Picioare perfecte fără vene proeminente!

Multe femei consideră apariţia varicelor ca fiind o problemă estetică. De fapt, existenţa venelor denotă o circulaţie deficitară a sângelui – o problemă mai gravă.

separator
Alexei Zlatovcen,
Medic Specialist, Flebologie şi Ozonoterapie,
ON CLINIC Moldova

Cauzele apariţiei varicelor

Cauzele apariţiei varicelor sunt diverse. Pe lângă cele ereditare, legate de moştenirea unui ţesut mai puţin elastic a pereţilor venelor, mai sunt: statul mult timp în picioare, sarcinile multiple şi nu în ultimul rând – obezitatea.

Cum se tratează varicele fără operaţie?

Tratarea pacienţilor cu dilataţii varicoase importante, anterior se făcea numai pe cale chirurgicală, adică smulgerea venei în totalitate, aceasta însemna spitalizare, durere, anestezie.

Astăzi există o metodă mult mai simplă – scleroterapia. Mulţi medici apelează la acestă metodă mai ales în cazul varicelor de o gravitate medie.

Procedura este următoarea: se injectează un agent sclerozant lichid în interiorul venei afectate de varice, care estompează şi determină contracţia şi în cele din urmă dispariţia acesteia.

Injectarea precisă, ghidată ecografic a agentului sclerozant direct în vena afectată, fără anestezie, durează între 15 minute şi o oră, în funcţie de gradul de extensie şi de calibrul venelor varicoase. Această procedură mai poate diminua sau elimina simptomele de înţepături, umflături, senzaţii de ardere şi crampe, în special, care apar noaptea.

Dispar imediat varicele?

În majoritatea cazurilor, simptomele menţionate mai sus asociate problemei varicelor, dispar rapid. De regulă, timp de 2 săptămâni trebuie să se vadă şi o îmbunătăţire de 80% a aspectului exterior. Desigur, trebuie să treacă mai mult timp pentru dispariţia totală a dilataţiilor venoase.

Câte şedinţe de tratament sunt necesare pentru dispariţia varicelor?

În funcţie de gradul de gravitate – o treime din cazuri necesită o singură şedinţă, dacă dimensiunea venelor dilatate este mai mare, atunci cu 2-3 şedinţe de tratament poţi obţine un rezultat definitiv.

Cum ne pregătim pentru şedinţa de tratament a varicelor?

  • În primul rând, nu trebuie să te epilezi în zona care va fi supusă tratamentului;
  • Nu folosi crème sau loţiuni;
  • Consumă multe lichide, pentru ca venele să nu fie colabate;
  • Mănâncă înainte de procedură, pentru a evita hipoglicemia şi leşinul;
  • Evită exerciţiul fizic înainte de tratament, poate complica procedura de injectare. Este indicat statul în picioare pentru o anumită perioadă, înainte de tratament.
  • După şedinţa de tratament îmbracă o fustă lungă sau pantaloon, pentru a putea ascunde bandajele.

Cât dureaza refacerea după tratamentul varicelor?

Practic, pacienţii după tratamentul de varice, revin la activitatea lor normală imediat chiar de la clinică. Se recomandă totuşi 2-3 zile după procedura să nu se depună efort fizic şi aproximativ 2 săptămâni să se evite ridicarea greutăţilor mari şi activităţii fizice intense. Este indicat  să mergi pe jos câte 5-10 minute în primele 7 zile, indiferent unde – acasă sau la serviciu.

Pot apărea complicaţii după tratament?

Pot apărea eschimoze (vânătăi) nesemnificative la locul injectării, dar dispar de la sine. Dacă vorbim de vene varicoase de calibru mare, poate să apară pe locul venei mici umflături sau un cordon dur, uşor dureros. Reacţia este absolut normală, aplică gheaţă pe locul afectat şi ridica piciorul pe un plan înclinat, ca să diminuezi disconfortul. Uneori apare o pigmentare a pielii în zona venei tratate, dar dispare în câteva luni.

Desigur, pot apărea şi complicaţii mai serioase, cum ar fi formarea de cheaguri venoase în venele nesupuse tratamentului sau survin unele reacţii, dacă persoana este alergică la unele medicamente. Alte efecte rar întâlnite sunt tulburări vizuale tranzitorii, ameţeli şi mâncărimi pasagere.

Concluzionând, putem afirma că scleroterapia este o procedură sigură şi eficientă cu complicaţii serioase foarte rare. Scopul nostru este sa tratăm venele varicoase existente, să prevenim reapariţia recidivă a acestora şi să asigurăm pacientului asistenţa şi sprijinul, în eventualitatea apariţiei unor noi probleme de vene.

