Răceală, gripă sau Covid-19? Cum le vom deosebi în sezonul rece, deși simptomele sunt asemănătoare

Sezonul rece este tot mai aproape. Un nas înfundat, o durere în gât sau un acces de tuse sunt frecvente, mai ales în timpul iernii. Urmează o perioadă în care cu toţii ne vom întreba dacă am răcit, avem gripă sau Covid-19. Simptomele sunt asemănătoare şi pot să ne sperie, iar centrele de testare ar putea fi luate cu asalt. Totuși, este posibil, după simptome, să ne dăm seama dacă avem o banală răceală, am luat gripă sau ne-am infectat cu noul coronavirus. Acest lucru este important pentru a ne autoizola de la primele simptome și a nu-i îmbolnăvi pe cei din jur.

separator

Cum putem face diferenţa între o banală răceală, gripă şi Covid-19?

Primele simptome în Coronavirus – cele mai frecvente sunt oboseala foarte pronunțată, greața, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, de mușchi și oase, transpirația abundentă, senzația accentuată de sete. Apoi, crește temperatura (poate varia de la 37 de grade, până la 39 de grade celsius, în funcție de reacția organismului), poate dispărea mirosul și gustul, respirația devine îngreunată, senzație de lipsă acută de aer, apare tusea seacă, dureri în piept. La 5-7 zile de la debutul bolii apar complicații, tusea poate deveni productivă, purulentă, temperatura corporală ridicată se menține multe zile (în caz de complicații, chiar până la 3 săptămâni).

Pierderea simțului mirosului și gustului, fără nas înfundat, este un simptom al Covid-19. În acest caz, ca și în cazul altor simptome sus-menționate, este recomandat să ne testăm și să rămânem izolați de cei din jur.

Febra poate apărea și în caz de gripă și răceli banale

În cazul unui guturai, cu scurgeri din nas și dureri de cap, febra apare doar în cazuri rare. În gripă, temperatura crește violent până la 40-41 de grade, se menține înaltă timp de 3-5 zile și este însoțită de frisoane și dureri de cap pronunțate.

Un alt semn de viroză respiratorie este strănutul. Dacă nu apar și alte simptome, este vorba cel mai probabil de o răceală. Chiar și așa, trebuie să ne asigurăm că avem la noi șervețele și că ne spălăm pe mâini după ce strănutăm.

La fel, dacă ne curge nasul sau e înfundat și nu avem alte simptome, cel mai probabil am răcit.

Tusea poate fi un simptom atât de răceală, cât și de gripă sau Covid-19. Dar, senzația de lipsă de aer este un semn aproape specific pentru Covid-19. 

O tuse seacă, chinuitoare la început și continuă este unul dintre cele mai comune simptome ale infectării cu SARS-CoV2 (Covid-19).

Ce înseamnă tuse continuă: fie ați tușit mult timp de peste o oră, fie aveți mai mult de 3 accese de tuse pe zi. Dacă aveți probleme cu tusea sau probleme de respirație (vă înădușiți), contactați telefonic medicul de familie, sunați la 112.

În caz de răceală, cei mai mulţi pacienţi au gâtul iritat, le curge nasul, iar ulterior se poate instala tusea.

Aceste simptome, însoţite de febră moderată şi durere de cap, pot ţine câteva zile, apoi dispar.

Simptomele gripei apar toate odată.

Durerile de cap sunt foarte accentuate, apar durerile musculare, cele în gât, tusea este seacă, iar febra poate ajunge până la 41 de grade Celsius, inclusiv cu frisoane.

Pe de altă parte, în cazul coronavirusului, pe lângă febră, tuse seacă şi dificultati respirarorii, există adesea şi afectare neurologică: dispar gustul şi mirosul şi apar problemele digestive.

Dacă temperatura revine și dispare (este ciclică) – este vorba despre Coronavirus.

Dacă au test negativ de Covid, dar imaginea plămânilor într-o radiografie sau computer tomograf arată ca organul este afectat, bolnavii vor fi trataţi ca suspecţi de Covid, iar dacă va fi cazul, vor primi şi tratament, afirmă medicii.

