Premieră medicală în Moldova: accidentele vasculare cerebrale vor putea fi operate cu succes, prin metoda chirurgicală neurovasculară

Anual, în Moldova sunt înregistrate în jur de 12.000 de persoane care suferă accidente vasculare cerebrale. Jumătate dintre acestea decedează, iar restul rămân invalizi. Se înfundă un vas spre creier şi zona cerebrală neirigată moare, căci neuronii nu rezistă să nu fie hrăniţi cu sânge prea mult timp. Vestea bună este că intervenţiile chirurgicale pe creier, în cazul accidentelor vasculare cerebrale, au început să fie realizate şi în ţara noastră. Prima pacientă este o femeie de 63 de ani care, datorită operaţiei, şi-a revenit după atac.

separator

Ea a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă într-o stare gravă: nu putea mişca o mână şi un picior. Toate investigaţiile au confirmat diagnosticul: accident vascular cerebral.

„Imediat pacienta a fost transferată în laboratorul de medicină intervenţională la Institutul de Medicină Urgentă unde s-a efectuat angiografia selectivă şi s-a iniţiat procedura. Complicații nu au fost, evoluţia clinică a fost una favorabilă, cu restabilirea membrului superior şi inferior”, a declarat Sorin Barat, chirurg.

Pregătirile pentru ca aceste operaţii să fie posibile au început în urmă cu doi ani. Între timp, a fost achiziționat echipamentul medical necesar pentru realizarea tratamentului neuroendovascular, iar doctorii de la noi au fost instruiți în clinici renumite din Germania, Italia și Franţa.

„Accidentul vascular cerebral este într-o creştere rapidă, se prognozează că în 2030 va fi cauza principală de deces şi demență severă. Este o posibilitate de a duce populaţiei o nouă calitate a vieţei, extinderea duratei şi îmbunătăţirea ei”, a afirmat Stanislav Gropa, director al Clinicii Neorologie şi Neoroghirugie.

Specialiştii spun că este important ca intervenţiile să fie făcute în primele şase ore de la apariţia bolii. „Este o patologie cu regret des întâlnită în practica medicală şi este importantă reacționarea promptă a tuturor serviciilor pentru a se încadra în această perioadă de aur, în orele de aur pentru ca pacientul să aibă o prognoză pozitivă, iar intervenţia să fie efectuată cât mai rapid.”

Tratamentul pentru aceste intervenţii ajung să coste până la 100 de mii de lei. „Este o intervenţie costisitoare şi propunem cu Ministerului Sănătăţii să facem un program special care ar prioretiza aceste intervenţii şi ar însemna o linie separată în buget. Considerăm că doar prin metoda aceasta vor putea asigura accesul pacienţilor la atfel de intervenţii”, a zis Boris Gâlca, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

sursa: www.publika.md

Video! Anatol Melnic și-a făcut debutul ca actor într-o ,,telenovelă moldovenească”
Articolul anterior
Apariție de senzație în turneul din Australia! Meghan Markle și-a pus în evidență sarcina, într-o rochie mulată de culoare albă
Articolul următor
Alte articole interesante