Premieră în medicina din Moldova: a fost realizată o operație unică

Premieră în medicina națională: Chirurgii au realizat o operație unică.

Premieră națională în medicină. Chirurgii vasculari din cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au reușit să petreacă cu succes o operație dificilă pentru a salva viața unui pacient. Este vorba despre protezarea extraanatomică transobturatorie ilio-poplitee cu autovenă, efectuată pentru un bărbat de 71 de ani, scrie www.safenews.md.

Medicii au luptat de două ori pentru viața acestui bolnav. Bărbatul, inițial, a fost operat peste hotarele țării, fiind diagnosticat cu o patologie arterială periferică. Ulterior conaționalul a for reoperat în R. Moldova.

”Orificiu obturator posedă o formațiune anatomică ”delicată” din punct de vedere anatomic şi chirurgical, care se numește  ”corona mortis”- zonă de conexiune a colateralelor vaselor bazinului mic, prin care la trecerea bypass-ului (șuntului), pot fi lezate, ceea ce se poate solda cu hemoragie greu controlabilă (pierdere mare de sânge) care poate pune în pericol viața pacientului. Plaga infrainghinală postoperator a fost tratată în mod deschis prin pansamente locale zilnice, cu cicatrizarea secundară” a declarat chirurgul vascular, Emelian Oțel.

La moment pacientul este externat și se află acasă, iar acesta se simte bine.

Alarmant! Rusia a depăşit pragul de 7 milioane de cazuri de coronavirus
Articolul anterior
Primul ministru gay din SUA şi partenerul său au devenit părinţii unor gemeni
Articolul următor