Picăturile nazale cu vitamina A ar putea ajuta la recuperarea mirosului pe termen lung la persoanele infectate cu Covid-19

O echipă de cercetători din Marea Britanie a anunțat că investighează dacă picăturile de nas cu vitamina A pot ajuta pacienții cu coronavirus să-și recupereze simțul mirosului pierdut sau modificat, un simptom comun al Covid-19 și al altor infecții virale care poate persista săptămâni sau luni după infecție.

„Studiul Apollo” desfășurat de Universitatea East Anglia (UEA) la Smell and Taste Clinic, din cadrul spitalului James Paget, încearcă să stabilească impactul acestor picături asupra celor care s-au recuperat după infecția cu coronavirus, dar au rămas în imposibilitatea de a percepe mirosurile și parfumurile, indiferent de intensitatea lor.

Un procent semnificativ de pacienți vindecați de Covid se confruntă cu pierderea mirosului pe termen lung

Pierderea mirosului este considerat unul dintre simptomele „clasice” ale Covid-19, alături de pierderea gustului, febră și tuse persistentă. Un număr mare de pacienți cu Covid-19 își pierd simțul mirosului și, deși nu este clar cât de mulți experimentează această problemă, unele studii arată că procentul ar fi de până la două treimi. 

„A fost evident de la începutul pandemiei că un procent semnificativ de oameni și-au pierdut capacitatea de a mirosi”, a declarat cercetătorul dr. Nicolas Dupre, directorul clinicii de boli neuromusculare și neurogenetice de la Universitatea Laval din Quebec. Acest lucru este destul de frecvent în cazul multor boli infecțioase, dar în cazul Covid, efectul a fost mult mai important.

La alte infecții virale, mirosul și gustul revin de obicei după ce sinusurile se descongestionează. Dar în cazul Covid-19, virusul ar putea pătrunde în zona mică a creierului numită bulb olfactiv, care are un rol important în recunoașterea mirosului, mai explică Dupre.

„Virusul ucide probabil unele dintre celulele din bulbul olfactiv și de aceea se observă un efect de lungă durată”, a spus el. Pierderea simțului mirosului vă poate afecta viața de zi cu zi, a spus Dupre. Și chiar și atunci când îl recapeți, poate fi diferit de pe care îl aveai înaintea virusului. La unii oameni, pierderea mirosului ar putea fi permanentă, dar acest lucru nu este încă clar.

„Încă credem că la 80% dintre oameni nu există un impact semnificativ asupra mirosului lor. Deci, majoritatea oamenilor se vor recupera, dar într-un procent mic, impactul poate fi permanent. Acest lucru ar putea face parte din simptomatologia pe termen lung pe care o constatăm în cazul Covid”, a spus Dupre.

Unii pacienți experimentează un simț al mirosului denaturat, asociind mirosuri urâte lucrurilor care au de obicei un miros plăcut. Chiar dacă persoanele se recuperează complet după infectare, problemele senzoriale pot persista săptămâni, luni și, eventual, ani la unii pacienți, parte a unui sindrom post-viral cunoscut sub numele de Covid de lungă durată. 

Până în acest moment, există tratamente limitate pentru această afecțiune. Steroizii sunt o variantă folosită, deși au destule efecte secundare și există dovezi limitate că ar funcționa eficient. Medicii din întreaga lume au recomandat antrenarea mirosului ca terapie alternativă. Astfel, te poate ajuta să miroși în mod regulat arome puternice, precum cafeaua și usturoiul pentru a reînvăța creierul să  recunoască diferite mirosuri.

Studiul ar putea arăta modul în care vitamina A ar putea repara țesuturile din nas deteriorate de virus

Cercetările anterioare din Germania au „arătat beneficiul potențial” al vitaminei A în tratarea pierderii mirosului, precizează UEA, iar studiul este conceput pentru a „explora modul în care funcționează acest tratament pentru a ajuta la repararea țesuturilor din nas deteriorate de viruși”. Studiul german a constatat că simțul mirosului la persoanele tratate cu vitamina A s-a îmbunătățit de două ori mai mult decât la cele care nu au primit tratamentul.

În studiul organizat de cercetătorii de la Universitatea East Anglia (UEA), picăturile de nas cu vitamina A vor fi administrate pacienților voluntari, timp de 12 săptămâni. Rezultatele vor fi comparate cu cele ale unui grup care va primi un placebo cu picături inactive.

Ca parte a procesului, tuturor participanților li se va cere să miroasă diverse arome puternice, cum ar fi cele de trandafiri sau de ouă clocite, în timp ce sunt supuși scanărilor speciale ale creierului.

Scanările vor stabili dacă nervii implicați în simțul mirosului au fost reparați și va detecta activitatea creierului legată de recunoașterea mirosurilor, a explicat profesorul Carl Philpott, de la UEA.

