Povestea cutremurătoare a femeii care a beneficiat de primul transplant facial din lume, după ce câinele i-a smuls fața

Izabela Dinoire a fost prima persoană din lume care a beneficiat de un transplant de față. Femeia a ajuns de urgență la spital, mutilată, după ce câinele ei i-a smuls nasul și buzele în timp ce ea zăcea pe podea, leșinată. Din acest punct, povestea ei devine din ce în ce mai ciudată.

separator
Când s-a privit în oglindă, a înțeles ce i se întâmplase: „Nu puteam să cred ce vedeam. Era îngrozitor!”, își amintea Izabela. Câinele ei îi smulsese cu dinții toată jumătatea inferioară a feței. Nu mai avea nas, buze și nici bărbie. „Aveam o gaură uriașă pe față.”

În noiembrie, femeia intra în sala de operații. Șansele ca intervenția să aibă succes erau de 33%. Donatoarea avea ceva în comun cu Izabela: gândurile suicidale. Ea nu a putut fi salvată, scrie a1.ro.

Situația inedită a creat dezbatere intensă: era corect ca un donator care și-a luat viața să ofere o nouă șansă cuiva care a încercat să se sinucidă?

Inițial, medicii au crezut că operația fusese un succes. Izabela putea din nou să mănânce, să bea, după doar trei luni. După un an, femeia zâmbea iar. Era celebră în toată lumea. Însă nu i-a fost deloc ușor să se obișnuiască cu noua ei înfățișare.

„Era o senzație ciudată. Totul era moale, oribil”, spunea Izabela, despre noua ei gură. Miracolul nu a durat mult. Medicii au început să observe că organismul femeii începea să dea prime semne îngrijorătoare: rinichii ei au cedat și anumite porțiuni de țesut transplantat începeau să necrozeze.

Izabela a luat zilnic imunosupresoare, pentru a stopa procesul de respingere a transplantului și, implicit, dezintegrarea feței sale.

Moartea ei a fost ținută secret. În 2016, Izabela a murit de cancer. Însă vestea a fost anunțată public abia patru luni mai târziu. Ziarele locale scriseseră despre starea de sănătate a femeii. Medicamentele pe care le lua erau otravă pentru corpul ei, două tiputi diferite de cancer dezvoltându-se în corpul ei slăbit. Fața ce ar fi trebuit să îi ofere o nouă viață, a omorât-o.

În Moldova a fost declarată perioadă epidemică de gripă și infecții respiratorii acute
Articolul anterior
Premierul României, încântat că Irina Rimeș este ambasador al Zilei Brâncuşi
Articolul următor
Alte articole interesante