Petiție: Moldovenii cer mai multe teste și examinarea în masă a cetățenilor pentru Covid-19

Potrivit recomandărilor directorului OMS, fiecare țară poate eradica epidemia de coronavirus respectând principiul ,,Testați, testați, testați”. Efectuarea testelor în masă asigură identificarea celor infectați, izolarea și vindecarea acestora și ruperea lanțului de răspândire a infecției.

separator

În acest context, cetățenii moldoveni au inițiat o petiție prin care cer autorităților să cumpere teste de diagnosticare Covid-19 pentru a fi posibilă testarea în masă a cetățenilor și identificarea eficientă a cazurilor noi.

,,Autoritățile din Republica Moldova trebuie să urmeze modelul altor state care au reușit să încetinească sau să oprească răspândirea COVID-19, să cumpere mai multe teste și să testeze cetățenii. Totodată, aceasta corespunde totalmente politicii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care cheamă guvernele să asigure testarea suspecților și persoanelor de contact, deoarece testând cât mai multă populație, pot fi izolate focarele și ruptă transmiterea infecției.

În Republica Moldova, la 21 martie, avem 66 de persoane infectate cu COVID-19. Opt persoane sunt în stare gravă. Patru pacienți sunt copii. 31 de cazuri sunt de import, adică persoanele au venit deja infectate din alte țări, iar 35 de cazuri sunt de transmisie locală, adică persoanele au fost infectate de persoane din interiorul țării.

Sunt monitorizate 24,228 de persoane, dar au fost făcute doar 559 de teste. Primul stoc din 460 de teste a fost epuizat și acum se utilizează testele din a doua donație de 1000 de teste. La moment, nu se cunoaște vreo declarație sau intenție a autorităților de a cumpăra mai multe teste. În același timp, zeci de mii de cetățeni au revenit în Moldova de peste hotare, direct din focare cu infecție, fără a fi testați sau monitorizați în vreun fel. Alte zeci de persoane au interacționat sau au fost în apropierea persoanelor infectate.

Purtătorii de COVID-19 pot să nu aibă simptome, de aceea, testarea întru detectarea sursei de infecție este esențială.

Orice măsuri și politici de urgență, pentru a fi eficiente în a încetini pandemia, trebuie să se bazeze pe date despre cazurile confirmate de COVID. Aceste date pot fi obținute doar testând. Măsurile de localizare, cum ar fi carantina, autoizolarea etc. vor fi aplicate corect și cu impact doar în condițiile în care se cunoaște nivelul și extinderea problemei, lucru care se poate face doar prin testare activă. Mai mult, potențiala subraportare a numărului de cazuri confirmate (la nivelul zecilor) poate crea populației o impresie greșită despre gravitatea problemei și o atitudine relaxată față de măsurile obligatorii și voluntare care se impun.

Cerem Guvernului Republicii Moldova:

  1. Să cumpere nu mai puțin de 100,000 teste și să testeze persoanele care au revenit din zone cu focare de infecție, persoanele de prim contact și cele aflate în carantină.
  2. Să crească capacitatea de testare prin instruirea de personal și crearea a încă cel puțin 5 laboratoare în toate regiunile.
  3. Să fie ridicată capacitatea de testare până la 4-5 mii pe zi, astfel încât să fie depistați și purtătorii care nu manifestă simptome, astfel să fie stopată extinderea COVID-19.

Experiența orașului italian Vò demonstrează eficiența testării în masă a populației pentru a opri răspândirea virusului. Orașul a testat toți cei 3,300 de locuitori, cu sau fără simptome, iar toți cei infectați au fost puși în carantină. După prima testare, s-a identificat că 3% din populație era infectată. După izolarea celor infectați, rata de infectare a scăzut la 0.3%. Testarea a mai indicat șase infectați, fără simptome, dar care puteau răspândi virusul.

În Veneto, autoritățile testează tot mai multe persoane, iar dacă o persoană este infectată, atunci întreaga familie este testată, toți prietenii și toți locuitorii clădirii în care locuiesc.

Coreea de Sud și Taiwan sunt ambele istorii de succes în oprirea extinderii virusului. Coreea de Sud a fost inițial cea mai afectată țară după China. Lucrurile s-au schimbat după ce autoritățile testau câte 10,000 de cetățeni pe zi. La 20 martie Coreea de Sud are realizate 316,664 teste la 8799 îmbolnăviri și 102 decese.

Danemarca introduce testarea obligatorie a tuturor persoanelor care au simptome de inflamație a căilor respiratorii superioare sau viroze, colectând probele pentru infecția COVID 19 la domiciliu, astfel limitând contactul persoanei posibil infectate cu alte persoane, depistând activ sursele de infecție cu autoizolarea și tratarea lor..

COVID-19 este un pericol pentru sănătatea cetățenilor noștri. Autoritățile moldovenești nu trebuie să inventeze noi soluții, ci să învețe din lecțiile celor care au reușit să încetinească și să stopeze virusul.

Totodată, solicităm să se publice pe pagina web creată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informația despre numărul de teste disponibile, numărul de teste efectuate, dezagregate pe vârstă și localități.

Autoritățile Republicii Moldova trebuie de urgență să cumpere mai multe teste pentru ca să testeze cetățenii și să impună carantină pentru cei infectați. Doar așa vom putea încetini sau chiar rupe răspândirea COVID-19, iar timpul deloc nu este de partea noastră”. Semnează petiția aici!

Un miliard de persoane sunt izolate la domiciliu pe întreg globul
Articolul anterior
(Video) Situație tragică într-un spital din Madrid: Pacienții cu coronavirus lăsați pe jos, pe holuri, pentru ca nu sunt paturi
Articolul următor
Alte articole interesante