Persoanele publice susțin campania ,,Femeile Moldovei spun ,,DA!” Inimii sănătoase”! Alătură-te și tu proiectului!

În perioada 12 – 14 septembrie, la MoldExpo, se va desfășura cea de-a XXIV-a expoziție internațională specializată MoldMedizin & MoldDent 2018 – proiectul expozițional unic dedicat produselor farmaceutice și dispozitivelor medicale, care, de aproape un sfert de secol, rămâne cel mai important eveniment din domeniul sănătății pentru specialiștii din Moldova și din străinătate. Unul dintre evenimentele principale ale expoziției din acest an este campania ,,Femeile Moldovei spun ,,DA!” Inimii sănătoase“.

separator

Campania “Femile Moldovei spun ,,DA!” Inimii sănătoase“ este o parte a proiectului mondial de amploare “Go Red for Women”, lansat în anul 2004 la inițiativa Asociaţiei Americane a Inimii având ca scop creşterea gradului de conştientizare în rândul femeilor şi a personalului medical faţă de amenințarea pe care o reprezintă bolile cardiovasculare. Acțiunea se desfășoară în multe țări și a reușit să atragă atenția a sute de mii de femei din întreaga lume asupra incidenței bolilor cardiovasculare. În țara noastră, ideea proiectului este deosebit de relevantă, deoarece bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces în R. Moldova.

În Moldova evenimentul are loc pentru prima dată, iar plasarea femeii în centrul proiectului nu este deloc întâmplătoare – anume femeia este cea care are grijă de sănătatea întregii familii, iar elementul cheie al proiectului îl reprezintă rochia roșie – simbolul feminității, pasiunii, eleganței, dar și a dorinței femeii de a se autorealiza.

Mai multe persoane publice din Moldova au îmbrăcat rochia roșie și s-au alăturat campaniei până în acest moment, luând decizia de a face un apel pentru a reflecta asupra stării de sănătate a inimii și de a face un pas spre o viață lungă și fericită.

Dragi femei, evitați stresul zilnic, faceți cât mai mult sport și adoptați o dietă sănătoasă pentru toți membrii familiei Dvs. – doar așa veți putea ține la distanță bolile de inimă și complicațiile acestora care răpesc ani din viață!

Galina Tomaș, doctor în științe medicale

”Eu spun ”Da” inimii sănătoase! Aveți grijă de sănătatea voastră și a celor dragi. Susțin campania Go Red For Women

Olia Tira, interpretă

,,Я говорю „ДА!” здоровому сердцу. Берегите себя и своих близких! (Eu spun ,,DA!” Inimii Sănătoase. Ai grijă de tine pentru a putea avea grijă de cei dragi ție!)”

Danko Ylianna, fashion stylist

,,Pretind să cred că cea mai frumoasă haină a omului este corpul său, de aceea nu fumez, nu consum alcool, fac sport cu regularitate și spun “Da inimii sănătoase”❤️”.


Luminița Suveică, medic

,,Sunt Luminița Suveică, una din Femeile Moldovei și spun “Da inimii sănătoase”❤️. Susțin campania Go Red For Women care are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul femeilor și a personalului medical față de amenințarea pe care o reprezintă bolile cardiovasculare”.

Olga Țăpordei, co-fondator Angry Business

,,Sunt Olga Țăpordei, una din Femeile Moldovei și spun “Da inimii sănătoase”❤️.
Susțin campania Go Red For Women care are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul femeilor și a personalului medical față de amenințarea pe care o reprezintă bolile cardiovasculare.
Campania face parte din proiectul mondial #GoRedForWomen #DaInimiiSănătoase”.

 

Valentina Buliga, deputat în Parlamentul R. Moldova

,,Sunt bucuroasă că Moldova a preluat această inițiativă de amploare internațională, deoarece, sunt convinsă, că anume femeia are un rol important în reducerea incidenței bolilor de inimă în societate și sporirea conștientizării profilaxiei acestora. De ce femeia? Deoarece anume Ea este existența și căldura cuibului familial, ea fiind cea care trebuie să promoveze într-o familie stilul sănătos de viață – fie că este vorba despre alimentația sănătoasă, practicarea cu regularitate a sportului de către membrii familiei sau evitarea obiceiurilor dăunătoare. Și da, femeia are nevoie de o inimă sănătoasă pentru a le oferi celor din jur dragoste și afecțiune, cât mai mult timp!”.

Marina Scerban, consultant în afaceri

,,Sunt Marina Scerban, una din Femeile Moldovei și spun “Da inimii sănătoase”❤️!”.

Janna Vizitiu, Director general Zepter Moldova

,,Susțin campania Go Red For Women și spun “Da inimii sănătoase”❤️”!.

Roza Antipova, Președintele Asociației masorilor și reabilitologilor din Moldova

„Мы, женщины, всегда заботимся о здоровье своих родных и близких. Главное не забывать и о своём здоровье. Наше сердце должно звучать в такт сердец наших любимых и родных нам людей. Я говорю „ДА” этому замечательному и нужному проекту! В моём лице „Ассоциация массажистов и реабилитологов Молдовы” тоже говорит „ДА”!”

