Precizarea Ministerului Sănătății din Republica Moldova, în contextul suspendării de către câteva țări a vaccinării cu un lot specific AstraZeneca, după apariția unor reacții adverse neclare

Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut problemei de coagulare a sângelui la unii pacienți. O măsură similară a luat joi și Danemarca, deși nu a fost stabilită încă nicio legătură între vaccin și problemele pacienților, iar o investigație este în curs de derulare. Și alte țări au suspendat un lot specific de vaccin AstraZeneca. Statele care au primit vaccinuri din „lotul cu probleme” sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia. Republica Moldova nu a primit doze din acest lot.

În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA.

Tot joi, Danemarca, Norvegia și Islanda au anunțat că suspendă temporar vaccinarea, dar autoritățile sanitare din Spania susțin că vor continua imunizarea cu serul produs de laboratorul anglo-suedez, pentru că nu au înregistrat niciun caz suspect. Lista țărilor care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca: Italia, Norvegia, Danemarca, Islanda, Austria, Estonia, Letonia, Lituania și Luxembourg.

Danemarca a oprit temporar vaccinarea cu AstraZeneca ca măsură de precauție din cauza unor cazuri de pacienți care ar fi făcut cheaguri de sânge după ce au primit serul, deși nu a fost stabilită încă nicio legătură iar o investigație este în curs de derulare.

Suspendarea temporară vine după ce au fost raportare cazuri grave formări de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul împotriva Covid-19 al AstraZeneca, a explicat joi Agenția Națională de Sănătate, relatează Reuters.

Decizia a fost luată de autoritățile daneze deși la momentul actual nu se poate concluziona că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge. Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat miercuri că o anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură între vaccinul AstraZeneca şi decesul unei asistente austriece care fusese injectată cu acesta. Austria, Estonia, Lituania, Luxemburg și Letonia au suspendat temporar procesul de vaccinare cu serul AstraZeneca dintr-un lot care a ajuns în 17 țări.

Austria a anunţat luni că a încetat să administreze un lot de vaccin produs de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca, după moartea unei infirmiere în vârstă de 49 de ani, din cauza unor ”grave tulburări de coagulare” a sângelui, la câteva zile după ce a fost vaccinată. Una dintre colegele sale, în vârstă de 35 de ani, vaccinată cu un vaccin din acelaşi lot, a suferit o embolie pulmonară, însă se află în prezent pe cale de vindecare. Alte două cazuri de ”evenimente tromboembolice au fost semanlate” în urma unor vaccinări cu ser din acelaşi lot, a anunţat EMA.

Cu toate acestea, ”nu există, la ora actuală, niciun indiciu care să arate că vaccinul a avut aceste consecinţe, care nu fac parte dintre efectele secundare înregistrate ale acestui vaccin”, a anunţat miercuri EMA.

Alte patru ţări – Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburgul – au suspendat, ulterior, vaccinări cu doze de vaccin care provin din acest lot AstraZeneca, livrat în 17 state UE şi din care fac parte un milion de vaccinuri. ”În pofida faptului că un defect de calitate este considerat puţin probabil în acest stadiu, calitatea lotului face obiectul unei anchete”, anunţă EMA. De la începutul campaniilor de vaccinare împotriva noului coronavirus s-au raportat decese ale unor persoane după ce au fost vaccinate în mai multe ţări. Aceste morţi – puţine – sunt examinate îndeaproape şi nu sunt, pentru moment, atribuite vaccinului împotriva Covid-19.

Precizarea Ministerului Sănătății din Republica Moldova, în contextul suspendării vaccinării din alte țări:

,,În contextul suspendării temporare a utilizării vaccinului AstraZeneca în Austria și Danemarca, autoritățile de sănătate din Republica Moldova și specialiștii în imunizare, comunică următoarele:

Specialiștii urmăresc continuu rapoartele oficiale și rezultatele monitorizărilor realizate de către instituțiile responsabile de controlul și monitorizarea siguranței și eficienței vaccinurilor împotriva COVID-19. Astfel, la moment, potrivit constatărilor Comitetului pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (PRAC) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) – „ Informațiile disponibile până în prezent indică faptul că numărul evenimentelor tromboembolice (formarea cheagurilor de sânge) la persoanele vaccinate cu AstraZeneca, nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale”.

Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, urmăresc derularea campaniei de vaccinare și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare.

Până în prezent, în Republica Moldova, au fost administrate 9341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați.

Vaccinul AstraZeneca este listat spre utilizare de urgență de către Organizația Mondială a Sănătății și utilizat în Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia. Până în prezent, au fost administrate milioane de doze de vaccin, fiind demonstrată eficacitatea și siguranța lui în rândul populației generale”, se arată în comunicat.

Un dispozitiv de dezinfectare a mâinilor cu senzor alimentat de un sistem solar fotovoltaic, instalat într-un spital din capitală
Articolul anterior
Alte 1.105 persoane, vaccinate astăzi în Republica Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante