În râul Nistru a fost depistat vibrionul holeric. Care sunt pericolele pentru sănătate?

Specialiștii Centrului municipal de Sănătate Publică din Chișinău au depistat în apele râului Nistru vibrionul holeric non-01.

separator

,,Pentru monitorizarea circulației V. cholerae și a altor bacterii patogene în mediul ambiant, pe data de 06.06.18, au fost colectate 3 probe de apă din bazinele acvatice, dintre care una a fost pozitivă (a fost depistat V. cholerae NON 01 în apele râului Nistru), se comunică pe pagina cspchisinau.md.”

Bacteria poate deveni periculoasă pentru cei care se scaldă în apele infectate. Vibrionul cholerae non 01 nu provoacă simptome clasice specifice holerei, dar poate produce infecţii gastro-intestinale acute, dacă apa contaminată ajunge în cavitatea bucală sau nazală.

Infectarea este posibilă şi în cazul consumului de peşte sau crustacee din bazinele infectate. Perioada de incubaţie este în medie de 3-5 zile. Simptomele infecţiei sunt febra, dureri în regiunea abdominală, greţuri şi vomă repetate, diaree.

Pentru prevenirea infectării, specialiştii Centrului de Sănătate Publică recomandă populaţiei să evite scăldatul în bazinele afectate. Dacă totuşi merg la scăldat, se recomandă clătirea sub apă curgătoare imediat după ieșirea din bazin şi respectarea strictă a igienei personale.

Cleopatra Stratan îl așteaptă pe ,,Ghiță”, la 16 ani! Artista a lansat piesa ,,Te las cu inima”
Articolul anterior
Scrisoarea deschisă a academicianului Constantin Șchiopu către ministrul Monica Babuc, după BAC-ul la limba și literatura română
Articolul următor
Alte articole interesante