Cercetătorul a mai adăugat că aproximativ 1 din 10 pacienți Covid-19 care și-au pierdut simțul mirosului nu și-au revenit complet la patru săptămâni după infecție și a spus că o „problemă cheie” pentru pacienți și medici este „lipsa unor tratamente eficiente dovedite”.

Dr. Philpott precizează că pierderea mirosului după infectarea cu coronavirus a afectat aproximativ 5% din oameni, iar Covid-19 a declanșat o creștere uriașă a cererii de tratamente. „Este o mare problemă”, consideră el, „care contribuie la probleme precum depresia, anxietatea, modificările poftei de mâncare și izolarea”. De asemenea, supune pacienții la un risc de pericol indicat de mirosuri, inclusiv gaze și alimente stricate.

sursa

Variola maimuţei: O boală rară, de care oamenii se vindecă în general spontan. Cine poate dezvolta o formă mai gravă

Variola maimuţei, o boală care a provocat deja mai multe cazuri ce au fost detectate în Europa şi în America de Nord, este o maladie rară originară din Africa, de care oamenii se vindecă în general spontan, informează AFP, citat de Agerpres.

Turistul român din Grecia suspectat de variola... | News.ro

Ce este variola maimuței?

Apropiată de variolă, această afecţiune este considerată în prezent mult mai puţin gravă şi mai puţin contagioasă.

Variola maimuţei („monkeypox” în limba engleză) sau „ortopoxviroza simiană”, este o maladie considerată rară, cunoscută la oameni din 1970 şi identificată în premieră în Republica Democrată Congo.

„Identificarea în mai 2022 a unor focare de variola maimuţei în mai multe ţări non-endemice (unde boala nu circulă) şi fără legătură directă cu călătorii întreprinse în zona endemică este atipică,” a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Variola maimuţei este o boală infecţioasă care este cauzată de un virus transmis la oameni de animale infectate, cel mai adesea de rozătoare. Însă virusul a fost descoperit pentru prima dată în 1958 într-un grup de macaci care erau studiaţi în scopul unor cercetări ştiinţifice, de unde şi numele maladiei, au explicat specialiştii de la Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală din Franţa (INSERM).

Perioada de incubaţie poate varia în general între cinci şi 21 de zile, iar simptomele se aseamănă, fiind totuşi mai puţin severe, cu cele ale variolei (febră, dureri de cap, dureri musculare) în cursul primelor cinci zile.

Apoi, apar erupţii cutanate (pe faţă, palme, tălpi), leziuni, pustule şi, în cele din urmă, cruste.

Din 1970, cazuri de ortopoxviroză simiană la oameni au fost semnalate în 10 ţări africane.

În primăvara anului 2003, astfel de cazuri au fost confirmate şi în Statele Unite, marcând atunci prima apariţie a acestei boli în afara continentului african.

Cum se transmite?

Infecţia, în cazurile iniţiale, apare după un contact direct cu sângele, lichidele biologice, leziunile cutanate şi mucoasele animalelor infectate.

Potrivit cunoştinţelor medicale actuale, transmiterea secundară – denumită şi „interumană” – necesită un contact apropiat şi prelungit între două persoane şi se realizează în principal prin salivă sau prin puroiul din leziunile cutanate formate în timpul infectării.

Mai mulţi experţi au subliniat că deşi acest virus poate fi contractat în timpul unei activităţi sexuale, variola maimuţei nu este totuşi o boală cu transmitere sexuală. Această transmitere s-ar putea datora contactelor intime şi apropiate din timpul raporturilor sexuale, nu prin actul sexual în sine.

Cât este de gravă?

Variola maimuţei, aşa cum este ea cunoscută în prezent, se vindecă în general spontan, iar simptomele durează între două şi trei săptămâni.

Cazurile grave se produc mai frecvent la copii şi sunt asociate cu amploarea expunerii la virus, starea de sănătate a pacientului şi gravitatea complicaţiilor medicale.

Rata de mortalitate a acestei boli variază de la 1% la 10%, în funcţie de varianta virală detectată (există două), de ratele de infectare observate în zona endemică, în ţările cu sisteme de sănătate deficitare.

Însă îngrijirile medicale adecvate reduc considerabil riscurile şi cele mai multe dintre persoanele infectate se vindecă spontan. În ţările în care boala a fost detectată recent, nu a fost raportat niciun deces.

Există un tratament?

Deocamdată nu există tratamente sau vaccinuri specifice împotriva ortopoxvirozei simiene, dar poate fi limitată înmulţirea cazurilor, au explicat specialiştii de la OMS.

S-a dovedit în trecut că vaccinarea antivariolică avea o eficacitate estimată la 85% în prevenirea ortopoxvirozei simiene. Vaccinurile de primă şi a doua generaţie nu mai sunt utilizate în rândul populaţiei generale din anul 1984, după ce variola a fost eradicată.

