Poți să-ți dai seama dacă ai avut Covid-19? Ce spun specialiştii

Simptomele Covid-19 variază foarte mult, iar specialiștii în sănătătate din multe țări susțin că multe persoane ar putea fi deja infectate cu noul coronavirus, dar fără să fi fost testate. Mai ales, în țările în care virusul a afectat deja zeci de mii de oameni.

separator
Dr. David Buchholz, director medical principal fondator, îngrijiri primare, profesor asistent de pediatrie, la centrul medical din Universitatea Columbia Irving, și Dr. William Hillmann, director asociat la spitalul general din Massachusetts, explică cum îți poți da seama dacă ai avut coronavirus, dar nu ai prezentat simptome sau simptome grave, relatează The Guardian.

Există vreo cale de a ști dacă cineva a avut Covid-19 în trecut?

Dr William Hillmann: În acest moment, nu avem un test care să ne spună asta. Dezvoltăm teste de anticorpi pentru a verifica existența unei infecții anterioare, dar acestea nu sunt încă pregătite pentru utilizare clinică. Singura modalitate definitivă de a ști că ați avut-o este să faceți testul în timp ce aveți virusul.

Există posibilitatea ca cineva să fi avut coronavirus, dar să fi fost asimptomatic?

Dr William Hillmann: Coronavirusul are de fapt un spectru semnificativ de simptome, de la persoane care sunt complet asimptomatice și habar uu au că le au, la persoane cu simptome foarte ușoare, asemănătoare răcelii – curgeri nazale, congestie, dureri în gât – la persoane cu mai mult simptome asemănătoare gripei – febră mare, dureri musculare, dificultăți în respirație și tuse. Până la persoanele cu simptome grave grave, pe care le vedem în spital, cu insuficiență respiratorie, care necesită îngrijiri la terapie intensivă.

Ce procent din persoanele infectate sunt asimptomatice?

Dr. David Buchholz: Acum, la New York, îi testăm doar pe cei mai bolnavi oameni. Deci habar n-avem. Cu toate acestea, a existat un studiu în Islanda, care a testat (n. r. un procent mare din populație), iar 50% dintre persoanele care au au avut rezultate pozitive nu au avut simptome.

Oamenii asimptomatici sunt de asemenea contagioși?

Dr. William Hillmann: O proporție semnificativă de oameni care sunt total asimptomatici sunt contagioși pentru o anumită perioadă. Doar nu știm (n. r. pentru ce perioadă) în acest moment, pentru că nu avem genul de teste disponibile pentru a detecta infecții asimptomatice.

Când oamenii sunt simptomatici, sunt contagioși. Cu o zi sau două înainte de a deveni simptomatici, sunt probabil și contagioși. Un virus se multiplică și începe să se manifeste, iar după ce simptomele sunt tratate, oamenii pot fi contagiosi chiar și câteva zile. Există câteva dovezi că virusul este prezent în organism chiar și la două săptămâni după dispariția simptomelor. Este greu de știut dacă acesta este virusul viu real, care încă poate fi transmis sau dacă acesta este doar virusul mort, pe care corpul îl „elimină”.

Cineva ar trebui să se comporte diferit dacă bănuește, dar nu știe sigur, că a avut deja virusul?

Dr. David Buchholz: Toți trebuie să fim modele de urmat. Dacă suntem cu toții împreună, ar trebui să respectăm toți distanțare socială.

Dr. William Hillmann: Deoarece nu există nicio modalitate reală de a ști în acest moment cine l-ar fi putut avea, cu excepția cazului în care sunteți simptomatic, primiți un tampon și sunteți diagnosticat definitiv, să acționați ca și cum nu l-ați fi avut. Continuați să faceți toate acele lucruri pe care ar trebui să le facem cu toții în acest moment: distanțarea socială și igiena mâinilor.

Dacă bănuiesc că am avut virusul, am o obligație etică să le spun oamenilor cu care am intrat în contact? Chiar dacă s-ar putea să fi fost de fapt o răceală?

Dr. David Buchholz: Așa e de dorit, absolut. Sunt în New York și cu siguranță (n. r. virusul) a fost în comunitate înainte să aflăm. Deci, da, cred că i-aș avertiza pe membrii familiei și prietenii apropiați, poate pe cineva cu care lucrați, mai ales dacă ar fi fost în ultimele 14 zile. Dacă au trecut mai mult de 14 zile, s-ar fi îmbolnăvit până acum dacă ar fi avut o expunere semnificativă.

