Emiratele Arabe Unite au donat Republicii Moldova 2.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 produse de compania Sinopharm, ca răspuns la apelul prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi, adresat șeicului Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministru al afacerilor externe și cooperării internaționale al EAU.
Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a transmis aprecierea Executivului de la Chișinău pentru gestul de solidaritate al autorităților de la Abu Dhabi, menționând că sosirea lotului de vaccinuri reconfirmă relațiile de prietenie și buna cooperare de care se bucură Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite.
De menționat, că Guvernul Republicii Moldova va continua prin promovarea unui dialog activ cu partenerii străini pe linie bilaterală să realizeze obiectivul strategic de asigurare a accesului la vaccinuri anti-COVID-19.
Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova vor decide asupra utilizării lotului menționat, în conformitate cu recomandările internaționale și naționale, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente populației Republicii Moldova, conform prevederilor Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19 și cadrului normativ în vigoare.
Recepționarea donației va fi efectuată de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, lotul fiind transferat la depozitul național de vaccinuri pentru a asigura păstrarea în conformitate cu instrucțiunea vaccinului.
Ce conține vaccinul chinezesc Sinopharm?
Vaccinul este creat prin utilizarea virusului SARS-CoV-2 într-o formă atenuată, cu scopul de a expune sistemul imunitar al organismului la virus fără a risca un răspuns grav la boală.
Sinopharm a declarat la 30 decembrie că studiile de faza 3 ale vaccinului au arătat că este 79% eficient.
Cu toate acestea, Emiratele Arabe Unite, care au aprobat vaccinul Sinopharm la începutul lunii ianuarie au declarat că vaccinul este 86% eficient, conform rezultatelor intermediare ale studiului său de faza a treia, raportează BBC.
Atât EAU, cât și Bahrain, au aprobat utilizarea de urgență a vaccinului pentru lucrătorii de pe prima linie.
Dar chiar și înainte de rezultatele studiilor de fază a treia, vaccinul fusese deja distribuit către aproape un milion de oameni din China în cadrul unui program de urgență.
Profesorul Dale Fisher, de la Universitatea Națională din Singapore, a declarat atunci că este „neconvențional” să intensifice un program de vaccinare fără să treacă mai întâi prin ultimele etape de testare.
Răspândirea coronavirusului în China a fost în mare parte limitată, iar viața revine încet, dar desigur la un „nou normal”.