Conform calendarului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, la 12 noiembrie se marchează Ziua Mondială a pneumoniei. În acest an, evenimentul este marcat cu sloganul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”.
Evenimentul are drept scop sensibilizarea populaţiei cu privire la pneumonie și promovarea intervențiilor de protejare, prevenire și tratament al acestei maladii.Deşi este o boală, care poate fi prevenită, pneumonia este principala cauză a mortalităţii infantile la nivel global. În Republica Moldova incidența prin bolile aparatului respirator la copii până la 5 ani în a.2016 a constituit 751,3 cazuri la 1000 de copii născuți vii, față de 716,9 în 2015; mortalitatea, respectiv, 1,5 decese față de 1,4 decese la 1000 născuți vii.
Pneumonia, la copii, preponderent este cauzată de agravare a bolii respiratorii infecţioase deja existente, sau de contactul direct cu secreţiile nazale ale unui bolnav sau prin contact apropiat, pentru o durată îndelungată de timp, cu bolnavi de pneumonie. Această maladie reprezintă o formă de infecţie acută a căilor respiratorii, provocată de agenţi patogeni precum virusuri, bacterii şi ciuperci, care afectează plămânii. De pneumonie poate suferi orice persoană, însă copiii fiind mai sensibili la factorii de risc, care ar fi: anotimpul, vârsta, afecţiuni deja existente, mediul de viaţă.
Ce se poate face pentru a preveni pneumonia?
Alăptarea. Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață este o componentă cheie a consolidării sistemului imunitar, care conform cercetărilor poate contribui la o reducere cu 23% a incidenței pneumoniei.
Nutriția corespunzătoare. Copiii subnutriți se confruntă cu un risc mai mare de îmbolnăvire, o durată mai mare a bolii și o șansă mai mare de a suferi și de alte boli, ce ar spori sensibilitatea de a contracta o pneumonie. Nutriția adecvată facilitează dezvoltarea unui sistem imunitar forte – funcțional pentru protejarea copiilor de pneumonie și de alte patologii.
Vaccinarea. Vaccinurile sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai bune investiții în domeniul sănătății publice. Prin eficiența acestora în prevenirea sau reducerea severității bolii, relevantă este și stăvilirea mortalității. Actualmente, copiii pot fi protejați împotriva pneumoniei cu vaccinuri contra Streptococcus pneumoniae (pneumococ); Haemophilus influenzae tip b (Hib); Pertussis (tuse convulsivă); Rujeolei și Pneumococcus.
Prevenirea și tratamentul HIV. Cu un sistem imunitar compromis, copiii cu HIV au un risc mai mare de a face pneumonie. Profilaxia antiretrovirală în rândul femeilor însărcinate HIV-pozitive poate ajuta la prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil, iar numai eliminarea HIV la copii poate duce la o reducere cu 2% a numărului total al deceselor infantile.
Apa, sanitația și igiena. Apa, sanitația și intervențiile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei, a diareii și altor boli.
Aerul curat. Reducerea poluării aerului scade riscul de apariție a pneumoniei severe la copii. Poluarea aerului în interior, poate proveni din multe surse diferite, inclusiv fumatul și arderea biocarburanților pentru gătit și pentru încălzirea locuinței. Menționăm că OMS și UNICEF au elaborat Planul Global de Acțiune Integrat pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei și Diareii (GAPPD).
Controlul pneumoniei la copil necesită un pachet integrat de intervenții pentru protejarea, prevenirea și tratarea acestei boli, iar scopul Planului Global menționat prevede reducerea deceselor la mai puțin de 3 copii la 1000 de născuți vii până în 2025.