Depinde de fiecare dintre noi ceea ce consideră că este corect. Dacă cineva este diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus, ar trebui să le spună oamenilor, deoarece dacă sunteți în contact strâns cu un asistent medical, acesta ar putea avea implicații asupra precauțiilor pe care trebuie să le ia asistentul medical.

Dacă am avut coronavirus, l-aș putea contracta din nou?

Dr. David Buchholz: Nu există momentan dovezi că cineva l-a contractat de mai multe ori. Cineva cu un sistem imunitar normal, care poate reacționa la virus și starea lor de sănătătate se îmbunățește ar trebui să aibă imunitate destul de mult timp, cel puțin un an, dacă nu pe viață.

Au existat rapoarte din China care sugerează că oamenii sunt diagnosticați pozitiv cu noul Covid-19 și a doua oară. Majoritatea oamenilor de știință consideră că este o problemă în ceea ce privește inexactității testării și nu că oamenii au două cazuri separate de boală.

Sursa

R. Moldova, printre cele 40 de țări din lume cu o povară înaltă a tuberculozei

În Republica Moldova, tuberculoza reprezintă una dintre problemele prioritare de sănătate publică, iar prevenirea și controlul acesteia constituie obiective strategice de interes national. Totodată,țara noastră se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume.

Prevalența prin tuberculoză în anul 2021 a fost de 1933 de cazuri, în creștere față de anul 2020 – 1816 cazuri. Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2021 a constituit 66,8 la 100.000 populaţie (anul 2020 – 54,0 la 100.000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în anul 2021 a constituit 6,6 la 100.000 populaţie (în anul 2020 – 4,8 la 100.000 populaţie). Bărbații fiind mai afectați (75,2%), decât femeile (24,8%).

Cum puteți preveni infectarea cu tuberculoză?

• Vaccinați-vă împotriva TBC conform Calendarului Național de Vaccinare;• Respectați regulile de igienă personală  (acoperiți gura în timpul tusei, nu scuipați jos) și igiena locuinței (efectuați curățenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea lenjeriei la soare);• Evitați contactul cu persoanele bolnave;• Evitați consumul de droguri și fumatul;• Evitați stresul;• Alimentați-vă sănătos;• Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.

R. Moldova se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente. Prevalența prin tuberculoză în anul 2021 a fost de 1933 de cazuri, în creștere față de anul 2020 – 1816 cazuri. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei, marcate anual pe 24 martie, transmite IPN.

Genericul din acest an al Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei este: „Da! Putem stopa TB!”. Acesta are menirea să inspire speranță și să încurajeze autoritățile despre necesitatea urgentă de a investi resurse pentru intensificarea luptei împotriva TBC, adoptarea mai rapidă a noilor recomandări OMS, implementarea inovațiilor, accelerarea acțiunilor pentru combaterea epidemiei de TBC.

În anul 2021, aproximativ 10,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză (TBC) în întreaga lume. Specialiștii ANSP atenționează că infectarea cu tuberculoză poate fi prevenită cu ajutorul vaccinării, dar prin respectarea regulilor de igienă personală și prin igiena locuinței. Este indicată evitarea contactului cu personale bolnave, a fumatului și a consumului de droguri. Dacă o persoană a fost în contact cu un bolnav de TBC, trebuie să se adreseze medicului de familie.

Semnal de alarmă de la OMS: Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa

După două decenii de scădere neîntreruptă, numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie doctorulzilei.ro.

În 2021, această boală pulmonară a ucis 27.300 de europeni, comparativ cu 27.000 în anul precedent, potrivit celor mai recente date disponibile. Cu 4.900, respectiv 3.600 de decese estimate, Rusia şi Ucraina sunt ţările cele mai afectate.

Potrivit OMS, această creştere a fost cauzată de relaxarea procedurilor de diagnosticare în timpul lockdown-urilor asociate pandemiei de COVID-19 şi de răspândirea unei tulpini de tuberculoză care este rezistentă la un antibiotic prescris împotriva acestei boli.

