Prin ce va trece planeta în următorii 100 de ani, potrivit NASA

Cum crede NASA că va arăta lumea în 2100? Chiar dacă datele furnizate nu sunt prea optimiste, acestea ne lasă totuși o portiță de speranță atât timp cât începem să luăm măsuri pentru a rezolva problemele care ne amenință cu dispariția, precum încălzirea globală.

separator
Potrivit celor de la NASA încălzirea globală se va accentua din ce în ce mai mult, dar cu ajutorul datelor NEX, oamenii de știință au timp să pregătească planeta pentru temperaturile viitoare.

„NASA are scopul de a crea produse care să ne ajute să ne asigurăm planeta. Cu aceste noi date, oamenii de pe tot globul au un instrument valoros pentru adaptarea pe o planetă care se încălzește în mod constant”, a explicat Ellen Stofan, om de știință al NASA.

Aceste date despre care vorbesc cei de la NASA integrează măsurători exacte de pe tot globul, cumulate cu simulari de climă create de Fifth Coupled Model Intercomparison Project. Astfel, cu ajutorul acestor date, specialiștii au reușit să stabilească cum va arăta lumea din punct de vedere meteorologic în anul 2100.

Mai exact, specialiștii vorbesc despre două posibile scenarii, unul dintre este banal, iar al doilea implică o emisie semnificativă de gaze.

Toate predicțiile făcute de NASA oferă o viziune detaliată asupra temperaturilor cu care ne vom confrunta în viitor, precum și alte date legate de precipitații. De asemenea, datele asigură estimări zilnice ale temperaturilor maxime și minime care se înregistrează la nivel global.

De asemenea, alți specialiști prevăd un viitor sumbru pentru fauna de pe Pământ. Aceştia au anunţat, în cadrul unei conferinţe susţinute la Vatican, că până la sfârşitul acestui secol, planeta va pierde între 20 şi 40% din biodiversitatea sa. Asta ar însemna că jumătate din speciile de pe Pământ existente deja vor dispărea până în anul 2100.

sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Delia a schimbat bolidul pe o bicicletă profesională
Articolul anterior
Jennifer Lopez a făcut senzație la Milano, cu legendara ,,rochie cu palmieri”! Foto
Articolul următor