Premieră medicală în Moldova. Pacienții pot beneficia de o intervenție computerizată de protezare a genunchiului

Pentru prima dată în Moldova, chirurgii de la Institutul de Urgență au implantat proteze în genunchi, folosind un sistem de navigare computerizat. Noul tip de intervenție permite că pacientul să piardă de două ori mai puțin sânge și să se recupereze mai rapid.

separator
Mai exact, chirurgii au reușit să implanteze proteze la genunchi, fiind ghidați cu o precizie de milimetri, de un sistem de navigare, scrie protv.md.

Astfel, spre deosebire de metodă folosită anterior, acum chirurgii pot vedea pe monitor zona de protezare și pot urmări orice mișcare pe care o fac în timpul intervenției. Nouă operație permite că proteză să fie implantată mai solid și cu mai multă exactitate.

Prima intervenție de acest fel a suportat-o o femeie, de 65 de ani, care suferea de artroză de genunchi avansată. Totul a decurs cu succes, povestesc specialiștii, iar pacienta a fost deja externată. În timpul protezării genunchilor cu ajutorul sistemului de navigare, pacientul pierde de două ori mai puțîn sânge și se recuperează mai repede.

În lume, asemenea intervenții au început să fie făcute încă acum aproximativ 7 ani.Pentru a folosi aceleași tehnici că și în străinătate, patru medici de la noi au plecat la un training în Franța. Utilajul necesar a apărut la Insitutul de Medicină Urgență prin donații. Până acum, chirurgii au efectuat 7 intervenții de protezare a genunchilor cu sistem de navigare. Persoanele care au nevoie de asemenea operație, se pot adresa la medici pentru consultații și, ulterior, vor fi incluși în lista de așteptare. Operația este gratuită pentru pacienții care au polița medicală. Cheltuielile sunt acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină și variază între 40 și 150 de mii de lei, în dependență de complexitatea operației.

Cartofi importați din Belarus, interziși pe piață din cauza contaminării cu o bacterie periculoasă
Articolul anterior
Video! Moldova participă la cel mai mare Festival al florilor organizat în Olanda
Articolul următor
Alte articole interesante