În perioada 21 -27 ianuarie, este marcată Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) lansată în 2007 are scopul de a crește gradul de informare a femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și de a atrage atenția asupra mijlocelor de prevenire.

separator
Derulată sub sloganul “Stop Cancerului de Col Uterin!” campania va continua în toate țările lumii efortul susținut pentru reducerea riscului și intensificarea prevenției CCU.

SEPCCU a adoptat pentru 2019 tema “Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma initiațivei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de lansare a Apelului la acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial, și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

În Republica Moldova, cancerul de col uterin este cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor.

Infecția cu virusul HPV este principala cauză a apariţiei cancerului de col uterin. Virusul papiloma uman este oncogenetic, adică favorizează apariţia cancerului de col uterin, și se transmite de la om la om prin contact sexual, pe cale vaginală sau orală.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin (CCU). Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coerente, consecvente, bazate pe: informarea corectă și consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenție; măsuri cuprinzătoare de prevenție primară / secundară – esențiale în scăderea incidenței CCU.

Screening-ul colului uterin se face o dată la trei ani la medicul de familie, iar testul, adresat femeilor cu vârsta de 25-61 de ani, este absolut gratuit pentru toate femeile, inclusiv cele fără asigurare medicală, fiind o procedură simplă și nedureroasă. Zilnic în Republica Moldova peste 700 de femei fac testul screening și previn maladia. Cu toate acestea, există o mare parte de femei care se adresează la medicul de familie prea târziu. Circa 4.000 de femei trăiesc astăzi cu cancer de col uterin.

Iată ce îți rezervă astrele pentru această săptămână!
Articolul anterior
5 tipuri de burtă la femei. Cauzele apariției și metodele de eliminare
Articolul următor
Alte articole interesante