Profilaxia infecțiilor vaginale. Eliminarea pruritului și secrețiilor supărătoare

Secreții excesive, miros neplăcut, mâncărimi: din păcate până la 75% dintre femei se confruntă cel puțin o dată în viață cu disconfort și un episod inflamator la nivelul căilor genitale, iar 40-50% dintre femei vor suferi două sau mai multe procese inflamatoare în timpul vieții, ne confirmă specialiștii.

separator

Vaginita (care la propriu înseamnă ,,inflamație a vaginului”) este una dintre cele mai frecvente probleme ginecologice la femei care se manifestă prin simptome precum disconfort în zona intimă, mâncărime sau senzație de arsură,  scurgeri vaginale cu miros înțepător și culoare specifică, uscăciune în vagin și dureri în timpul actului sexual (dispareunie), senzație de arsură în timpul urinării. Vaginita poate avea un impact negativ asupra calității vieții zilnice, intimității și relațiilor sexuale, dar și asupra sănătății.

Infecțiile vaginale nu trec de la sine niciodată și, netratate, pot avea consecințe însemnate: pot crește riscul de a contracta alte boli cu transmitere sexuală, precum și evoluția spre o formă cronică a procesului infecțios, cu acutizări periodice și afectarea uterului, ovarelor, uretrei, vezicii urinare și rinichilor.

În cazurile cele mai avansate, simptomele netratate pot duce la infertilitate, boli ale colului uterin, complicații în sarcină și în timpul nașterii.

Deși se întâlnește mai frecvent la femeile de vârstă reproductivă, afectarea colului uterin și a vaginului poate apărea inclusiv la femeile tinere care nu sunt active sexual, dar și la femeile aflate în perioada postmenopauzală.

Frecvent, cauza mâncărimii și scurgerilor abundente nu este o infecție bacteriană specifică. Altfel zis, chiar dacă nu aveți infecție vaginală (tricomoniaza, gonoree și alte infecții), tot e posibil să suferiți de vaginită.

Este important să cunoaștem că vaginul nu este un mediu steril

În mod fiziologic, mii de bacterii nepatogene și condiționat patogene populează mucoasa vaginală și mențin un echilibru normal al florei vaginului.

Flora vaginală sănătoasă constă din aproximativ 40 de specii de bacterii: Lactobacili (98%), Bifidobacteria, Staphylococcus, Streptococcus și altele. Toate formează un ecosistem echilibrat, în care sunt capabile să supraviețuiască și să coexiste menținând un mediu și o biocenoză stabilă ce împiedică înmulțirea microflorei patogene și dezvoltarea procesului patologic. Dezechilibrul florei vaginale pe termen scurt este un fenomen destul de comun după fiecare act sexual. Dacă mediul nu revine la o stare fiziologică, pot apărea oricare dintre simptomele menționate mai sus.

Disbacterioza microflorei vaginale și simptomele asociate acesteia (disconfort, scurgeri cu miros neplăcut, senzație de arsură) nu reprezintă o boală infecțioasă sau una cu transmitere sexuală.

Care sunt cauzele ce pot provoca un dezechilibru în flora vaginală și apariția mâncărimii și secrețiilor supărătoare?

– Infecțiile bacteriene;

– Administrarea antibioticelor cu spectru larg de acțiune;

– Dieta nesănătoasă (cele mai multe dintre bacteriile vaginale, inclusiv ciuperca Candida albicans, se înmulțesc excesiv după consumul alimentelor dulci sau sărate, bere, alcool. În acest caz, glucoza este folosită ca sursă de carbon pentru creștere;

– Stresul (scade rezistența organismului la infecții);

– Starea imunodeficitară a organismului;

– Diabetul zaharat (mai ales dacă nu este bine controlat);

– Transpirația excesivă și prezența umidității, îmbrăcămintea strânsă, dușurile intravaginale, scăldatul în cadă;

– Sensibilitate crescută la anumite produse pe care le utilizați: spray-uri vaginale, spermicide, loțiuni, lubrifianți sexuali, săpunuri, detergenți sau balsamuri. Acestea pot provoca arsuri, mâncărime și secreții abundente;

– Modificările hormonale (în sarcină, alăptare, menopauză) pot provoca, de asemenea, iritații vaginale;

– Folosirea necorespunzătoare a tampoanelor în perioada menstruației;

– Zborurile de la iarnă la vară, în timpul vacanțelor, provoacă adesea dezechilibre ale microflorei vaginale și apariția simptomelor supărătoare;

Uneori pot exista mai multe cauze de vaginită în același timp.

Mastrelle® Flora Plus, capsule vaginale, este un produs bazat pe un complex prebiotic activ, vitamine şi acid hialuronic.