Și tu poți fi parte a proiectului internațional Go Red For Women!

Alege o ținută roșie sau poartă un accesoriu în această culoare și participă la flashmob-ul care va fi organizat la expoziția MoldMedizin & MoldDent, în perioada 12-14 septembrie.

Un copil cu varicelă hemoragică, „o manifestare rară”, internat în spital. Deosebirea faţă de varicela „obişnuită”

Un copil în vârstă de 7 ani a ajuns la spital cu o formă de varicelă în care veziculele care apar pe corp devin hemoragice, nu cu un lichid transparent cum se întâmplă de regulă.

Varicela la copii: Top 10 informaţii importante şi sfaturi utile pentru  îngrijirea copilului bolnav

„Copilul suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară. În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice”, a transmis medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, într-un comunicat, conform news.ro.

Copilul a fost tansferat la spitalul din Timişoara de la Spitalul Judeţean din Arad, iar „evoluția agravantă a bolii a fost foarte rapidă”.

Medicii au explicat deosebirea „majoră” faţă de varicela „obişnuită” și cea hemoragică.

„Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toţii ştim că varicela se manifestă printr-o erupţie pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupţia apare iniţial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate şi apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat şi în cazul pacientului internat în spitalul nostru”, a explicat Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Medicii au precizat că starea de sănătate a micuțului s-a îmbunătăţit semnificativ, nu au mai apărut alte erupții, iar cele vechi încep să se transforme în cruste.

Medicii au atras atenția că în ultimele săptămâni au avut aproximativ 6-7 cazuri de varicelă pe săptămână.

„Pacienţii nu au avut însă forme grave, aşa că nu au necesitat internare. Complicaţiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecţiuni”, au mai spus reprezentanții de la „Victor Babeș”.

În premieră, mamografiile pot fi analizate de la distanță, de două instituții medicale din țară

Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Bălți fac schimb de informații la distanță despre pacientele examinate cu ajutorul instalațiilor de mamografie digitală cu tomosinteză, echipamente performante cu care au fost dotate de Ministerul Sănătății, în 2022, și de care instituțiile nu dispuneau anterior, scrie tv8.md.

Astăzi a fost prezentat procesul de interconectare, în cadrul unui eveniment, organizat în contextul marcării, la 4 februarie, a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Rezultatele investigației imagistice, generate de aparatele de mamografie, sunt stocate pe platforma guvernamentală MCloud de unde pot fi accesate de ambele instituții medicale. Prin facilitarea schimbului de informații, medicii imagiști din aceste spitale au posibilitatea să interpreteze în comun imaginile radiologice pentru stabilirea cu precizie înaltă a diagnosticului.

De asemenea, având în vedere că rezultatele examenelor mamografice, pe care le realizează femeile, sunt arhivate, pot fi revăzute oricând de medici, pentru a urmări evoluția maladiei, eficiența tratamentului, etc.

În practică, îndată după efectuarea mamografiei, medicul imagist primește la computerul de la stația de lucru imaginea radiologică pe care o transmite în sistem, fiind recepționată de medicul din cealaltă instituție, având posibilitate să se consulte referitor rezultat și diagnostic. Instalațiile digitale de mamografie cu tomosinteză permit determinarea timpurie a formațiunilor cancerogene, chiar și de dimensiuni mici.

La fel, prin această metodă avansată de examinare pot fi depistate tumorilor multiple de sân, totodată poate fi determinată cu o precizie sporită dimensiunea, forma și localizarea maladiei.

Cancerul mamar fiind depistat în stadii incipiente poate fi tratat.

Menționăm că, una dintre principalele priorități ale Ministerului Sănătății este implementarea tehnicilor noi de diagnostic oncologic, lucru care este posibil a fi realizat prin modernizarea instituțiilor medicale care oferă servicii pacienților oncologici.

Alertă în Europa! A fost depistată boala vacii nebune

Un caz de boala vacii nebune a fost descoperit într-o fermă din Țările de Jos, a transmis miercuri Ministerul olandez al Agriculturii. Infecția a fost depistată la o vacă moartă.

Vaci bolnave (Profimedia)

Boala vacii nebune este o afectiune neurologica fatala, care distruge treptat creierul si maduva spinarii la vite, ducând la deces. 

Oamenii nu pot contacta boala vacii nebune. Totusi, in cazuri rare, oamenii pot contacta o forma specifica speciei umane a bolii, numita varianta Creutzfeldt-Jakob (vCJD).

Din 1995 pana in august 2004, au fost raportate 147 de cazuri de vCJD la oameni in Marea Britanie, 7 in Franta si cate 1 in China, Irlanda, Italia si SUA. Ambii indivizi detectati in Canada si, respectiv, SUA locuiau in Marea Britanie cand au fost infectati.

sursa

Maestrul Eugen Doga a fost invitatul de onoare al orașului Ankara, unde a susținut un concert extraordinar
Articolul anterior
Două linii noi de transport public în Capitală: vezi cum vor circula troleibuzele nr. 32 și nr. 33
Articolul următor