Este pentru prima dată în 20 de ani când tendinţa de scădere a fost inversată, a precizat OMS, relatează AFP, potrivit Agerpres. În cele 53 de ţări din regiunea OMS Europa, care acoperă şi Asia Centrală, aproximativ 230.000 de persoane au contractat tuberculoză, o boală cauzată de o bacterie ce atacă în principal plămânii – acest total rămânând totuşi în scădere în raport cu anii precedenţi.

„Creşterea numărului de decese cauzate de tuberculoză în 2021 este, foarte probabil, o consecinţă a întârzierii sau a absenţei diagnosticării tuberculozei din cauza unei perturbări a serviciilor medicale în timpul pandemiei de COVID-19″a precizat OMS Europa.

În plus, prevalenţa tuberculozei rezistente la medicamente a crescut de asemenea pe scară largă, întrucât o treime din cazurile diagnosticate au fost cazuri de tuberculoză rezistentă la Rifampicină în 2021.

La nivel mondial, OMS s-a declarat deja îngrijorată în octombrie 2022 din cauza unei creşteri similare, înregistrată tot pentru prima dată în ultimii 20 de ani, a noilor cazuri de tuberculoză depistate în 2021.

Aproximativ 10,6 milioane de persoane din lumea întreagă au dezvoltat această boală în acel an, potrivit datelor OMS.

Premieră medicală mondială: Un pacient complet orb și-a recăpătat vederea

Într-o premieră mondială, un pacient complet orb în vârstă de 83 de ani, din cauza a două patologii diferite, și-a recăpătat parțial vederea, la unul dintre ochi, printr-un autotransplant de cornee.

Problemele de vedere, semne ale unor afectiuni grave. Ce înseamnă când vezi  dublu sau în ceață - Exquis

În operația făcută la Spitalul Molinette din Torino, pentru prima dată în lume, a fost realizat un autotransplant al întregii suprafețe oculare, prelevată de la ochiul stâng, incluzând nu numai corneea, ci și o parte din scleră și întreaga conjunctivă, inclusiv celulele stem din limbus, scrie La Repubblica.

Potrivit echipei medicale, bărbatul complet orb, și-a recăpătat parțial vederea în urma unei operații revoluționare, care a presupus transplantarea întregii suprafețe a corneei ochiului stâng orb al pacientului, în ochiul său drept, de asemenea orb.

Bătrânul și-a pierdut vederea la ochiul stâng în urmă cu 30 de ani, din cauza deteriorării ireversibile a retinei, iar în ultimii 10 ani a orbit și la ochiul drept din cauza unei boli rare. Leziunea de la ochiul stâng, irecuperabilă din punct de vedere funcțional, dar cu o suprafață oculară bună, i-a permis acum să vadă din nou.

Procedură medicală inovativă

Operația, care a durat patru ore, a fost efectuată de o echipă condusă de Michele Reibaldi, director al Clinicii de Oftalmologie a universității Molinette, și expert în chirurgie retiniană, și dr. Vincenzo Sarnicola, președintele Societății italiene de cornee și celule stem.

„Adevărata noutate, constă în faptul că am extins transplantul de cornee la întreaga suprafață oculară, la țesuturile conjunctiv-sclerale, inclusiv la celulele stem aflate în limbusul corneal, care joacă un rol fundamental pentru a permite succesul transplantului în condiții speciale”, explică medicii, citați de presa italiană, potrivit Mediafax.

Ochii orbi cu aspecte funcționale nu trebuie enucleați, adică sacrificați, pentru că pot fi necesari la transplanturi, explică profesorul Sarnicola. În ultimii 20 de ani, domeniul transplanturilor oculare a făcut mari progrese, iar Italia joacă un rol de lider în lume, spune medicul.

La două săptămâni de la operație, pacientul de 83 de ani este capabil să recunoască oameni și obiecte și să se deplaseze fără ajutor. Ochiul său stâng a fost reconstruit, în scop estetic, cu țesut de la un donator, au mai menționat medicii.

O angajată a laboratorului spitalului ,,Toma Ciorbă” s-a infectat cu noul tip de coronavirus
Articolul anterior
Duminică, 12 aprilie: În Moldova sunt raportate 102 cazuri noi de Covid-19. Bilanțul total ajunge la 1.662 cazuri
Articolul următor