Text: Snejana Ţugui

Centrul Medical Internaţional On Clinic v

ă propune urmaroarele servicii:

  • Proctologie

    – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;

  • Urologie/sexopatologie

    – tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;

  • Dermatologie

    –  tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;

  • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;

  • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;

  • Cabinet fizioproceduri

  • Stationar de zi;

  • Cosmetologie

    – fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;

  • Ozonoterapia;

  • Psiholog;

  • New Pediatria;

  • New Masaj-

    terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;

  • New

    V

    ip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –

    saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!

Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,

Web sait: www.onclinic.md

Alți 76 de moldoveni, depistați cu COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național.

În perioada 12–24 martie 2024 (săptămâna 12/2024), morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, în scădere cu 3,4% față de săptămâna precedentă de monitorizare și în descreștere cu 12,8% comparativ cu perioada similară a sezonului precedent. În total, au fost înregistrate 6091 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 27 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o descreștere cu 40% comparativ cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (02.10.2023 – 24.03.2024, săptămânile 40/2023-12/2024) au fost înregistrate 1 673 de cazuri de gripă, 187 016 de cazuri de IACRS și 11 124 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate, în această perioadă, 43 de probe la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, șapte probe fiind pozitive la prezența virusurilor gripale (1- A nesubtipat, 2 – A(H3N2), 2 – A(H1N1)pdm09, 2- B-Victoria) și o probă – la prezența virusului SARS-CoV-2.

Totodată, au fost înregistrate 76 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 15 în regiunea transnistreană), fiind o descreștere cu 24% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor, au fost raportate nouă cazuri din numărul total.

Reiterăm că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Adresați-vă la medicul de familie pentru a beneficia de vaccin!

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o ”epidemie” misterioasă de cancer

Diagnosticul lui Kate Middleton a scos la iveală o „epidemie” misterioasă de cancer. Cercetătorii sunt în căutarea cauzei unei „epidemii” de cancer misterioase care afectează tot mai mulți indivizi sub vârsta de 50 de ani. Apariția acestui diagnostic este tot mai frecventă, afectând chiar și personalități cunoscute, printre care se numără și recentul caz al Prințesei de Wales, care a atras atenția publicului, scrie doctoruzilei.ro.

Anunțul șocant al diagnosticului lui Kate Middleton, făcut public săptămâna trecută, a evidențiat o tendință surprinzătoare. Medici de renume susțin că această problemă se întâlnește la nivel global, conform informațiilor furnizate de Daily Mail.

Conștientizarea crescută a luat avânt odată cu apariția unor cazuri celebre, precum cel al Damei Deborah James, care a pierit din cauza cancerului intestinal la vârsta de 40 de ani, în 2022. Acum, în lumina evenimentelor legate de Prințesa de Wales, un chirurg a avansat ipoteza că ar putea exista un factor necunoscut care să fie responsabil pentru această situație.

Cauza nescunoscută a cazurilor de cancer

Profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal, consultant și cercetător clinic senior la Universitatea din Birmingham, a spus: „Ar putea exista un factor de mediu necunoscut pe care nu l-am descoperit, în ciuda cercetărilor ample”.

„Cancerul cu debut tânăr nu este deloc rar. Conduc o clinică pentru cancer cu debut precoce la adulți și vedem din ce în ce mai mulți oameni în vârstă de 40 de ani cu cancer”, a adăugat el.

După părerea sa, alți factori care ar putea contribui, de asemenea, la creștere, sunt metodele mai bune de detectare a cancerului, conștientizarea simptomelor și o mai bună screening a afecțiunilor genetice care cresc riscul de cancer, cum ar fi gena BRCA, așa cum are Angelina Jolie.

Maia Kennedy, în vârstă de 38 de ani, din Hackney, Londra, a povestit despre propria sa luptă împotriva cancerului, care împărtășește asemănări cu a Prințesei de Wales, în vârstă de 42 de ani.

Maia a început să sufere de greață în decembrie 2023, pe care medicul său de familie le-a atribuit inițial refluxului acid. În urma unui test de urgență, medicii i-au găsit o tumoare în intestin în timpul colonoscopiei. La acea vreme se credea că este precanceroasă.

Ulterior, femeia a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul 1 cu cancerului intestinal, după ce a suferit o intervenție chirurgicală de rutină pentru a-și îndepărta o parte din intestin, la începutul acestui an.

