Premieră la Institutul de Medicină Urgentă. Unui tânăr i-a fost reconstruit parțial craniul din titan

Chirurgii IMPS Institutului de Medicină Urgentă, au realizat în premieră pentru Republica Moldova, o intervenție de protezare individualizată a osului cranio-facial, unui bărbat în vârstă de 28 de ani, ce prezenta un defect osos post traumatic, al osului frontal, zigomatic și orbitei.

separator
Astfel, pacientul a fost supus unei prime intervenții chirurgicale în regim de urgență, în rezultatul căreia barbatului i-a fost salvată viața. Ulterior, în baza datelor tomografiei computerizate a fost planificat modelul virtual a suprafeței scheletului osos și design-ul protezei din titan în baza părții ne afectate ce prevedea orificii pentru suspendare mușchilor faciali și conținutului orbitei, iar medicii chirurgi au efectuat intervenția de reconstrucție.

Defectul a fost înlăturat utilizând chirurgie static virtual asistată cu metode CAD/CAM. Această metodă permite reabilitarea funcțională și estetică a pacienților cu defecte osoase în teritoriul cranio-maxilo-facial, în special la pacienții cu defecte complexe din punct de vedere al formei geometrice și zonelor cu inserții musculare a mușchilor faciali. Intervenția chirurgicală a fost efectuată în prima jumătate a anului 2018, de către chirurgul oro-maxilo-facial, Suharschi Ilie, neoruchirurgul Bolduma Dorin, șeful Sceției Oftalmologie, Șevciuc Rodica, șeful Secției Oro-maxilo-facială, Cebotari Mihai, medicii rezidenți Gavril Ana și Eni Elena, sub tutela șefului Departamentului Neurochirurgie, Glavan Iulian, șefului Catedrei Oro-maxilo-facială, Chele Nicolae, și profesorilor universitari Scerbatiuc Dumitru și Topalo Valentin.

Bărbatul a avut o evoluție post-operatorie fără complicații, la aproximativ 12 luni postoperator implantul fiind integrat perfect în organism, fără vreun semn de respingere. Totodată, în perioadă de recuperare, acesta s-a aflat sub supravegherea medicilor atât pentru monitorizarea stării de sănătate cât și pentru efectuarea procedurilor medicale necesare. Iar prin reintegrarea sa în comunitate, starea psihologică a pacientului a fost îmbunătăţită. Costul intervenției chirurgicale efectuate și serviciilor medicale aferente, au fost acoperite de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Cod galben de schimbare bruscă a vremii
Articolul anterior
O femeie din Bălți s-a stins după ce a căzut de pe macara
Articolul următor
Alte articole interesante