Datorită compoziţiei complexe, Mastrelle® Flora Pus scade şi echilibrează pH-ul vaginal la valoarea fiziologică (pH < 4,5). Complexul prebiotic furnizează nutrienţi ce stimulează creşterea lactobacililor şi refacerea biofilmului protector, împiedicând creşterea bacteriilor patogene şi a fungilor de tip Candida. Vitamina E şi acidul hialuronic formează un film cu proprităţi hidratante şi regenerante, având ca rezultat ameliorarea mâncărimilor, iritaţiilor şi usturimii.Mastrelle® Flora Plus, capsule vaginale:

– Inhibă în mod selectiv tulpinile patogene precum Candida albicans, Trichomonas vaginalis şi Gardnerelle vaginalis

– Restabilește pH-ul vaginal și reface flora vaginală constituită din lactobacilli

– Calmează pruritul, iritațiile, usturimile vaginale și combate scurgerile anormale și dispareunia

– Poate fi administrat în timpul sarcinii și alăptării

Mastrelle® Flora Plus, capsule vaginale sunt indicate în: tratament de susținere în vaginita bacteriana și în candidoza vaginală; prevenirea infectiilor bacteriene recurente; prevenirea dezechilibrării florei vaginale pe parcursul tratamentului cu antibiotice; menținerea pH-ului și florei vaginale echilibrate, ca măsura de prevenire; ameliorarea simptomatologiei manifestate în cazul vaginitei atrofice postmenopauzale; reechilibrarea pH-ului vaginal în cazul dezechilibrelor hormonale ce apar ca urmare a administrării de contraceptive, în perioada de alăptare sau în perioadele stresante; reechilibrarea pH-ului vaginal după ciclul menstrual sau după contact sexual neprotejat; prevenirea infecțiilor vaginale după piscină sau jacuzzi.

Recomandări

Capsulele vaginale de Mastrelle® Flora Plus necesită un mediu umed intravaginal pentru a se dizolva complet. În cazul unei mucoase vaginale extrem de uscate, capsulele trebuie umezite cu apă, timp de câteva secunde, înainte de a fi administrate.

Preparat eliberat fără prescripție medicală.

Producător: Fiterman Pharma

Găsiți produsele în toate farmaciile din țară, inclusiv online.

Avertisment! Numărul bolnavilor de cancer s-ar putea dubla curând

Tot mai multe cazuri de cancer. Potrivit chirurgului clujean Patriciu Achimaș Cadariu, este esențial să ne pregătim încă de acum pentru o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri, pe fondul îmbătrânirii populației și a unui stil de viață nesănătos, accentuat de o monitorizare deficitară a pacienților din grupurile de risc. Declarațiile au fost prezentate de Actual de Cluj, scrie doctorulzilei.ro.

Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu este specializat în obstetrică-ginecologie și a deținut funcția de ministru al sănătății în guvernul Dacian Cioloș. Este conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și doctor în științe medicale.

„Evit să fac previziuni alarmiste, dar este posibil ca volumul de pacienți, în special în domeniul cancerului, să crească cel puțin dublu în viitor. Referitor la afecțiunile cardiovasculare, nu fiind expert în acest domeniu, cred că ar fi indicat să consultăm opinia colegilor, dar cu siguranță ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de pacienți”, a subliniat deputatul clujean, potrivit G4media.ro. 

El consideră că, pe lângă implementarea unor strategii coerente, este necesară construirea de noi spitale, îmbunătățirea pregătirii personalului medical și, mai ales, promovarea educației sanitare.

Medicul a precizat că un aspect fundamental este educația. Pentru a preveni problemele majore de sănătate, este esențial să învățăm că este necesar să ne prezentăm regulat la medic. În unele țări, cei care nu se prezintă riscă să nu beneficieze de decontarea unor tratamente. De asemenea, ar fi benefic să învățăm despre efectele nocive ale fumatului, despre faptul căm nu este recomandat decât în cantități moderate – totuși, etanolul în sine este un agent toxic, și despre importanța activității fizice, precum și despre menținerea unui indice de masă corporală sănătos.

În loc să adoptăm o alimentație echilibrată, bazată pe consumul de fructe și legume, este tentant să îi oferim copilului un pumn de ciocolată să o ia cu el la școală și să scăpăm de grija mesei sale. În loc să ne dedicăm timpul copilului pentru activități în aer liber sau pentru practicarea unui sport, nu este mai simplu să ne lăsăm copilul în fața televizorului sau să petrecem timp inactiv pe canapea?

Acestea sunt aspecte care țin, în cele din urmă, de bun simț. Da, viața modernă s-a schimbat radical într-un timp foarte scurt, iar din perspectivă antropologică, suntem aproape de momentul în care pentru a ne hrăni, oamenii alergau kilometri întregi în fiecare zi și consumau cantități reduse de alimente. Această schimbare s-a produs cu rapiditate.

