Perele – pentru un sistem imunitar puternic și o digestie îmbunătățită

Sunt dulci și zemoase, având un conținut ridicat de fibre, vitamine, precum și antioxidanți de preț care protejează organismul, întărind sistemul imunitar. Pe lângă gustul lor deosebit, există multe alte motive pentru a consuma pere, printre care și proprietățile medicinale.

separator

Perele îmbunătățesc digestia – fructul cărnos și bogat în fibre are un impact pozitiv asupra digestiei. O singură pară consumată oferă 18% din necesarul zilnic de fibre al organismului. Fiind vorba în mare parte despre fibre insolubile, tranzitul intestinal este accelerat. Totodată, perele stimulează și secreția de sucuri digestive și combat atât diareea cât și constipația.

Sunt sărace în calorii – perele fac parte din grupul fructelor cu cele mai puține calorii, o pară de dimenisuni medii având 100 de calorii, adică în jur de 5% din aportul caloric zilnic. Fiind bogate în fibre, perele oferă senzația de sățietate, ceea ce înseamnă că sunt recomandate în curele de slăbire. Chiar dacă sunt relativ scăzute în calorii, nu trebuie să faci abuz de pere. Două porții zilnice înseamnă jumătățile unei pere de dimensiuni mari.

Au proprietăți antioxidante – la fel că majoritatea fructelor, și perele dețin proprietăți antioxidante de preț, ceea ce înseamnă că lupta împotriva efectelor radicalilor liberi din organism.

Previn cancerul – tot datorită conținutului bogat în antioxidanți perele ajută și la prevenirea mai multor tipuri de cancer: cancer de colon, cancer la san, cancer de prostată sau la plămâni.

Fortifică sistemul imunitar – datorită conținutului ridicat de vitamina C, perele fortifică sistemul imunitar, stimulând producția de celule albe și întreagă funcționare a organismului. Este recomandat consumul de pere în special în timpul răcelilor.

Grăbesc procesul de vindecare – convalescență poate fi ameliorată prin consumul de pere. Vitamina C din pere joacă un rol important în sintetizarea noilor țesuturi, ajutând metabolismul să funcționeze la nivel optim. Mai mult decât atât, rănile se vindecă mai rapid datorită consumului de pere întrucât conțin cantități însemnate de acid absorbic.

Benefice pentru sănătatea inimii – consumul ridicat de fibre reduce tensiunea arterială și nivelul de colesterol din sânge. Studiile recente au dovedit că fibrele dietetice ajută la combaterea inflamației, ceea ce înseamnă că afecțiunile cardiace, cancerul și obezitatea pot fi prevenite prin consumul regulat de pere.

Benefice pentru diabetici – întrucât conțîn cantități mari de fibre dietetice, perele mențîn nivelul de zahăr din sânge echlibrat.

Înfrumusețează părul și pielea – una dintre cele mai versatile vitamine din organism este vitamina A, care se regăsește din belșug în pere. Așadar, perele pot avea efect anti-îmbătrânire asupra pielii, prevenind apariția ridurilor și a petelor cauzate de procesul de înaintare în vârstă. Totodată, consumul de pere poate reduce și pierderea părului.

O varianta sigură pentru persoanele alergice – perele fac parte din categoria fructelor cu cel mic risc pentru persoanele alergice, nefiind alergene.

Cum se consumă perele? Întrucât coajă de pară este responsabilă pentru jumătate dintre beneficiile pe care le are acest fruct, e recomandat că perele să se mănânce cu tot cu coajă.

Perele pot fi consumate că atare, sub formă de gustare, ori în salate sau alături de brânzeturi ori cerealele de dimineață. Poți folosi pere și la prepararea deșerturilor, a gemurilor, dulceturilor, sucurilor sau vinului.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Accident îngrozitor la Ștefan Vodă: doi tineri pe motocicletă au intrat în plin într-o mașină. Ambii au decedat
Articolul anterior
O moldoveancă de 26 de ani a decedat într-un grav accident în Italia
Articolul următor