurilor. N-a fost o creștere specifică doar Republicii Moldova, ea s-a atestat peste tot și este explicată prin faptul că luna august este luna concediilor. Oamenii pleacă la odihnă, circulă mai mult, sunt mai multe zboruri. Aglomerația oferă virusului o cale de transmitere mai ușoară. În luna august am înregistrat 6 mii de cazuri, ceea ce nu este foarte grav, dar este mai mult comparativ cu alte luni. Estimăm o nouă creștere în luna decembrie. Vor începe călătoriile, lumea se mișcă la sărbătorile de Crăciun”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „La 360 de grade”  la Radio Moldova.

Ala Nemerenco a explicat că de la preluarea funcției de ministră a sănătății, din bugetul de stat nu au fost cheltuiți bani pentru procurarea vaccinurilor anti-COVID-19, procurarea de seringi pentru vaccinare, teste PCR sau teste rapide. Populația a fost vaccinată din donațiile partenerilor externi, fără a pune presiune pe bugetul public.

Caz de rabie la bovine la Anenii Noi

În perioada 05.09.2024 – 11.09.2024, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un caz de rabie la bovină, localitatea Puhăceni, raionul Anenii Noi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cadavrul bovinei afectate a fost distrus prin incinerare, iarresturile rezultate – înhumate.

”Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor întreprinde toate activitățile de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 174/2023 privind măsurile de prevenire și control al rabiei la animale. ”, se arată într-un comunicat.

În anul 2024 avem cea mai mare rată de ocupare a forței de muncă a femeilor din ultimii 6 ani
Articolul anterior
Oportunități de angajare pentru tinerii din Capitală
Articolul următor