Răceală, gripă sau Covid-19? Cum le vom deosebi în sezonul rece, deși simptomele sunt asemănătoare

Sezonul rece este tot mai aproape. Un nas înfundat, o durere în gât sau un acces de tuse sunt frecvente, mai ales în timpul iernii. Urmează o perioadă în care cu toţii ne vom întreba dacă am răcit, avem gripă sau Covid-19. Simptomele sunt asemănătoare şi pot să ne sperie, iar centrele de testare ar putea fi luate cu asalt. Totuși, este posibil, după simptome, să ne dăm seama dacă avem o banală răceală, am luat gripă sau ne-am infectat cu noul coronavirus. Acest lucru este important pentru a ne autoizola de la primele simptome și a nu-i îmbolnăvi pe cei din jur.

separator

Cum putem face diferenţa între o banală răceală, gripă şi Covid-19?

Primele simptome în Coronavirus – cele mai frecvente sunt oboseala foarte pronunțată, greața, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, de mușchi și oase, transpirația abundentă, senzația accentuată de sete. Apoi, crește temperatura (poate varia de la 37 de grade, până la 39 de grade celsius, în funcție de reacția organismului), poate dispărea mirosul și gustul, respirația devine îngreunată, senzație de lipsă acută de aer, apare tusea seacă, dureri în piept. La 5-7 zile de la debutul bolii apar complicații, tusea poate deveni productivă, purulentă, temperatura corporală ridicată se menține multe zile (în caz de complicații, chiar până la 3 săptămâni).

Pierderea simțului mirosului și gustului, fără nas înfundat, este un simptom al Covid-19. În acest caz, ca și în cazul altor simptome sus-menționate, este recomandat să ne testăm și să rămânem izolați de cei din jur.

Febra poate apărea și în caz de gripă și răceli banale

În cazul unui guturai, cu scurgeri din nas și dureri de cap, febra apare doar în cazuri rare. În gripă, temperatura crește violent până la 40-41 de grade, se menține înaltă timp de 3-5 zile și este însoțită de frisoane și dureri de cap pronunțate.

Un alt semn de viroză respiratorie este strănutul. Dacă nu apar și alte simptome, este vorba cel mai probabil de o răceală. Chiar și așa, trebuie să ne asigurăm că avem la noi șervețele și că ne spălăm pe mâini după ce strănutăm.

La fel, dacă ne curge nasul sau e înfundat și nu avem alte simptome, cel mai probabil am răcit.

Tusea poate fi un simptom atât de răceală, cât și de gripă sau Covid-19. Dar, senzația de lipsă de aer este un semn aproape specific pentru Covid-19. 

O tuse seacă, chinuitoare la început și continuă este unul dintre cele mai comune simptome ale infectării cu SARS-CoV2 (Covid-19).

Ce înseamnă tuse continuă: fie ați tușit mult timp de peste o oră, fie aveți mai mult de 3 accese de tuse pe zi. Dacă aveți probleme cu tusea sau probleme de respirație (vă înădușiți), contactați telefonic medicul de familie, sunați la 112.

În caz de răceală, cei mai mulţi pacienţi au gâtul iritat, le curge nasul, iar ulterior se poate instala tusea.

Aceste simptome, însoţite de febră moderată şi durere de cap, pot ţine câteva zile, apoi dispar.

Simptomele gripei apar toate odată.

Durerile de cap sunt foarte accentuate, apar durerile musculare, cele în gât, tusea este seacă, iar febra poate ajunge până la 41 de grade Celsius, inclusiv cu frisoane.

Pe de altă parte, în cazul coronavirusului, pe lângă febră, tuse seacă şi dificultati respirarorii, există adesea şi afectare neurologică: dispar gustul şi mirosul şi apar problemele digestive.

Dacă temperatura revine și dispare (este ciclică) – este vorba despre Coronavirus.

Dacă au test negativ de Covid, dar imaginea plămânilor într-o radiografie sau computer tomograf arată ca organul este afectat, bolnavii vor fi trataţi ca suspecţi de Covid, iar dacă va fi cazul, vor primi şi tratament, afirmă medicii.

În perioada care urmează sunt foarte esenţiale distanţarea fizică şi purtarea măştii.

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pun din nou accentul pe prevenţie şi nu mai recomandă salutul cu cotul, tocmai pentru că oamenii să nu se apropie la mai puţin de un metru unul de celălalt. Experţii spun că este suficient să ducem mâna la inima pentru a ne saluta prietenii.

Pentru a evita îmbolnăvirea cu COVID-19, dar și alte viroze respiratorii, purtați mască, păstrați distanța fizică și spălați-vă des pe mâini.

Rusia: Artistul Mihail Boiarskii și-a pierdut cunoștința, în timp ce era vaccinat
Articolul anterior
Un uragan mare se formează în Marea Mediterană și va lovi Grecia
Articolul următor
Alte articole interesante