Un vaccin de a treia generaţie (vaccin viu nereplicabil, folosind o tulpină care nu se înmulţeşte în organismul uman) este autorizat în Europa din iulie 2013 şi este indicat împotriva variolei la adulţi.

Serul beneficiază, de asemenea, de o autorizaţie de comercializare în Statele Unite pentru prevenirea variolei şi a variolei maimuţei.

sursa

Premieră medicală! Virusul revoluționar care ucide cancerul, injectat primului pacient uman

A fost injectat primul pacient uman cu un virus ”revoluționar” care ucide cancerul, după ce teste de succes pe animale arată că poate micșora tumorile de colon, plămâni, sâni, ovariene și pancreatice.

Chemo Creates Leaky Blood Vessels Helping Cancer Cells To Spread |  Technology Networks

În timp ce alte imunoterapii, cum ar fi inhibitorii punctelor de control, au fost eficiente în anumite tipuri de cancer, pacienții deseori recidivează și în cele din urmă încetează să răspundă, sau dezvoltă rezistență la acest tip de tratament, potrivit cercetătorilor.

În schimb, Vaxinia poate stimula sistemul imunitar al pacientului și poate crește nivelul unei proteine numite PD-L1 în tumori, făcând imunoterapia mai eficientă împotriva cancerului.

Vaxinia, (nume complet CF33-hNIS VAXINIA), este un tip de „virus oncolitic” – un virus găsit în natură care a fost modificat genetic special pentru a lupta împotriva cancerului.

Este dezvoltat de Imugene Limited, o companie specializată în terapii noi, care activează sistemul imunitar împotriva cancerului.

„Cercetările noastre anterioare au demonstrat că virușii oncolitici pot stimula sistemul imunitar să răspundă și să ucidă cancerul, precum și să stimuleze sistemul imunitar să răspundă mai mult la alte imunoterapii, inclusiv inhibitori ai punctelor de control”, a spus Daneng Li MD, cercetător principal al studiului, potrivit The Daily Mail.

„Acum este momentul să îmbunătățim și mai mult puterea imunoterapiei și credem că CF33-hNIS are potențialul de a îmbunătăți rezultatele pentru pacienții noștri în lupta lor cu cancerul”.

Studiul clinic de fază 1 își propune să recruteze 100 de pacienți cu cancer cu tumori solide metastatice sau avansate în aproximativ 10 locuri de testare din Statele Unite și Australia.

Se preconizează că va dura aproximativ 24 de luni.

Pacienții vor începe prin a primi o doză mică de Vaxinia, fie ca injecție direct în tumori, fie intravenos.

Odată ce siguranța Vaxina a fost demonstrată, unii participanți vor primi, de asemenea, un medicament de imunoterapie numit pembrolizumab, care îmbunătățește capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva celulelor care cauzează cancer.

„În mod interesant, aceleași caracteristici care, în cele din urmă, fac celulele canceroase rezistente la chimioterapie sau la tratamentul cu radiații sporesc de fapt succesul virusurilor oncolitice, cum ar fi CF33-hNIS”, a spus Yuman Fong MD, dezvoltatorul cheie al virusului modificat genetic.

”Sperăm să valorificăm promisiunea viralologiei și imunoterapiei pentru tratamentul unei game largi de tipuri de cancer mortale”.

sursa

Medicii neurochirurgi din țara noastră au realizat în premieră o intervenție minim-invazivă la creier cu echipament modern

O intervenție excepțională a avut loc la Instituția Medico-Sanitară Publică Institutul de Medicină Urgentă (IMSP IMU). Pentru prima dată la IMU, a fost efectuată operație de îndepărtare a unui adenom hipofizar gigant prin abord transnazal-trans-sfenoidal ghidat intraoperator, la care au fost utilizate tehnologii inovative.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi interior

Operația a fost realizată cu ajutorul neuronavigației unde au fost utilizate reconstrucțiile 3D, a imaginilor de Imagistică prin Rezonanță Magnetică (RMN) și Tomografie Computerizată (CT) a creierului pacientului.

Toată intervenția a fost efectuată cu ajutorul microscopului neurochirurgical performant care îmbină imaginile intraoperatorii cu imaginile din neuronavigație.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

Intervenția chirurgicală a durat două ore. Bărbatul de 67 de ani a fost salvat.

La intervenție, au asistat doi neurochirurgi (medicii Andronachi Victor, neurochirurg, șeful Departamentului de Neurochirurgie și Dr. Alexandru Andrusca, neurochirurg), un anesteziolog, o asistentă medicală de operație, medici rezidenți și infirmiere.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi interior
Ar putea fi o imagine cu radiografie

Cum arată astăzi îndrăgitele actrițe din serialele braziliene. Foto!
Articolul anterior
Cum arată un ,,sătuc” al câinilor din Polonia, unde sunt case cu paturi și aparate de aer condiționat
Articolul următor