Peste 1,3 milioane de oameni au semnat o petiție împotriva utilizării unui erbicid extrem de toxic și cancerigen

Organizația non-guvernamentală ecologistă Greenpeace a făcut să devină auzite, luni, la Bruxelles, în cadrul unei întrevederi cu doi comisari europeni, vocile celor peste 1,3 milioane de semnatari ai unei petiții prin care se solicită interzicerea glifosatului, un erbicid utilizat pe scară largă, acuzat de unele părți implicate că ar avea efect cancerigen, informează AFP.

separator

Întâlnirea dintre Greenpeace și Vytenis Andriukaitis — comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară — și Frans Timmermans — prim-vicepreședintele Comisie Europene — are loc cu două zile înaintea unei reuniuni a reprezentanților celor 28 de state membre ale Uniunii Europene care vor participa la un vot privind decizia de reînnoire pentru încă zece ani a licenței de utilizare a acestui produs controversat, propusă de Bruxelles.

În această etapă nu este clar dacă propunerea se va bucura de sprijin suficient din partea statelor membre UE (majoritate calificată), în condițiile în care patru țări (Franța, Italia, Austria și Luxemburg) au anunțat că intenționează să voteze împotrivă, iar altele, cum ar fi Germania, s-ar abține, potrivit Greenpeace.

În urma întrevederii, directorul diviziei europene din Greenpeace, Jorgo Riss, a acuzat Comisia Europeană de ”privilegierea intereselor pe termen scurt a companiilor chimice în detrimentul sănătății oamenilor și a mediului”.

Bruxelles ”nu a acționat pentru a răspunde îngrijorărilor oamenilor de știință independenți, parlamentarilor și a peste un milion de europeni” cu privire la glifosat, a declarat Riss. „Acest lucru este o rușine!”, a adăugat el, conform sursei citate.

 

Decizia reia controversele științifice pe tema glifosatului și se bazează pe studiul Centrului internațional de cercetare în domeniul cancerului, organism al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a calificat această substanță drept „probabil cancerigenă” în 2015, contrar concluziilor Autorității europene pentru siguranța alimentară (EFSA) și Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA).

Potrivit reclamanților, expunerea la erbicid a provocat cazuri de cancer.

Un cuplu francez a anunțat, pe 4 octombrie, că depune plângere împotriva fabricanților de erbicide pe bază de glifosat, printre care firma americană Monsanto, pe care îi consideră vinovați de handicapul fiului lor de 10 ani, a informat AFP.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

De ce este bine să înmoi migdalele înainte de a le consuma
Articolul anterior
Tragedie într-un spital. Un bebeluș de 9 luni a decedat după ce i s-a dat un tratament greșit
Articolul următor