Premieră medicală la Chișinău: intervenție la valva cardiacă aortică fără bisturiu

Chirurgii de la Institutul de Cardiologie din Chișinău au efectuat în premieră în țara noastră o intervenție la valva aortică, numită în comunitatea medicală internaţională TAVI (implantare valvulară aortică prin transcateter).

separator
Intervenţia este indicată pentru tratamentul pacienţilor cu stenoză valvulară aortică, o maladie a inimii ce se asociază cu disfuncţie cardiacă progresivă.

Până acum, singura modalitate de a înlocui valva aortică consta în implantarea unei proteze pe cord deschis. Deşi chirurgia este tratamentul standard al acestei boli, operaţia poate fi periculoasă pentru pacienţii vârstnici.

„Intervenţia de felul dat este în principiu ultima şansă, cresc riscurile de a nu ieşi din intervenţia respectivă. Aceşti pacienţi altă soluţie practic nu au”, spune Artiom Surev, cardiolog.

Operaţia TAVI înseamnă implantarea percutană de proteză valvulară aortică. Aceste intervenţii endovasculare sunt proceduri cu indicaţii precise, recomandate pacienţilor care nu pot fi supuşi intervenţiei chirurgicale clasice. Prin această procedură, valva este introdusă printr-un cateter (un tub de dimensiuni mici) la nivelul inimii. Procedura se realizeaza sub anestezie generală, prin abord transarterial, prin artera femurală, o arteră de calibru mare care este situată la nivelul plicii inghinale.

Echipa doctorului Marcel Abraş a fost instruită timp de un an de doctorul Măriuca Vasa-Nicotera, care activează în Spitalul Universitar din Frankfurt, Germania.

Costul operaţiilor TAVI este acoperit din fondurile obligatorii de sănătate, iar până la sfârşitul acestui an Institutul de Cardiologie intenţionează să realizeze alte opt intervenţii de acest fel, relatează trm.md.

Începînd cu anul viitor, vor crește salariile bugetarilor, ajutoarele sociale și veniturile pentru pensionari
Articolul anterior
Un bebeluş de o lună a fost bătut de mama sa. Femeia l-a lăsat singur ca să meargă la o întâlnire
Articolul următor
Alte articole interesante