Profilaxia cu Iod în caz de accidente nucleare. Sfaturi de la Dr. Komarovsky

În contextul războiului din țara vecină, cunoscutul medic pediatru Eugen Komarovsky aduce câteva sfaturi importante. Există posibilitatea ca rachetele sau alte proiectile să nimerească și în stațiile nucleare de pe teritoriul unde se duc luptele. În acest caz poate izbucni pericolul de contaminare radioactivă a mediului înconjurător.

Când iodul radioactiv este eliminat de instalațiile de energie nucleară, pătrunde în corpul uman prin inhalație sau ingestie. 10-30% din toată cantitatea va fi captată de către glanda tiroidă în decurs de 24 ore. Restul cantității de iod radioactiv va fi eliminat prin rinichi în urină.

În rezultatul expunerii la această radiație se poate declanșa cancerul de glandă tiroidă dar și alte probleme în decurs de 4 ani până la câteva zeci de ani chiar.

În pericol de contaminare radioactivă trebuie de administrat un preparat destul de simplu, dar care poate preveni efectele negative asupra tiroidei – iodul stabil, sub forma iodurii de potasiu.

Preparatul trebuie să fie administrat în primele minute – maxim primele ore de la declanșarea alertei de accident nuclear. În trusa de prim ajutor trebuie să avem tablete de iodură de potasiu de 250 mg – doza profilactică în radiații.

În farmaciile de la noi se găsesc sub numele de Iodomarin – doza de iod în acest preparat este de 200 mg.

Persoana cu vârsta >2 ani trebuie să primească 125mg de iod, sau 1⁄2 de tabletă.

Copiii < 2 ani – 40 mg de iod sau aproximativ 1⁄6 tabletă.

Important! Administrarea dozei profilactice de iod se face o singură dată. În doză unică!

Efectul protector al dozei unice durează 24 de ore. În cazul persistenţei pericolului pătrunderii iodului radioactiv prin inhalare, se permite administrarea repetată a dozei anumitor grupe de populaţie. Aceasta nu este recomandabilă
pentru nou-născuţi, gravide şi femeile care alăptează.

Pentru populaţia zonei supuse pericolului această regulă intră în vigoare doar după informarea oficială despre necesitatea efectuării profilaxiei cu iod.

Pentru protecţia promptă a populaţiei, institutiile curativ-profilactice creează stocuri de tablete de kaliu iodid, reieşind din necesităţile populaţiei deservite pentru 7 zile. O parte din stoc trebuie repartizată în şcoli, spitale, farmacii, sectoare de poliţie şi în punctele de protecţie civilă. În lipsa kaliului iodid, în scopul profilaxiei de urgenţă se poate folosi
soluţie lugol.

Pentru maturi şi adolescenţii peste 14 ani se recomandă 22 picături cu 100 ml lapte sau apă; pentru copiii de 5-14 ani – 10 picături; pentru cei sub 5 ani nu se recomandă administrarea internă, se fac aplicaţii pe piele.

Administrarea dozelor mari de kaliu iodid, pe lângă blocarea funcţiei tiroidiene, se poate asocia cu unele efecte adverse toxice din partea tractului gastrointestinal (vomă, dureri abdominale, diaree), cu apariţia erupţiilor cutanate, a cefaleei, dispneei, reacţiilor alergice de tipul edemului Quincke. Contraindicaţii pentru administrarea acestui preparat sunt
afecţiunile glandei tiroide, în special complicate cu patologia cardiacă la vârstnici, hipersensibilitatea la iod, dermatita herpetiformă. Persoanele cu aceste afecțiuni trebuie informate despre posibilitatea administrării preparatelor alternative – percloratului de potasiu – şi urmează să beneficieze de consultația endocrinologului.

Importanţa efectuării prompte a profilaxiei cu iod este confirmată de analiza consecinţelor accidentului de la Cernobâl, înregistrate în Polonia, ţară în care s-a iniţiat profilaxia în masă imediat după izbucnirea catastrofei. Doză unică în formă de soluţie Lugol au primit 10 milioane de copii. Consultă medicul tău pentru a obține mai multe informații!

Comisia Europeană va anunţa noi reguli privind ambalajele din plastic

Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de folosinţă unică, în încercarea de a reduce cantitatea de deşeuri generată, transmite Bloomberg.

Noile reglementări sunt destinate creşterii sustenabilităţii ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt biodegradabile, transmite Digi24.

„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare”, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

Noile reguli ar urma să aibă ramificaţii de-a lungul mai multor sectoare, precum producţia de alimente şi fabricaţia produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic şi jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificilă reutilizarea sau reciclarea, scrie Agerpres. Măsurile ar urma să acopere o gamă largă de la abţibildurile de pe mere şi până la pungile de unică folosinţă.

Companiilor li se va cere să folosească cât mai puţine ambalaje, în timp ce ţările vor trebui să se asigure că 65% din totalul deşeurilor de ambalaje sunt reciclate până la finele lui 2025. Potrivit Bloomberg, noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.

Un expert în curățenie explică de ce nu trebuie să usuci niciodată hainele pe calorifer, nici măcar iarna

Un expert a avertizat împotriva folosirii radiatorului pentru a usca hainele, deoarece poate face mai mult rău decât bine pe termen lung. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală.

Rebecca Bebbington, expert în consum la NetVoucherCodes, a explicat că procesul duce la mai multă umezeală în aer, ceea ce face ca perioada de uscare să fie mult mai lungă.

Înțeleg de ce fac oamenii acest lucru, dar de fapt crește umiditatea din aer, ceea ce nu este bine”, a adăugat ea. În schimb, încearcă să învârți hainele mai mult, să le spațiezi pe aerator și să folosești lumina naturală care intră”.

Un alt sfat simplu este de a da pur și simplu o centrifugare suplimentară rufelor. Doar încă zece minute în mașina de spălat va elimina și mai multă apă. Când scoți hainele din mașină, acestea vor fi puțin mai uscate înainte de a le pune pe aerator. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală. Acest lucru trebuie evitat.

Cel mai rapid și mai simplu remediu este să deschideți pur și simplu o fereastră. Chiar dacă afară suflă o furtună, deschideți fereastra pentru a favoriza circulația aerului.

Variola maimuței a primit un nou nume. Anunțul făcut de OMS

Variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boală a fost cunoscută și sub denumirea de „monkeypox”.

Alertă în Europa. Cazurile de variola maimuței s-au dublat în doar o zi -  Playtech Știri

Monkeypox a fost redenumită „mpox” de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite Protv.ro.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus agenția globală, conform SkyNews.

Simptomele variolei maimuței variază, dar includ erupții cutanate, febră, frisoane, ganglioni limfatici inflamați, senzație de epuizare și dureri de cap. Printre simptome se mai numără și leziunile cutanate în zona genitală.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 45 de pacienți. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 15 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Australia impune sancțiuni împotriva lui Putin și a altor ruși
Articolul anterior
Comandantul Apărării capitalei ucrainene, Alexander Sirsky: ”Toate încercările trupelor rusești de ocupație au eșuat.”
Articolul următor