Guvernul a aprobat acțiunile necesare pentru reducerea mortalității prin cancer și susținerea pacienților diagnosticați cu această boală cruntă

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

Planul stabilește acțiuni concrete în vederea depistării precoce și controlul cancerului, precum și accesul la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă a pacienților cu maladii oncologice.

În ultimele decenii se constată o creștere a indicilor morbidității şi mortalității prin cancer în lume, inclusiv în Republica Moldova. Anual sunt înregistrate circa 10.000 cazuri de tumori maligne la nivel național, acestea ocupând locul doi printre principalele cauze de deces dintre bolile netransmisibile.

Maladiile oncologice au rate de vindecare ridicate atunci când sunt depistate precoce și tratate conform celor mai bune practici internaționale.

Astfel, documentul de politici urmărește reducerea mortalității prin cancer cu 7% la nivel național până în anul 2025, prin modernizarea și fortificarea serviciilor de diagnosticare a pacienților cu maladii oncologice, actualizarea și extinderea listei naționale de medicamente oncologice esențiale, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare pentru pacienții oncologici.

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie „The Guardian“. Un sondaj internaţional, care va fi publicat weekendul viitor, va dezvălui că 57% dintre experţii de top în boli cred acum că o tulpină de virus gripal va fi cauza următorului focar global de boli infecţioase mortale, scrie adevarul.ro

Convingerea că gripa este cea mai mare ameninţare pandemică din lume se bazează pe cercetări îndelungate care arată că evoluează şi suferă mutaţii constant, a declarat Jon Salmanton-García de la Universitatea din Köln, care a efectuat studiul.

„În fiecare iarnă apare gripa”, a spus el. „Aţi putea descrie aceste focare drept mici pandemii. Sunt mai mult sau mai puţin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente – dar situaţia nu va fi întotdeauna la fel”, a precizat el. Detaliile sondajului – care a implicat contribuţia a 187 de oameni de ştiinţă – vor fi dezvăluite la congresul Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ESCMID) de la Barcelona, weekendul viitor.

Următoarea cauză cea mai probabilă a unei pandemii, după gripă, este probabil un virus – denumit Boala X – care este încă necunoscut ştiinţei, potrivit a 21% dintre experţii care au luat parte la studiu. Ei cred că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism care nu a fost încă identificat, care va apărea din senin, la fel cum s-a întâmplat şi cu virusul SARS-CoV-2, cauza COVID-19, atunci când a început să infecteze oamenii în 2019.

Aviara îngrozește oamenii de știință

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a exprimat temeri cu privire la răspândirea alarmantă a tulpinii de gripă H5N1, care provoacă milioane de cazuri de gripă aviară pe tot globul. Acest focar a început în 2020 şi a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte şi, de asemenea, a ucis milioane de păsări sălbatice.

Cel mai recent, virusul s-a răspândit la specii de mamifere, inclusiv la bovine domestice, care sunt acum infectate în 12 state din SUA, sporind şi mai mult temerile cu privire la riscurile pentru oameni. Cu cât virusul infectează mai multe specii de mamifere, cu atât are mai multe oportunităţi de a evolua într-o tulpină periculoasă pentru oameni, a declarat săptămâna trecută Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru publicaţia Nature .

Apariţia virusului H5N1 la bovine a fost o surpriză, a adăugat virologul Ed Hutchinson, de la Universitatea Glasgow. „Porcii se pot îmbolnăvi de gripă aviară, dar până de curând bovinele nu au făcut-o. Au fost infectaţi cu propriile lor tulpini ale bolii. Deci apariţia H5N1 la vaci a fost un şoc.

Înseamnă că riscurile ca virusul să pătrundă în tot mai multe animale de fermă şi apoi de la animalele de fermă la oameni devin din ce în ce mai mari. Cu cât virusul se răspândeşte mai mult, atunci şansele ca acesta să sufere mutaţii, astfel încât să se poată răspândi la oameni, cresc şi cresc”, a avertizat el.

Iar unele lecţii despre prevenirea răspândirii bolilor au fost uitate de la sfârşitul pandemiei de COVID, a remarcat Salmanton-García.

„Oamenii au reînceput să tuşească în palmă şi apoi să dea mâna cu alte persoane. Purtarea măştii a dispărut. Ne întoarcem la vechile noastre obiceiuri proaste. S-ar putea să ajungem să regretăm asta”, a avertizat el.

Intervențiile echipelor de asistență medicală urgentă din ultimele zile: 1.139 au fost urgențe respiratorii
Articolul anterior
Fratele vitreg al lui Bobbi Kristina Brown, găsit mort în casă
Articolul următor