Primăria Chișinău recomandă cetățenilor purtarea măștilor de protecție în spațiile aglomerate

Specialiștii Primăriei Chișinău avertizează cetățenii în contextul creșterii masive a numărului de îmbolnăviri cu infecții virale respiratorii. ,,Situația epidemiologică privind infecțiile respiratorii și cazurile de gripă în municipiul Chișinău este una îngrijorătoare”, anunță Primăria Chișinău, pe pagina oficială de facebook.

Mastile de protectie | MedLife

În perioada 2-8 ianuarie au fost raportate în capitală 6432 cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii superioare, cu 1628 cazuri mai puține decât săptămâna trecută. Circa 51% dintre cazuri au fost înregistrate la copii.

Cele mai afectate grupe sunt copiii cu vârsta de până la 14 ani.

De asemenea, au fost confirmate 163 cazuri de gripă, dintre care 97 cazuri printre copiii cu vârsta 0-17 ani. Din numărul total de pacienți cu gripă, au fost spitalizați 116 bolnavi, iar 51 bolnavi – primesc tratament în condiții de ambulator, sub supravegherea medicilor de familie, după locul de trai.

Observăm sporirea cazurilor de gripă și a infecțiilor respiratorii.

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii astăzi erau internați 110 copii pe 100 paturi, dintre care 67 au fost internați cu gripă. Totodată, predomină internările cu infecții respiratorii și varicelă.

La Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 este raportat, la fel, un flux sporit la internări, astăzi fiind spitalizați 125 de copii (până la 3 ani) pe 100 de paturi.

Pentru vaccinarea antigripală, în sezonul 2022-2023 au fost distribuite 47 300 doze de vaccin antigripal. Până la data de 03.01.2023 au fost vaccinate 46 970 persoane, ceea ce constituie 99,3%, din numărul dozelor distribuite.Înregistrăm o situație complicată epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii, dar și o adresabilitate sporită la internări în spitale, dar instituțiile medicale municipale sunt mobilizate în asigurarea asistenței medicale în volum deplin pentru copii și adulți.

Specialiștii recomandă consultația medicului de familie la apariția simptomelor de viroză sau infecții respiratorii, urmarea tratamentelor prescrise, izolarea la domiciliu sau internarea la decizia medicului.

Totodată, se recomandă să evitați spațiile aglomerate, să vă spălați mai des pe mâini, să respectați eticheta tusei și strănutului (în pliul cotului sau în șervețel), să purtați masca de protecție în spațiile aglomerate.

Un copil cu varicelă hemoragică, „o manifestare rară”, internat în spital. Deosebirea faţă de varicela „obişnuită”

Un copil în vârstă de 7 ani a ajuns la spital cu o formă de varicelă în care veziculele care apar pe corp devin hemoragice, nu cu un lichid transparent cum se întâmplă de regulă.

Varicela la copii: Top 10 informaţii importante şi sfaturi utile pentru  îngrijirea copilului bolnav

„Copilul suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară. În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice”, a transmis medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, într-un comunicat, conform news.ro.

Copilul a fost tansferat la spitalul din Timişoara de la Spitalul Judeţean din Arad, iar „evoluția agravantă a bolii a fost foarte rapidă”.

Medicii au explicat deosebirea „majoră” faţă de varicela „obişnuită” și cea hemoragică.

„Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toţii ştim că varicela se manifestă printr-o erupţie pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupţia apare iniţial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate şi apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat şi în cazul pacientului internat în spitalul nostru”, a explicat Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Medicii au precizat că starea de sănătate a micuțului s-a îmbunătăţit semnificativ, nu au mai apărut alte erupții, iar cele vechi încep să se transforme în cruste.

Medicii au atras atenția că în ultimele săptămâni au avut aproximativ 6-7 cazuri de varicelă pe săptămână.

„Pacienţii nu au avut însă forme grave, aşa că nu au necesitat internare. Complicaţiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecţiuni”, au mai spus reprezentanții de la „Victor Babeș”.

În premieră, mamografiile pot fi analizate de la distanță, de două instituții medicale din țară

Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Bălți fac schimb de informații la distanță despre pacientele examinate cu ajutorul instalațiilor de mamografie digitală cu tomosinteză, echipamente performante cu care au fost dotate de Ministerul Sănătății, în 2022, și de care instituțiile nu dispuneau anterior, scrie tv8.md.

Astăzi a fost prezentat procesul de interconectare, în cadrul unui eveniment, organizat în contextul marcării, la 4 februarie, a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Rezultatele investigației imagistice, generate de aparatele de mamografie, sunt stocate pe platforma guvernamentală MCloud de unde pot fi accesate de ambele instituții medicale. Prin facilitarea schimbului de informații, medicii imagiști din aceste spitale au posibilitatea să interpreteze în comun imaginile radiologice pentru stabilirea cu precizie înaltă a diagnosticului.

De asemenea, având în vedere că rezultatele examenelor mamografice, pe care le realizează femeile, sunt arhivate, pot fi revăzute oricând de medici, pentru a urmări evoluția maladiei, eficiența tratamentului, etc.

În practică, îndată după efectuarea mamografiei, medicul imagist primește la computerul de la stația de lucru imaginea radiologică pe care o transmite în sistem, fiind recepționată de medicul din cealaltă instituție, având posibilitate să se consulte referitor rezultat și diagnostic. Instalațiile digitale de mamografie cu tomosinteză permit determinarea timpurie a formațiunilor cancerogene, chiar și de dimensiuni mici.

La fel, prin această metodă avansată de examinare pot fi depistate tumorilor multiple de sân, totodată poate fi determinată cu o precizie sporită dimensiunea, forma și localizarea maladiei.

Cancerul mamar fiind depistat în stadii incipiente poate fi tratat.

Menționăm că, una dintre principalele priorități ale Ministerului Sănătății este implementarea tehnicilor noi de diagnostic oncologic, lucru care este posibil a fi realizat prin modernizarea instituțiilor medicale care oferă servicii pacienților oncologici.

Alertă în Europa! A fost depistată boala vacii nebune

Un caz de boala vacii nebune a fost descoperit într-o fermă din Țările de Jos, a transmis miercuri Ministerul olandez al Agriculturii. Infecția a fost depistată la o vacă moartă.

Vaci bolnave (Profimedia)

Boala vacii nebune este o afectiune neurologica fatala, care distruge treptat creierul si maduva spinarii la vite, ducând la deces. 

Oamenii nu pot contacta boala vacii nebune. Totusi, in cazuri rare, oamenii pot contacta o forma specifica speciei umane a bolii, numita varianta Creutzfeldt-Jakob (vCJD).

Din 1995 pana in august 2004, au fost raportate 147 de cazuri de vCJD la oameni in Marea Britanie, 7 in Franta si cate 1 in China, Irlanda, Italia si SUA. Ambii indivizi detectati in Canada si, respectiv, SUA locuiau in Marea Britanie cand au fost infectati.

sursa

Târgul de Crăciun din capitală se închide peste o săptămână
Articolul anterior
Toate grădinițele din Găgăuzia sunt în carantină
Articolul următor