Premieră medicală! În Moldova, a fost efectuată prima intervenție de protezare a discurilor intervertebrale

În Republicii Moldova, a fost efectuată prima intervenție de protezare a discurilor. Operația a avut loc la Institutul de Medicină Urgentă.

separator
Intervenția a fost realizată de către chirurgul spinal, Dr. Victor Ungurean, șeful secției Chirurgiei Spinale de la IMU.

”Intervenția nu a fost complicată, de fapt, a fost o plăcere pentru mine să o efectuez știind că pacientul se va recupera rapid. Premiera constă în faptul că această proteză îi permite pacientului să-și restabilească (sau păstreze) toate mișcările gâtului”, a menționat Dr. Ungurean.

Intervenția a fost dedicată unui pacient în vârstă de 55 de ani, care s-a arătat extrem de energic și plin de optimism deja la o saptămână de la externare.

,,Aveam dureri foarte puternice în regiunea capului și a mânii stângi, nu puteam dormi, mereu mă simțeam rău. Totul dura deja de 3 ani, după ce am suferit un accident rutier și am fost implicat într-o bătaie. Atunci când durerile deja au devenit insuportabile am decis să mă adresez la medicii specialiști de la IMU și am crezut din toată inima că mă vor ajuta. De fire sunt optimist și mă bucur de viață, așa vreau să fie și în continuare”, a menționat pacientul.

Bărbatul a putut să meargă chiar a doua zi după operație, iar după o săptămână a urcat și la volan. ,,Îi mulțumesc foarte mult doctorului Ungurean pentru profesionalismul său și pentru că este foarte amabil, energic și brav. Totodată, vreau să îi spun un sincer mulțumesc directorului spitalului, domnului Mihai Ciocanu pentru că este parte a echipei de medici”, a menționat pacientul.

Intervenția a avut loc datorită administrației spitalului ce a permis achiziționarea protezelor cervicale, astfel, datorită unei gestionări corecte a banilor publici a fost posibilă această intervenție costisitoare, dar în același timp revoluționară pentru Republica  Moldova, menționează într-un comunicat Institutul de Medicină Urgentă, IMU.

Toate costurile operației au fost suportate de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

La 6 ani, Theodor face calcul japonez mental. Băiețelul a obținut Golden Buzz la ,,Românii au Talent”
Articolul anterior
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: 60.000 de persoane mor anual în Europa din cauza gripei sezoniere
Articolul următor
Alte articole interesante