Picioare perfecte fără vene proeminente!

Multe femei consideră apariţia varicelor ca fiind o problemă estetică. De fapt, existenţa venelor denotă o circulaţie deficitară a sângelui – o problemă mai gravă.

separator
Alexei Zlatovcen,
Medic Specialist, Flebologie şi Ozonoterapie,
ON CLINIC Moldova

Cauzele apariţiei varicelor

Cauzele apariţiei varicelor sunt diverse. Pe lângă cele ereditare, legate de moştenirea unui ţesut mai puţin elastic a pereţilor venelor, mai sunt: statul mult timp în picioare, sarcinile multiple şi nu în ultimul rând – obezitatea.

Cum se tratează varicele fără operaţie?

Tratarea pacienţilor cu dilataţii varicoase importante, anterior se făcea numai pe cale chirurgicală, adică smulgerea venei în totalitate, aceasta însemna spitalizare, durere, anestezie.

Astăzi există o metodă mult mai simplă – scleroterapia. Mulţi medici apelează la acestă metodă mai ales în cazul varicelor de o gravitate medie.

Procedura este următoarea: se injectează un agent sclerozant lichid în interiorul venei afectate de varice, care estompează şi determină contracţia şi în cele din urmă dispariţia acesteia.

Injectarea precisă, ghidată ecografic a agentului sclerozant direct în vena afectată, fără anestezie, durează între 15 minute şi o oră, în funcţie de gradul de extensie şi de calibrul venelor varicoase. Această procedură mai poate diminua sau elimina simptomele de înţepături, umflături, senzaţii de ardere şi crampe, în special, care apar noaptea.

Dispar imediat varicele?

În majoritatea cazurilor, simptomele menţionate mai sus asociate problemei varicelor, dispar rapid. De regulă, timp de 2 săptămâni trebuie să se vadă şi o îmbunătăţire de 80% a aspectului exterior. Desigur, trebuie să treacă mai mult timp pentru dispariţia totală a dilataţiilor venoase.

Câte şedinţe de tratament sunt necesare pentru dispariţia varicelor?

În funcţie de gradul de gravitate – o treime din cazuri necesită o singură şedinţă, dacă dimensiunea venelor dilatate este mai mare, atunci cu 2-3 şedinţe de tratament poţi obţine un rezultat definitiv.

Cum ne pregătim pentru şedinţa de tratament a varicelor?

 • În primul rând, nu trebuie să te epilezi în zona care va fi supusă tratamentului;
 • Nu folosi crème sau loţiuni;
 • Consumă multe lichide, pentru ca venele să nu fie colabate;
 • Mănâncă înainte de procedură, pentru a evita hipoglicemia şi leşinul;
 • Evită exerciţiul fizic înainte de tratament, poate complica procedura de injectare. Este indicat statul în picioare pentru o anumită perioadă, înainte de tratament.
 • După şedinţa de tratament îmbracă o fustă lungă sau pantaloon, pentru a putea ascunde bandajele.

Cât dureaza refacerea după tratamentul varicelor?

Practic, pacienţii după tratamentul de varice, revin la activitatea lor normală imediat chiar de la clinică. Se recomandă totuşi 2-3 zile după procedura să nu se depună efort fizic şi aproximativ 2 săptămâni să se evite ridicarea greutăţilor mari şi activităţii fizice intense. Este indicat  să mergi pe jos câte 5-10 minute în primele 7 zile, indiferent unde – acasă sau la serviciu.

Pot apărea complicaţii după tratament?

Pot apărea eschimoze (vânătăi) nesemnificative la locul injectării, dar dispar de la sine. Dacă vorbim de vene varicoase de calibru mare, poate să apară pe locul venei mici umflături sau un cordon dur, uşor dureros. Reacţia este absolut normală, aplică gheaţă pe locul afectat şi ridica piciorul pe un plan înclinat, ca să diminuezi disconfortul. Uneori apare o pigmentare a pielii în zona venei tratate, dar dispare în câteva luni.

Desigur, pot apărea şi complicaţii mai serioase, cum ar fi formarea de cheaguri venoase în venele nesupuse tratamentului sau survin unele reacţii, dacă persoana este alergică la unele medicamente. Alte efecte rar întâlnite sunt tulburări vizuale tranzitorii, ameţeli şi mâncărimi pasagere.

Concluzionând, putem afirma că scleroterapia este o procedură sigură şi eficientă cu complicaţii serioase foarte rare. Scopul nostru este sa tratăm venele varicoase existente, să prevenim reapariţia recidivă a acestora şi să asigurăm pacientului asistenţa şi sprijinul, în eventualitatea apariţiei unor noi probleme de vene.

Text: Snejana Ţugui

Centrul Medical Internaţional On Clinic v

ă propune urmaroarele servicii:

 • Proctologie

  – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale fără internare, durere şi operaţie;

 • Urologie/sexopatologie

  – tratamentul disfuncţiilor erectile şi a infecţiilor urogenitale;

 • Dermatologie

  –  tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratament antiacneic;

 • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;

 • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;

 • Cabinet fizioproceduri

 • Stationar de zi;

 • Cosmetologie

  – fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;

 • Ozonoterapia;

 • Psiholog;

 • New Pediatria;

 • New Masaj-

  terapeutic de recuperare, decontracturant, general clasic, anticelulitic, pentru copii începînd cu vîrsta de 6 luni;

 • New

  V

  ip Capsula Neo Qi Energy Cocoon –

  saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii vieţii!!!

Adresa noastră: str. V. Alecsandri 90/1, tel. 20 00 00,

Web sait: www.onclinic.md

Editorial mai
Articolul anterior
Avene Fotoprotecţie te protejează de razele nocive!
Articolul următor
Alte articole interesante