Raport OMS: Noile tulpini ale coronavirusului se răspândesc cu o viteză alarmantă

Organizația Mondială a Sănătății a actualizat datele despre țările în care s-au răspândit cele trei tulpini ale coronavirusului, care sunt mult mai contagioase.

Este vorba despre variantele depistate în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia care, în scurt timp, au fost raportate în zeci de țări din întreaga lume. 

Potrivit datelor OMS, tulpina britanică era prezentă, pe 25 ianuarie, în 70 de țări și teritorii, cu zece mai multe față de 12 ianuarie. 

A doua cea mai răspândită tulpină este cea sud-africană, care a mai fost confirmată în opt țări și teritorii, fiind prezentă în 31.

Despre varianta braziliană, OMS a informat că a mai fost raportată în încă șase țări în perioada 12-25 ianaurie, fiind prezentă în opt. 

Aceste tulpini ale Sars-Cov-2 se transmit mult mai rapid decât varianta inițială a Sars-Cov-2, însă studii care să determine motivele contagiozității mai ridicate sunt în desfășurare, notează Agerpres.

În privința riscului ca acestea să fie mai mortale, Organizația Mondială a Sănătății rămâne precaută. 

”Rezultatele sunt preliminare şi este necesară o analiză suplimentară pentru a confirma aceste concluzii”, au transmis experții.

Precizarea vine după ce Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat recent că tulpina depistată în țara sa ar fi nu doar mai contagioasă, ci și mai mortală cu 30% decât cea originală.

La scurt timp însă, experții britanici din sănătate și-au declarat public surprinderea față de afirmațiile șefului guvernului, subliniind că încă nu au fost făcute suficiente studii care să dovedească acest lucru. 

Un primar a murit de Covid la doar 37 de ani. Nu avea alte boli, dar ar fi mers prea târziu la spital
Articolul anterior
Construcţie cu scandal pe o stradă din Capitală. Primăria nu a dat autorizaţie pentru construcţia blocului cu 11 etaje
Articolul următor
Alte articole interesante