În perioada care urmează sunt foarte esenţiale distanţarea fizică şi purtarea măştii.

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pun din nou accentul pe prevenţie şi nu mai recomandă salutul cu cotul, tocmai pentru că oamenii să nu se apropie la mai puţin de un metru unul de celălalt. Experţii spun că este suficient să ducem mâna la inima pentru a ne saluta prietenii.

Pentru a evita îmbolnăvirea cu COVID-19, dar și alte viroze respiratorii, purtați mască, păstrați distanța fizică și spălați-vă des pe mâini.

Comisia Europeană va anunţa noi reguli privind ambalajele din plastic

Comisia Europeană va anunţa în zilele următoare noi reguli care vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea şi până la sticlele din plastic de folosinţă unică, în încercarea de a reduce cantitatea de deşeuri generată, transmite Bloomberg.

Noile reglementări sunt destinate creşterii sustenabilităţii ambalajelor, una dintre principalele utilizări ale plasticului şi hârtiei, potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg. Ţările şi firmele din Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai uşor sau sunt biodegradabile, transmite Digi24.

„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul naţional brut, ceea ce a condus la creşterea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, precum şi la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate şi la poluare”, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

Noile reguli ar urma să aibă ramificaţii de-a lungul mai multor sectoare, precum producţia de alimente şi fabricaţia produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic şi jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificilă reutilizarea sau reciclarea, scrie Agerpres. Măsurile ar urma să acopere o gamă largă de la abţibildurile de pe mere şi până la pungile de unică folosinţă.

Companiilor li se va cere să folosească cât mai puţine ambalaje, în timp ce ţările vor trebui să se asigure că 65% din totalul deşeurilor de ambalaje sunt reciclate până la finele lui 2025. Potrivit Bloomberg, noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.

Un expert în curățenie explică de ce nu trebuie să usuci niciodată hainele pe calorifer, nici măcar iarna

Un expert a avertizat împotriva folosirii radiatorului pentru a usca hainele, deoarece poate face mai mult rău decât bine pe termen lung. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală.

Rebecca Bebbington, expert în consum la NetVoucherCodes, a explicat că procesul duce la mai multă umezeală în aer, ceea ce face ca perioada de uscare să fie mult mai lungă.

Înțeleg de ce fac oamenii acest lucru, dar de fapt crește umiditatea din aer, ceea ce nu este bine”, a adăugat ea. În schimb, încearcă să învârți hainele mai mult, să le spațiezi pe aerator și să folosești lumina naturală care intră”.

Un alt sfat simplu este de a da pur și simplu o centrifugare suplimentară rufelor. Doar încă zece minute în mașina de spălat va elimina și mai multă apă. Când scoți hainele din mașină, acestea vor fi puțin mai uscate înainte de a le pune pe aerator. Hainele ude adaugă în mod inevitabil umiditate în aer, ceea ce crește riscul de umezeală. Acest lucru trebuie evitat.

Cel mai rapid și mai simplu remediu este să deschideți pur și simplu o fereastră. Chiar dacă afară suflă o furtună, deschideți fereastra pentru a favoriza circulația aerului.

Variola maimuței a primit un nou nume. Anunțul făcut de OMS

Variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boală a fost cunoscută și sub denumirea de „monkeypox”.

Alertă în Europa. Cazurile de variola maimuței s-au dublat în doar o zi -  Playtech Știri

Monkeypox a fost redenumită „mpox” de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite Protv.ro.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus agenția globală, conform SkyNews.

Simptomele variolei maimuței variază, dar includ erupții cutanate, febră, frisoane, ganglioni limfatici inflamați, senzație de epuizare și dureri de cap. Printre simptome se mai numără și leziunile cutanate în zona genitală.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 45 de pacienți. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 15 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Rusia: Artistul Mihail Boiarskii și-a pierdut cunoștința, în timp ce era vaccinat
Articolul anterior
Un uragan mare se formează în Marea Mediterană și va lovi Grecia
Articolul următor