Un vaccin împotriva cancerului de sân, aflat în prezent în teste clinice pe oameni, este menit să prevină reapariția cancerului de sân triplu negativ, care reprezintă aproximativ 10% -15% din toate cancerele.
Cancerul de sân triplu negativ este deosebit de dificil de tratat din cauza faptului că, în acest caz, celulele canceroase nu au receptori de estrogen sau de progesteron sau o cantitate suficientă de proteină numită HER2 – care este ținta celor mai eficiente tratamente pentru cancerul de sân, transmite adevarul.ro.
În plus, este una dintre cele mai agresive forme de cancer de sân, deoarece crește rapid și are o rată mai mare de recurență, local, în zona sânului, sau în alte părți ale corpului, ceea ce înseamnă metastaze.
Având în vedere aceste aspecte dar și faptul că riscul de reapariție a cancerului în termen de cinci ani de la diagnosticare este de aproape trei ori mai mare la pacientele cu cancer de sân triplu negativ decât la cele care nu au acest tip de cancer de sân, un vaccin care să prevină recidiva acestui tip de cancer de sân ar fi o schimbare de joc.
O asistentă medicală în vârstă de 46 de ani, din Ohio, mamă a trei copii, diagnosticată cu cancer de sân triplu negativ în septembrie 2018 și supusă ulterior unei duble mastectomii și mai multor runde de chimioterapie și radioterapie, este prima persoană din lume care a primit vaccinul în cadrul studiului clinic. Jennifer Davis a explicat pentru Yahoo Life ce a determinat-o să participe la studiul clinic și cum funcționează vaccinul ale cărui teste pe oameni au început în 2021.
„Nu trebuia să prezinți semne de recidivă”
Pacienta a aflat despre studiul de vaccinare împotriva cancerului de sân ( studiu început ăn urmă cu 20 de ani și care se bazează pe cercetările conduse de regretatul medic Vincent Tuohy) în timpul unei consultații de monitorizare la Cleveland Clinic.
Pentru studiul clinic, care a fost finanțat de Departamentul Apărării, „nu puteai să fii la mai mult de trei ani de la primul tratament de chimioterapie. A doua linie directoare era că nu trebuia să prezinți semne de recidivă”, a povestit Jennifer Davis, pentru Yahoo Life.
După ce a fost admisă la studiu, alături de alte 15 femei, a primit trei injecții, fiecare dintre ele la un interval de două săptămâni, după efectuarea unor analize de laborator înainte de fiecare injecție.
„Nu am avut niciun efect secundar, cu excepția unor umflături la locul injectării – a fost la fel ca orice alt vaccin sau injecție pe care o primești”, a mai explicat femeia.
„Mi-a schimbat viața”
A primit ultima doză de vaccin în noiembrie 2021. Până acum a avut două întâlniri de urmărire a reacțiilor și stadiului bolii în cadrul studiului și încă merge la Cleveland Clinic pentru controale. Până acum, cancerul nu a revenit.
„Mi-a schimbat viața. Nu mă mai gândesc la recidivă în fiecare zi (…) Te liniștește în ceea ce privește recurența”, spune Jennifer Davis.
Femeia a mărturisit că trăiește cu adevărat o viață frumoasă și se gândește la ceea ce ar putea însemna existența unui vaccin pentru alte femei cu cancer de sân triplu-negativ: „Faptul că ar putea fi poate eliminat într-o zi. Sunt fericită să fac parte din asta”.
Explicațiile experților
Deocamdată, scopul vaccinului este de a preveni reapariția aceluiași cancer care are o rată ridicată de recurență.
42% dintre femeile cu cancer de sân triplu negativ vor avea din nou cancer în decurs de cinci ani, de obicei, mult mai agresiv, spune Amit Kumar, președinte și director executiv al Anixa Biosciences, care deține licența pentru crearea vaccinului testat de Cleveland Clinic.
Cum acționează vaccinul împotriva cancerului de sân
Justin Johnson, manager de program la Cleveland Clinic Lerner Research Institute spune că vaccinul funcționează prin antrenarea sistemului imunitar să recunoască alfa-lactalbumina, o proteină benefică care se găsește în mod normal în laptele uman.
„În țesuturile sănătoase, alfa-lactalbumina este produsă doar în sân și doar în timpul alăptării. Dacă o femeie nu alăptează, singura dată când această proteină apare este cancerul”, spune Justin Johnson pentru Yahoo Life.
Potrivit acestuia, vaccinul ajută sistemul imunitar să „identifice și să atace” celulele canceroase emergente, vizând această proteină.
„Până în prezent, am imunizat 16 femei, toate supraviețuitoare ale TNBC (cancerului de sân triplu negativ) (…). Efectele secundare au fost, în general, ușoare, constând în principal în iritații la locurile de injectare. Datele noastre de până acum arată că am generat o imunitate robustă față de ținta alfa-lactalbumină la majoritatea subiecților, chiar și la cea mai mică doză testată”, a mai explicat Johnson.
Scopul final al acestui studiu de cercetare este de a dezvolta un vaccin care ar putea preveni cancerul de sân la persoanele care sunt la risc
„Există o mulțime de etape de parcurs înainte de asta. S-ar putea să nu funcționeze, dar știți că este una dintre acele călătorii de 1.000 de pași care trebuie să înceapă. Așa că facem primii pași”, a declarat, într-un comunicat, Dr. G. Thomas Budd, de la Cleveland Clinic’s Taussig Cancer Institute, cercetător principal al studiului.