Prințesa de Wales însăși a suferit o operație abdominală planificată, în luna ianuarie. Inițial, medicii nu au crezut că este vorba despre canceroasă, dar testele au dezvăluit, ulterior, altceva. Ea a început un tratament de chimioterapie preventivă la sfârșitul lunii februarie și nu a menționat tipul de cancer pe care l-a avut.

O altă supraviețuitoare, Becki Buggs avea 43 de ani când a primit vestea că are cancer pancreatic.

Ea a declarat pentru MailOnline la începutul acestui an că a fost motivată să-și facă teste după ce soțul ei i-a remarcat o modificare a pielii, care s-a dovedit a fi icter. Bărbații sunt, de asemenea, expuși riscului.

Ricky Smith, din Isle of Sheppey, Kent, a aflat luna trecută că durerile sale de cap nu erau cauzate de stres, ci un tip de cancer la creier. Bărbatului, tată a trei copii, i s-a spus că mai are 15 luni de trăit. Tumora lui inoperabilă a fost depistată doar printr-un test oftalmologic.

Potențialii factori de risc

Profesorul Sikora, un oncolog de renume mondial cu o experiență de peste 40 de ani, a declarat însă că această tendință a fost observată de ani de zile și că există o serie de motive, bănuite de experți.

„Nu are nimic de-a face cu Covid sau vaccinuri – a început să se întâmple cu mult înainte. Cred că se datorează probabil modificărilor stilului de viață – obezitate, dietă grasă, comportament sedentar, așezat la birou toată ziua și, desigur, diagnostice mai bune”, afirmă el.

De asemenea, pare să existe o diviziune de gen în privința ratelor cancerului, în rândul tinerilor.

Datele CRUK arată că femeile în vârstă de 40 de ani, precum Kate, au șanse de două ori mai mari (de 2,1 ori) de a face cancer decât un bărbat de aceeași vârstă. O diferență similară de gen este prezentă și în rândul diagnosticaților de cancer la vârsta de 30 de ani și 40 de ani.

Decalajul se echilibrează ușor pe măsură ce britanicii îmbătrânesc, bărbații având șanse mai mari de a fi diagnosticați de la vârsta de 60 de ani încolo.

Un studiu publicat în British Medical Journal anul trecut a constatat că numărul cazurilor de debut precoce a cancerului au crescut la nivel global cu 79% între 1990 și 2019.

Experții au prezis, de asemenea, că acestea se vor înmulți, cu 31% până în 2030.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Australia a avut cel mai mare număr de diagnostice de cancer cu debut precoce din lume, cu o rată de 135 la 100.000 de oameni, în 2022.

Noua Zeelandă a ocupat locul al doilea, cu 119 cazuri la 100.000 de persoane în rândul tinerilor.

În comparație, Marea Britanie și SUA sunt pe locurile 28 și, respectiv, pe locul 6.

Dietele bogate în carne roșie și sărace în fructe, precum și consumul ridicat de alcool și consumul de tutun au fost considerați principalii factori de risc.

Experții au legat anterior creșterea unor astfel de diete procesate în lumea occidentală, începând cu anii 50, cu o creștere a cancerelor legate de alimentație, cum ar fi cancerul intestinal, în rândul tinerilor.

Bea zilnic apă cu lămâie dacă ai una din aceste 8 boli. Nu vei mai avea nevoie de medicamente

Unii specialiști spun că apa cu lămâie este cel mai bun aliment cu care să ne începem ziua, înlocuind cu succes cafeaua sau ceaiul.

Apa cu lămâie oferă organismului nostru o mulțime de antioxidanți, proteine, vitamine și alte substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor unor boli și la întărirea sistemului imunitar.

Dacă ai una dintre aceste opt probleme, consumă apă cu lămâie în fiecare zi:

– Pietre la rinichi
– Răceală sau gripă
– Reflux gastroesofagian
– Dureri în zona încheieturilor
– Dureri de mușchi
– Unghii îngălbenite sau care se rup ușor
– Acnee
– Kilograme în plus/obezitate

Beneficiile apei cu lămâie 

Apa cu lămâie este benefică pentru sănătatea organismului, în general. Dacă alegi să consumi un pahar de apă cu lămâie dimineața, în loc de cafea sau ceai, vei avea că aceasta: 

– Intensifică metabolismul, arderile de grăsimi, deci, ajută să slăbești!
– Previne răceala, grație vitaminei C.
– Eficientizează digestia. 
– Curăță gura.

sursa

Editorial mai
Articolul anterior
Avene Fotoprotecţie te protejează de razele nocive!
Articolul următor